StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO VATERPOLISTA

NAKON SVJETSKOG PRVAKA BEZ POLUFINALA OSTAO I EUROPSKI (TE OLIMPIJSKI POBJEDNIK) Perrone i ekipa prekinuli niz Srbije koji je počeo u Eindhovenu 2012. godine!

Piše PSD.
22. siječnja 2020. - 20:07
BUDIMPEŠTA Tonči Vlašić

Nakon svjetskog prvaka (Italija je u prvom četvrtfinalu izgubila od Crne Gore) ispao je i olimpijski pobjednik te europski prvak. Srbija je u Budimpeštu došla po peti uzastopni naslov, ali nije uspjela proći četvrtfinale. Zaustavila je Španjolska, koja je slavila nakon peteraca s 10:9 te izborila polufinale u kojem će igrati protiv pobjednika Hrvatska - Grčka.
 
U prvoj seriji su pogodili Filip Filipović i Felipe Perrone, u drugoj nisu Andrija Prlainović i Alberto Munariz, obranili su Daniel Lopez odnosno Stefan Mitrović. Lopez je potom obranio i peterac Dušanu Mandiću, a u trećoj seriji za Španjolsku je pogodio Adrian Delgado. U četvrtoj je siguran bio Milan Aleksić, ali i Marc Larumbe. U petoj je Miloš Ćuk produžio nadu Srbije, Dejan Savić je potom na vrata poslao Gojka Pijetlovića, koji nije uspio zaustaviti udarac Alvara Granadosa te su Španjolci, aktualni svjetski doprvaci, mogli početi slaviti.
 
Srbija je sredinom druge četvrtine vodila s 3:1, a Španjolska je u nepune četiri minute nanizala četiri pogotka te odmor dočekala s plus dva (5:3). Srbija je pri rezultatu 4:3 za Španjolsku imala 15-ak sekundi napad s dva igrača više, ali ni to nije uspjela iskoristiti. Nakon toga je napravila isključenje u povratku u obranu, a Španjolska tu svoju priliku, istina samo s jednim igračem više, nije propustila. Posljednja dva 'udarca' u prvom poluvremenu Srbiji je zadao s vanjskih pozicija Bernat Sanahuja Carne. Na 3:3 je izjednačio iz peterca Perrone.

Nastavak utakmice? Srbija je prekinula niz Španjolske, i to je uspio Nikola Jakšić. Perrone je vratio na plus dva. Španjolska je imala dvije prilike s igračem više za plus tri, zatim u posljednjem napadu u trećoj četvrtini za povratak na plus dva igrača više, istina svega pet sekundi, ali nije uspjela. Mandić, koji je s dva pogotka donio Srbiji 2:0, 5 minuta i 51 sekundu prije kraja pogodio je s igračem više za 6:6.

Završnica je bila 'bogata' greškama s jedne i druge strane. Što je sve propustila Španjolska, ali i Srbija, koja je u zadnjem napadu, u zadnjim sekundama, napravila prekršaj u napadu.

Španjolska je prvi put dobila Srbiju na Europskim prvenstvima. Srbija je zadnji poraz na EP-ima imala 2014., i to baš u Budimpešti, ali u skupini od Mađarske, koju je, kad je bilo najvažnije, razbila u finalu. Španjolska nikad nije bila europski prvak. Najveći uspjeh su joj dva naslova europskog doprvaka, i to 1991. kad je izgubila od SFRJ, finale u Ateni te prije dvije godine kad je u Barceloni poražena u finalu od Srbije, i to na peterce!. 
20. travanj 2024 09:32