StoryEditorOCM
VaterpoloČETVRTFINALE EUROPSKOG PRVENSTVA VATERPOLISTA: HRVATSKA - GRČKA 14:11

HRVATSKA U POLUFINALU, 'IZBILI' GRČKU Naši zapjevali i u bazenu, i na tribinama!

Piše PSD.
22. siječnja 2020. - 23:25
BUDIMPEŠTA Tonči Vlašić 
Foto: Vladimir Dugandžić / HANZA Media


Pjesma naših navijača na tribinama Duna Arene. Istina, bilo ih je malo, ali su bili baš glasni. Počeli su pjevati još prije početka utakmice, a nisu imali razloga prestati niti tijekom 32 minute igre, te, naravno, nakon nje jer su naši sjajno otvorili i zatvorili utakmicu, dobili Grčku, koja se nije predala ni nakon pet pogodaka zaostatka. Međutim, niti jednom nije uspjela ugroziti naše vodstvo.

- Teška utakmica. Nervozna te čudna. Ali, kad se sve pogleda, tri i pol četvrtine smo kontrolirali sve. Bili smo i dokazali smo kako smo bolji od Grčke – rekao je naš vratar Marko Bijač, koji je imao ukupno 12 obrana.

Istina, prvi smo primili pogodak nakon što nismo realizirali u četvrtfinalu prvi napad. Srećom, odmah je poravnao Josip Vrlić, i to odmah nakon što smo zaradili igrača više. Potom smo se obranili s igračem manje te dočekali na drugoj strani 'projektil' Mara Jokovića za prvo vodstvo, koje je naraslo s igračem više kad je na stativi bio neumoljiv Andro Bušlje. U međuvremenu su se naši obranili dva napada s igračem manje, ali na treći put. Vrlić je dvije minute i 15 sekundi prije kraja prve četvrtine izborio peterac, koji je realizirao Joković (4:2). Potom je Lovre Miloš naciljo iz daljine za 5:2. Plus tri smo imali i na kraju prve četvrtine. Nema tko nije zapljeskao Xaviju Garciji, koji je 'uvjerio' sve Grke kako će dodati, a on je poslao loptu u mrežu. Hrvatska je u prvoj četvrtini realizirala sva četiri igrača više, a Bijač je imao četiri obrane.

Početkom druge četvrtine nove dvije obrane Bijača, a zatim novi igrač više, kojeg smo također realizirali – Garcija za Vrlića na prvu stativu. Naš centar je opet bio neumoljiv za plus četiri (7:3). Iskoristili smo i šestog igrača više – Joković je opet sjajno potegao (8:3).

Grci se nisu predavali. Rezultat toga su dva njihova pogotka u nizu. Posebno je lijep bio peti pogodak kojeg je postigao Dimitrios Skoumpakis. Srećom imali smo sjajnog Vrlića, koji je razgrnuo čuvare, te od grede poslao loptu iza leđa Emmanouila Zerdevasa. U trenucima kad je i Grke krenulo u napadu – naši nisu posustali. Iz daljine je naciljao Ante Vukičević (10:6). Obranili smo se potom s igračem više te sačuvali četiri pogotka viška. Jedino što nije valjalo u prvom poluvremenu jest činjenica kako su sva tri braniča već imala po dva isključenja (Macan, Bušlje te Benić).

- Nismo bili samo odlični s igračem više u napadu. Dosta toga je bilo baš dobro – naglasio je Vrlić.

Nastavak utakmice nije donio nastavak savršenog učinka naših s igračem više. Nismo realizirali dva igrača više. Jesmo drugi peterac. Opet je to učinio Joković (11:7). Kod Grka se probudio Konstantinos Genidounias. Ali na isti način je odgovorio Vukičević. Macana smo izgubili tri minute prije kraja treće zbog trećeg isključenja. Srećom, nastavili smo se braniti više nego dobro s igračem više. Potom je Garcija još jednom potegao majstorski s krila s igračem više (13:8).

Na početku zadnje četvrtine, kad je Grčka došla na tri razlike, odmah smo odgovorili novim pogotkom te su se naši reprezentativci skupa sa stručnim stožerom mogli priključiti navijačima te zapjevati. Hrvatska je 'razbila' proklestvo kad je Europsko prvenstvo u siječnju. U Eindhovenu 2012. bez četvrtfinala, u Beogradu 2016. poraz u četvrtfinalu, a sad 2020. u Budimpešti među četiri najbolja. 

Polufinale sa Španjolskom igramo u petak, 25. siječnja. Još se ne zna kad, 17.30 ili 19 sati. Naime, po rasporedu Mađarska i Crna Gora su prvo polufinale, ali je domaćin zatražio promjenu...
ČETVRTFINALE Hrvatska – Grčka 14:11
BUDIMPEŠTA Duna Arena. Gledatelja 2.000. Suci: Boris Margeta (Slovanija) i Sebastien Dervieux (Francuska).
HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković (4), Bukić, Vukičević (2), Bušlje (1), Miloš (1), Vrlić (3), Benić, Garcia (3), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
GRČKA: Zerdevas (3 obrane), Genidounias (2), Skoumpakis (2), Kapotsis (1), Fountoulis (1), Papanastasiou, Dervisis (1), Argyropoulos (1), Mourikis, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos (3), Galanidis (4 obrane). Izbornik: Theodor Vlachos.
Igrač više: Hrvatska 12/8, Grčka 16/6
Peterci: Hrvatska 2/2, Grčka
Četvrtine: 6:3, 4:3, 3:3, 1:2.
 
ČETVRTFINALNI DAN
Srijeda, 22. siječnja: Italija - Crna Gora 8:10, Srbija - Španjolska 9:10 nakon peteraca, Mađarska - Rusija 14:10, Hrvatska - Grčka 14:11

Petak, 24. siječnja, polufinala: Crna Gora - Mađarska, Španjolska - Hrvatska.
Utakmica za treće mjesto te finale u nedjelju, 26. siječnja.
Dobili smo prvu - i stotu!
Utakmica s Grčkom je bila stota utakmica naših na Europskim prvenstvima. Prvu smo odigrali u Sheffieldu 1993. godine. Suparnik je bila Rusija. I nju smo dobili, kao i sad Grčku. Ovih 14:11 u četvrtfinalu EP-a 2020. je 61 pobjeda naših na EP-ima.

18. travanj 2024 17:10