StoryEditorOCM
Vaterpolo13. IZDANJE KUPA ELAFITA U VATERPOLU

FESTA JELENSKIH OTOKA Lopuđani su se izjednačili s Kalamotom i Taurusom, ali Luka Šipanjska ima jedan više<br />  

Piše PSD.
20. kolovoza 2019. - 11:08
Mirno nedjeljno popodne na zapadnoj strani otoka Šipana. Sunce već pomalo ide prema momentu kad će potonuti u more. Sve je mirno i idila vlada u Priježbi, u Luci Šipanjskoj. Ni po čemu se ne može naslutiti da se tom spokoju bliži kraj, međutim, Postira je na drugu stranu otoka dovela vaterpoliste s Kalamote i Lopuda. Suparnicima sa susjednih škoja priključili su se mladi igrači Suđurđa i autobus se uputio. Ždrijeb je odluči da će u poluzavršnici snage odmjeriti Luka i Kalamota te Lopud i Suđurađ.

Prvi susret donio je znatno veću neizvjesnost. Kalamotezi su stekli prednost na samom početku, ali Lučani se nisu predali te su u više navrata propustili priliku za priključak u utakmicu. Dvadeset sekudni prije kraja prvog poluvremena momčad Kalamote  odvaja se na dva pogotka prednosti, međutim, Nikola Balić pogotkom u zadnjim trenucima vraća neizvjesnost u susret. U nastavku se odvijala borba u terenu, no momčad s najjužnijeg naseljenog hrvatskog otoka zadržala je prednost i konačan rezultat bio je 3:6 (2:3).

Drugi polufinalni ogled protekao je u znaku igrača s Lopuda. Jakom plivačkom igrom Lopuđani su dominirali nad Suđurađanima, koji su na ovogodišnji turnir došli s posve pomlađenom momčadi. 'Nebeskoplave' predvodio je Lukša Franušić s tri postignuta pogotka. Momčad s istoka Šipana uspjela je tek jednom poslati loptu iza protivničkog vratara te je konačan rezultat bio 1:9 (1:5).

Lučani su svoje nezadovoljstvo porazom u polufinalu istresli na svojim suotočanima. U dvoboju koji se nekad zvao 'Majka svih derbija' momčad Luke Šipanjske pomela je svoje najžešće suparnike predvođena mladim Jugaškim dvojcem. Na kraju se nitko s druge strane otoka nije upisao među strijelce, a Brajovići i društvo  postigli su sedam pogodaka.

Finalna utakmica krenula je nedmetanjem u udarcima s polovice igrališta. S jedne strane desetka Kalamote, a s druge ovogodišnje pojačanje Lopuda i Jugova nada Maro Banić. Ta dva pogotka ujedno su i najljepše što smo vidili u finalu. Lopuđani su iskoristili nedostatke protivničke momčadi i većinu pogodaka postigli su preko desne strane. Kalamoteze je u igri držao odličan vratar koji je branio mnoge pokušaje. Na poluvremenu su igrači trenera Zorana Matkovića imali četiri pogotka prednosti. U nastavku je proradio inat 'crveno-žutih' međutim nisu uspjeli preokrenuti rezultat i iskoristiti izostanak legende operskog kluba Điva Zeca i Jugovog prvotimca Roberta Radića. Lopud je slavio rezultatom 4:6 (1:5).

Najboljim vratarom turnira proglašen je Antoan Špilar iz Luke, dok je titulu najboljeg igrača odnio Fabian Hum s Kalamote. Najveći dobitak ovogodišnjeg turnira je nastup mnogobrojnih mladića koji će za 20 dana prvi put sjesti u školske klupe.

Tako se spustio zastor nad ovogodišnje izdanje Kupa Elafita. Momčad Lopuda treći je put u svojoj povijesti podigla prijelazni pokal koji se vratio u svom punom sjaju nakon prošlogodišnjeg incidenta. Ovim naslovom Lopuđani su se izjednačili s Kalamotom i Taurusom sa Suđurđa. Luka Šipanjska četiri je puta bila najbolja. Dogodine se natjecanje vraća na Kalamotu nakon dugo godina. Domaćini najavljuju veliku festu od vaterpola i povratak na to kada smo na Jelenskim otocima mogli gledati vaterpolo na razini prvoligaškog.
SEMAFOR 2019.
Polufinala: Luka Šipanjska – Kalamota 3:6, Lopud – Taurus Suđurađ 9:1, za treće mjesto: Luka Šipanjska – Taurus Suđurađ 7:0, finale: Lopud – Kalamota 6:4
Kup Elafita 2019.
1. Lopud: Jakov Vugdelija, Nikola Vugdelija, Marin Buconić, Marin Batinić, Dominik Obuljen, Ivan Kisić, Lukša Franušić, Toni Matković, Dominik Matković, Maro Banić, Nino Gjaja, Toni Franušić.

2. Kalamota: Ante Matijević, Dario Vuleša, Paolo Stabile, Jakša Hum, Vlaho Đivanović, Fabian Hum, Miho Haklička, Ivan Perak, Antun Kisić, Ivan Matijević, Đani Voloder, Dalibor Čuić, Mare Matijević.

3. Luka Šipanjska: Antonio Prnjat, Ivano Vlahović, Zvonimir Koporčić, Marinko Bronzić, Teo Milivojević, Božo Brajović, Jozo Brajović, Bruno Bronzić, Stjepan Brajović, Andro Koncul, Antoan Špilar, Karmelo Stjepović, Nikola Balić, Miro Bronzić.

4. Taurus Suđurađ: Andrej Vukorep, Nikola Krmek, Luka Zelen, Nikša Zelen, Maro Zelen, Ivica Katić, Danijel Roković, Jozo Lazarević.

18. travanj 2024 01:12