StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA: OLYMPIACOS - JUG ADRIATIC OSIGURANJE

JOKOVIĆ PROTIV SVOJIH IMA POLOVIČAN UČINAK 'Pokazali smo i jedni i drugi dobre igre ove sezone'

9. prosinca 2019. - 10:48
Prvi je tamo dole iz Gruža otišao Veselin Đuho. Bio je trener 'crveno bijelih' dvije sezone. Obje je uzeo prvenstvo Grčke, te jedan Kup Grčke, ali u to doba, početkom ovog stoljeća, Olympiacos je želio još jednom i na krov Europe. U tome nije uspio.
Đuho je 2001. s Jugom u Gružu dobio Olympiacos u finalu Lige prvaka, a sezonu poslije je najtrofejniji grčki klub dobio Jugaše u polufinalu, skinuo im krunu s glave, a u finalu završnog turnira u Budimpešti dobio i domaćina te s krunom otišao kući. Prvi put u povijesti je 2002. jedan grčki klub postao europski prvak.

Drugi put je u tome Olympiacos je uspio 2018. godine. Prvo je dvije godine prije opet igrao finale, a s druge strane su bili Jugaši. Bila je to zadnja utakmica sezone. Olympiacos bez poraza. Sve do te divne večeri u Budimpešti kad je Jug prvi put u svojoj povijesti naslov prvaka Europe osvojio izvan svog doma. Prethodne tri zvjezdice uzeo je kad je bio domaćin (1980., 2001. i 2006. godine).

Maro Joković je bio jedan od junaka te jugove pobjede (6:4), a od ovog ljeta je član Olympiacosa za kojeg su dojučer igrali Paulo Obradović i Andro Bušlje. Obradović je 2016. s Jugom bio prvak Europe, a 2018. s Olympiacosom. Sad je opet u kapici Juga. Joković nije prvi put ovog ljeta napustio Gruž i Juga. Prvi put je otišao u ljeto 2013. godine. Dvije sezone je proveo u kapici PRO Recca s kojim je, kao i s Jugom, osvajao naslov prvaka Europe. Tada je prvi put igrao kontra svojih.

- S nekim igračima sam pola života proveo trenirajući i igrajući, plus skupa smo u reprezentaciji. Malo jest neobično kad igraš protiv njih, ali takav je sport. Uglavnom, drugačije je nego kad igraš protiv nekog drugog suparnika – govori Maro Joković, najtrofejniji hrvatski vaterpolist. Tko ne zna – u karijeri je osvojio čak 34 klupska trofeja (31 s Jugom, 3 s PRO Reccom te jedan s Olympiacosom, prije neki dan grčki Super kup) i 20 medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske!

Međutim, broj Jokovića nismo okrenuli zbog prvih nekoliko mjeseci života u Pireju, već zbog toge jer ga večeras čeka ogled protiv Jug Adriatic osiguranja u 7. kolu skupine 'A' europske Lige prvaka. Olympiacos je vodeći i neporaženi sastav skupine, a Jug AO odmah do njega s pet pobjeda i jednim porazom.

- S obzirom da je zadnja utakmica prije stanke, kreću pripreme za Europsko prvenstvo u Budimpešti, koje se igra idući mjesec, a s obzirom da smo dva vodeća sastava skupine, ovo nam je, kako nama, tako i Jugu, jedan od najvažnijih ispita. Domaćini smo, ali nema u ovoj utakmici izrazitog favorita. Pokazali smo i jedni i drugi dobre igre ove sezone. Trebala bi biti prije svega zanimljiva utakmica. Naravno, budući smo domaćini, želja nam je prije svega, kao i svakom domaćinu, ostati neporažen – istaknuo je 32-godišnji Joković.

Naravno, ne pada mu na pamet otkriti kako to Olympiacos želi zaustaviti Juga. Tek doznajemo da su u pripremi utakmice analizirali kako je to Jug dobio u Gružu Barcelonetu te Szolnoka. Olympiacos je jedini bez poraza, a baš je Joković prošlo kolo nastavio taj niz bez poraza grčkog prvaka. Pogodio je u Barceloneti za konačnih 11:11 protiv Barcelonete.

Jug protiv Jokovića ima polovičan učinak. Dobio ga je kad je s PRO Reccom došao u Gruž (8:7), a izgubio 12:10 kad je bio njegov gost na sjeveru Italije u sezoni 2013./14. Prošle sezone Joković je s Jugom slavio u Gružu protiv Olympiacosa (10:6), a zatim uzeo bod u Pireju u utakmici u kojoj je bio bliži pobjedi (10:10).

Jugaši su u PIrej stigli još u subotu. Ne žele se vratiti praznih ruku.
7. KOLO Dvije danas, dvije u petak
Ponedjeljak, 9. prosinca, Pirej: Olympiacos – Jug Adriatic osiguranje (početak u 17.30 sati po hrvatskom vremenu), Igalo: Jadran Carine (HN) – Sintez Kazan, petak, 13. prosinca, Berlin: Spandau 04 – Szolnoki Dozsa, Split: Jadran (S) – ZODIAC CNA Barceloneta.

Poredak skupine 'A': 1. Olympiacos 16 bodova, 2. Jug Adriatic osiguranje 15 bodova, 3. Zodiac CNA Barceloneta 13 bodova, 4. Szolnoki 9 bodova, 5. Spandau 04 5 bodova, 6.-7. Jadran Carine (HN) i Jadran Split po 4 boda, 8. Sintez Kazan 3 boda.

25. travanj 2024 15:14