StoryEditorOCM
VaterpoloPOVIJEST EUROPSKIH OGLEDA VATERPOLISTA JUG ADRIATIC OSIGURANJA I SINTEZ KAZANA

JEDANAEST GODINA I JEDAN MJESEC POSLIJE Peto kolo, pobjednik isti, Medo opet uspješniji od Latypova, tada matineja, a sad kasno navečer

20. studenog 2019. - 00:44
Kad smo ovako dobro otvorili jednu europsku utakmicu? Protiv ovako dobrog suparnika ne vjerujem da smo ikad uspjeli imati 9:0, a očekivali smo daleko, daleko težu utakmicu pa i zbog umora te pražnjenja nakon velike pobjede protiv Mladosti protiv koje smo igrali prije samo četiri dana, u petak – istaknuo je Paulo Obradović, Jugov topnik, nakon 18:10 domaće pobjede protiv Sintez Kazana u 5. kolu skupine 'A' europske Lige prvaka. Jugaši su u skupini na 80 posto uspješnosti (četiri pobjede i jedan poraz).

- Stoji, ovo nije realan rezultat. Gore u Kazanu će nas čekati, to je sigurno, daleko teži posao da osvojimo bodove, ali sad smo najvažnije ostvarili. Uz to se nismo pritom previše ni umorili te se možemo posvetiti splitskom Jadranu protiv kojeg igramo polufinale završnog turnira Kupa Hrvatske, koji se igra ovaj vikend u Splitu – dodao je Obradović, jedini koji je igrao protiv Sintez Kazana u kvalifikacijama za Ligu prvaka prije točno 11 godina i jedan mjesec.

Bilo je to 19. listopada 2008. godine. Igralo se u Duisburgu kad je Jug bio uspješniji s 12:8. I tada je to bila utakmica 5. kola. Obradović je u Njemačkoj postigao jedan pogodak, a tada je na suprotnoj strani bio također samo jedan igrač koji je i sad bio kontra Juga u Gružu u 5. kolu skupine 'A' europske Lige prvaka – Adel Latypov. U Njemačkoj Latypov nije bio strijelac, a sad je postigao dva pogotka, ali ga je opet Obradović nadmašio za jedan pogodak. 'Medo' je sad tri puta parao mrežu Sintez Kazan za uspjeh 18:10.

Prvi ogled Juga i Sintez Kazana u europskim kupovima bio je prije jedanaest godina i jedan mjesec nedjeljna matineja. Na kraju je bila uspavanka zbog ranog početka, u 9.30 sati, te činjenice kako su jedni i drugi uoči međusobnog sraza u posljednjem kolu zacimentirali prvo odnosno treće mjesto na turniru, osigurali na taj način nastavak europske sezone u Euroligi (Jug CO) odnosno LEN-a kupu (Sintez Kazan).

Te 'nezaboravne' 32 minute pamte se samo po činjenici kako su Jugaši i u petoj utakmici kvalifikacija ostvarili pobjedu zaključivši nastup u Duisburgu s pogodak razlikom plus 44 pogotka! Sandro Sukno se ozlijedio protiv domaćina u 3. kolu te nije igrao na kraju ni protiv Sintez Kazana. Lukas Seman i Mirko Nižić su bili dva igrača Juga koja su za ovu akciju ostala na tribina, a nisu mogli uskočiti na upražnjeno mjesto jer je na snazi bilo pravilo - kojih trinaest igrača počne turnir, igraju do kraja, s tim da se ne može mijenjati ni u slučaju ozljede te je Jug protiv Kazana imao igrača manje u zapisniku. Elvis Fatović, kojem je turnir u Duisburgu bio prvi u europskim kupovima u trenerskoj karijeri, odlučio se među 13 igrača uvrstiti samo jednog vratara, a tada je na upit tko će braniti ako se ne daj Bože ozlijedi Frano Vićan, jugov trener je imao spreman odgovor: Mile Smodlaka! - legendarni Jugov centar!
 
Veselin Đuho
je bio te sezone trener Budve, koja je bila druga na turniru u Duisburgu te je i ona, kao i Jug, izborila plasman u Euroligu. Osim Sintez Kazan i četvrti Posillipo je nastavio europski put u LEN-a kupu, dok su Duisburg i Olympic Nica zaključili europski nastup. Miho Bobić je u sezoni 2008./09. bio pomoćnik Fatoviću, a danas je pomoćnik Vjeko Kobešćaku. Drugi pomoćnik Fatoviću bio je Dean Kontić, a danas je Kobešćaku drugi pomoćnik Đani Pecotić.

Elvis Fatović je kao trener u Duisburgu dobio svih pet utakmica, između ostalog 12:8 Sintez Kazana, a sad je njegov sin Loren postigao pet pogodaka u 18:10 uspjehu u Gružu protiv Sintez Kazana

Te sezone Jug CO je izborio nastup na Final fouru Eurolige, koji se igrao u Rijeci i na kojem je zauzeo treće mjesto (poraz u polufinalu od PRO Recca, pobjeda u utakmici za treće mjesto protiv Mladosti). Osvojio je u sezoni 2008./09. Kup Hrvatske pobjedom u Gružu u polufinalu protiv Šibenika, a u finalu protiv Mladosti, zatim prvo izdanje Regionalne lige (liga) te na kraju prvenstvo Hrvatske (Primorje u polufinalu, a Mladost u finalu). Vjeko Kobešćak je te sezone bio pomoćni trener zagrebačke Mladosti.

FOTO Klupa Juga u njemačkom Duisburgu 2008. godine - Elvis Fatović, Miho Bobić, Dean Kontić i dr. Marko Margaritoni
5. kolo kvalifikacija - 19. listopada 2008. godine
Jug CO – Sintez Kazan 12:8
DUISBURG
Plivalište ASCD. Gledatelja 50. Suci: Nemeth (Mađarska) i Nechita (Rumunjska).
JUG CROATIA OSIGURANJE: Vićan (7 obrane), Vranješ 1, Bošković, Azevedo 2, Joković 2, Smodlaka 1, Marković 1, Bušlje, I. Sukno 1, Dobud 3, Drobac, Obradović 1.
SINTEZ KAZAN: Dudkin (4 obrane), Basik, Katkov 1, Latypov, Savić, Belofastov 2, Fatakhutdinov, Dokuchaev 1, Aksenov 1, Zakirov 1, Elizarov 1, Scherwitis 1, Koshkarov.
Igrač više: Jug CO 9/5, Sintez Kazan 10/4
Peterci: Jug CO -, Sintez Kazan 1/1
Četvrtine: 2:1, 4:2, 3:2, 3:3.
5. kolo u skupini - 19. studenog 2019. godine
Jug AO – Sintez Kazan 18:10
DUBROVNIK
 Bazen u Gružu. Gledatelja 250. Suci: Adrian Alexandrescu (Rumunjska) i Carlos Ortega (Španjolska), delegat: Erhan Tulga (Turska).
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (13 obrana), Macan, Fatović (5), Lončar (2), Kržić, Garcia (1), Lozina (2), Merkulov, Papanastasiou (2), Žuvela (1), Benić (2), Obradović (3), Jarak.
SINTEZ KAZAN: Antonov (6 obrana), Lazarev, Vasilyev (1), Odintsov, Bugachuk (3), Krasnov, Dereviankin (1), Andryukov, Mironov, Ryzhov-Alenichev (1), Lisunov (2), Latypov (2), Chirkov (2 obrane). 
Igrač više: Jug AO 5/2, Sintez Kazan 6/2
Peterci: Jug AO 1/1
Četvrtine: 7:0, 4:2, 4:3, 3:5.

20. travanj 2024 09:37