StoryEditorOCM
VaterpoloUZ RUB (VATERPOLSKOG) BAZENA

NOVO PRIZNANJE DUBROVČANINU Cimo opet na Olimpijskim igrama!

6. studenog 2019. - 10:54
Tko će sve igrati na vaterpolskom turniru Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine - to još ne znamo, ali već se zna tko će dijeliti pravdu te tko će tu pravdu nadgledati i pomagati joj da sve protekne u najboljem redu. Mladen Rak je neki dan zaključio nakon 25 godina karijeru suca, pljeskalo mu se u Gružu uoči utakmice Jug Adriatic osiguranja i španjolske CN Barcelonete, ali to nije bio njegov oproštaj od vaterpola. Naprotiv, Rak je prvi u svijetu koji je bio u ulozi rukovoditelja VMS-a (Video Monitoring System), kojeg je uvela FINA. Bio je to na svim velikim svjetskim natjecanjima u zadnju godinu dana, točnije od prvog natjecanja na kojem je VMS uveden, a sad će taj posao raditi i na Olimpijskim igrama. Cimo, kako od milja zovu Raka, bit će jedan je od ukupno dvojice stručnjaka za VMS na OI u Tokiju. Drugi će biti Španjolac Jaume Teixido, također bivši međunarodni vaterpolski sudac. 

Podsjetnik, Rak je bio prvi dubrovački sudac, i to ne samo vaterpolski, koji je sudio na Olimpijskim igrama. Bilo je to u Pekingu 2008. gdje je na kraju dobio čast suditi utakmicu za brončanu medalju turnira vaterpolistica. Sad će po drugi put biti sudionik najvećeg svjetskog sportskog natjecanja. 

Inače, od hrvatski sudaca za suđenje u Tokiju izabran je Splićanin Neno Periš, dok će u ulozi opunomoćenika biti još jedan Splićanin, i to legendarni hrvatski vaterpolist Milivoj Bebić, koji je u Japanu 1985. godine, i to na Univerzijadi u Kobeu, postao svjetski rekorder u broju postignutih pogodaka u jednoj utakmici. Tada je čak 28 puta tresao mrežu Gvatemale u 62:0 pobjedi reprezentacije bivše Jugoslavije, koja je na kraju osvojila srebro. Njegovo dostignuće do danas nitko nije nadmašio. 
23. travanj 2024 19:51