StoryEditorOCM
VaterpoloLIJEPA VATERPOLSKA PRIČA

FERMO CIMO, DOSTA MU JE BILO Mladen Rak objesio zviždaljku o klin!

18. listopada 2019. - 21:34
Fermo Cimo, dosta mu je bilo – e baš tako. Došao je i taj dan. Hvala zviždaljci, zbogom zviždaljko. Nećemo više gledat Mladena Raka u ulozi vaterpolskog suca uz rub bazena, a što smo činili punih 25 godina.

Počeo je svirat 1994. godine, godinu nakon što je finuo igračku karijeru. Bio je i vratar prve momčadi Juga. Luko Vezilić mu je bio 'Bog', idol, a Luko Vuletić, član prve momčadi Juga koja je osvojila 1980. godine naslov prvaka Europe, poslije sudačka legenda, gurnuo mu je zviždaljku u ruku. Tri godine je učio, počeo kao i svaki drugi sudac. Naravno, prvo utakmice najnižeg ranga, mlađih uzrasta, a kako se pokazao – 1997. se njegovo ime našlo na 'A' listi, a kako je i tu bio za svaku pohvalu, 2003. se našao na međunarodnoj listi.

Nek se zna – prvi je dubrovački sudac, ne samo vaterpolski, koji je sudio na najvećem svjetskom sportskom natjecanju – Olimpijskim igrama. Bilo je to u Pekingu 2008. gdje je na kraju dobio čast suditi utakmicu za brončanu medalju turnira vaterpolistica. Sudio je u karijeri i finale europske Lige prvaka za žene. Bilo je to prije dvije godine na završnom turniru u ruskom Kirishiju. Sudio je u doigravanju za prvaka Hrvatske, sudio na završnim turnirima Kupa Hrvatske, Regionalnoj ligi, europskim klupskim natjecanjima u obje konkurencije, muškoj i ženskoj. Sudio je međunarodna natjecanja...

Da, sudio je puno, puno toga, a sudio bi i više značajnijih utakmica da Jugaši, kad je riječ o klupskim natjecanjima, te Hrvatska, kad su u pitanju reprezentativne akcije, nisu tako uspješni. Ali, kako njemu, tako je bilo i drugima dubrovačkim sucima. Ostalo je u našoj bilježnici zapisano kako je zadnju utakmicu u karijeri odsudio na završnom turniru Europa kupa u Zagrebu. Bilo je to četvrtfinale u kojem je Mađarska dobila Crnu Goru, a stoji i kako je prvi u svijetu koji je u ulozi rukovoditelja VMS-a (Video Monitoring System), kojeg je uvela FINA. Da, Rak je vaterpolski VAR. Bio je to na svim velikim svjetskim natjecanjima u zadnju godinu dana, ali nije samo to razlog zbog čega će i dalje biti uz rub bazena. Postao je i supervizor. Sad će on ocjenjivati kako drugi sude. 
Pokloni!
Uoči utakmice europske Lige prvaka između Jug Adriatic osiguranja i Zodiac CNA Barcelonete u Gružu upriličena je svečanost povodom oproštaja od suđenja Mladena Raka, kojem su prigodne poklone uručili Nikola Curić u ime Udruge sudaca Dubrovačko-neretvanske županije i Ognjen Kržić u ime najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba.

17. travanj 2024 18:37