StoryEditor
Vaterpoločlan kuće slavnih

Jedan od najboljih vaterpolista u povijesti Mađarske i trostruki osvajač olimpijskog zlata preminuo u 48. godini života

Piše PSD
18. lipnja 2020. - 10:50
Arhiva/AFP

Jedan od najboljih mađarskih vaterpolista u povijesti, Tibor Benedek, preminuo je u 48. godini života.

Benedek je tijekom svoje igračke karijere osvojio tri olimpijska zlata te po jedno svjetsko i europsko, uz mnoga druga odličja s velikih natjecanja.

Bio je kapetan mađarske reprezentacije te je u četiri navrata proglašen najboljim vaterpolistom Mađarske - 1992., 1993., 1994. i 2002. godine, dok je 2000. uvršten u najbolju momčad stoljeća Mađarske.

Benedek je osvojio i pregršt klupskih odličja, a posebno se izdvajaju pet naslova pobjednika Lige prvaka do kojih je došao igrajući za mađarski Ujpest i talijanski Pro Recco.

Igračku karijeru završio je 2012., a od 2013. do 2016. bio je izbornik mađarske reprezentacije, s kojom je 2013. osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Barceloni.

Uz sve nabrojane uspjehe, ali i one mnoge koji nisu navedeni, Benedek je 2015. primljen u Međunarodnu Kuću slavnih vodenih sportova.

Benedek se u svibnju povukao s mjesta trenera mađarskog prvoligaša UVSE-a, a ubrzo se saznalo da je razlog povlačenja teška bolest.

Njegova obitelj priopćila je da je umro jutros, a Mađarski vaterpolo savez oprostio se od svoje legende dirljivom porukom.

"U zoru, Tibor Benedek, trostruki olimpijski te svjetski i europski prvak, zauvijek je zatvorio oči. Njegov odlazak prouzročio je nenadoknadiv gubitak njegovoj obitelji, cijelom vaterpolo svijetu i navijačima. Cijenimo izraze sućuti i molimo sve da poštuju privatnost njegove obitelji tijekom ovog teškog perioda", stoji u priopćenju.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 11:58