StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

NISU NIKAD, NEĆE NI SAD Hrvatska protiv Grčke lovi polufinale: Ne smije biti 'telefoniranja'

Piše PSD.
22. siječnja 2020. - 11:25
BUDIMPEŠTA Tonči Vlašić

Četvrtfinale je utakmica koja sve uzima, ali ti i sve daje, a mi smo imali puno, puno takvih utakmica – istaknuo je naš izbornik Ivica Tucak.

- Favoriti smo. Istina imamo laganu prednost, ali smo favoriti. Znamo kako ćemo se itekako morat namučiti za pobjedu protiv Grčke.

O Grčkoj, odmah je priznao, razmišlja nakon što je završeno natjecanje po skupinama, kad su se posložili parovi osmine finala, te bio jasno kako čekamo pobjednika utakmice Grčka – Rumunjska u četvrtfinalu jer je Grčka dosta, dosta kvalitetinija od Rumunjske. Istina, Grčka to nije pokazala u prvom, ali jest u drugom poluvremenu u kojem je nakon 4:5 ostvarila uspjeh 14:7. Mi ćemo tek dodati kako se o Grčkoj moglo početi razmišljati već nakon naše druge utakmice u skupini, pobjede protiv Crne Gore, kojm smo osigurali prvo mjesto i četvrtfinale jer je u skupini 'D' u kojoj je Grčka bilo jasno nakon njenog potraza 6:10 od Italije, kako će ona biti druga.

I kad je već tako, nismo ni očekivali kako naši nemaju 'tonu' informacija o suparniku.

- Kako mi znamo njih, tako isto oni znaju sve o nama – stigla je odmah potvrda. Naravno, nismo očekivali kako će Tucak sve dogovoreno na treninzima, na sastanicima sa suradnicima, te s igračima, 'istresti' novinarima u najavi četvrtfinala. Nije nikad, pa neće ni sad, ali kako naš izbornik, tako i svaki drugi. Ali, dio razmišljanja o suparniku, to nikad nije izostalo.

Dakle, Grčka – redom: imaju dva sjajna centra, Mourikisa i Kolomvosa. Na lijevoj strani je odličan Genidounis, a na desnoj Fountoulis. Opasan je i Vlachopoulos. Sedam grčkih reprezentativaca je skupa u Olympiacosu. Nekoliko ih igra izvan Grčke, a većina tih koji su otišli 'trbuhom za kruhom' su bili u Olympiacosu. Naglasak je na tome da su dugo na okupu, da se znaju u dušu.

I kad su centri Grčke opasni k'o vrag, zadatak je našima – ne smije lopta pasti pred Mourikisa i Kolomvosa.

- Pokušat će se to i s dvostrukim blokom, a sve kako bi se isključilo najopasnije.

Vjeruje naš izbornik u svoje braniče.

- Grčki centri su odlični, ali naši bekovi imaju kvalitet da ih zaustave – naglasio je Tucak. Potom nešto i o našem napadu.

- Ne smije biti 'telefoniranja'. To nikako. U napadu moramo biti strpljivi, ali i opasni. Nakon svakog dodavanja Grčka mora osjetiti neku opasnost. Mora – jasan je izbornik koji je debi na Europskim prvenstvima imao 2014. baš u Budimpešti, ne u Duna Areni, koja je otvorena 2017. godine, već na Margaritinom otoku, gdje je hram vaterpola, gdje je 2016. Jug osvojio naslov klupskog prvaka Europe, a on 2017. s Hrvatskom svoj najveći uspjeh - naslov svjetskog prvaka.

Tucku je ovo četvrti Euro na kormilu Hrvatske te četvrto četvrtfinale. Prvo je izgubio 2014. u Budimpešti od Italije te je na kraju igrao za peto mjesto i dobio baš Grčku. Izgubio je i drugo četvrtfinale u beogradskoj Areni gdje je bolja bila Mađarska. Na kraju tog Eura sedmi. Treće četvrtfinale je dobio. U Barceloni je savladao Crnu Goru te ušao u polufinale, a na kraju uzeo medalju – broncu (nakon poraza od Srbije u polufinalu smo dobili Mađarsku). Grčku nije 'sreo' u Beogradu 2016., dok je u Barceloni slavio u odluci tko će biti prvi, a tko drugi u skupini, tj. tko će izravno u četvrtfinale, a tko će razigravati za prolaz među osam najboljih. Uglavnom, ako nije išlo svaki put u četvrtfinalu otkad je izbornik, jest protiv Grčke. Tu je Hrvatska pod njegovim vodstvom bez greške.

Ukupno, od 1993. godine i prvog nastupa naših na EP-u, Grčka nam je deset puta bila suparnik - šest pobjeda Hrvatske i četiri puta bez pobjednika. Grčka nas nikad nije dobila na EP-u.

Nije se oglasio, ali vjerujemo kako je Tucak na spomen međusobnih rezultata protiv Grčke na EP-ima sam sebi rekao: 'Neće ni sad!'.
ČETVRTFINALNI DAN
Srijeda, 22. siječnja, 16 sati: Italija - Crna Gora, 17.30 sati: Srbija - Španjolska, 19 sati: Mađarska - Rusija, 20.30 sati: Hrvatska - Grčka (HTV 2)

Pobjednik Italija - Crna Gora u polufinalu igra protiv pobjednika Mađarska - Rusija, a pobjednik Srbija - Španjolska protiv pobjednika Hrvatska - Grčka. Polufinala se igraju u petak, 24. siječnja, a utakmica za treće mjesto te finale u nedjelju, 26. siječnja.

16. travanj 2024 13:21