StoryEditorOCM
VaterpoloPOČINJE NA PORPORELI GLAVNI TURNIR PRVENSTVA DUBROVAČKIH KUPALIŠTA U VATERPOLU

ELITA BRANI, OSTALI NAPADAJU Divlja liga 'velikih majstora vaterpola'<br />  

Piše PSD.
6. kolovoza 2019. - 13:35
Pjenilo se u Platu, u Mokošici, u Mlinima te na Porporeli. Tko će izboriti glavni turnir Divlje lige, amaterskog vaterpolskog natjecanja na kojemu pravo nastupa imaju svi građani koji imaju prebivalište na području bivše općine Dubrovnik i koji su na tom području rođeni, a nikada nisu igrali ili bili u zapisniku ni na jednoj službenoj vaterpolskoj utakmici bilo kojeg uzrasta. Ako su pak igrali, i to se dobro zna što i kako: oni koji su barem jednom nastupili za klub Prve lige mogu igrati u Divljoj ligi tek nakon dvije vaterpolske sezone bez nastupa. Pravila su propisana i za igrače klubova nižih liga, kao i za veterane. Ako neka od momčadi, namjerno ili ne, prekrši ova pravila, kazna je uvijek ista - rigorozna. Momčad je diskvalificirana.

Elita je prošlo ljeto otišla do kraja. Po drugi put osvojila naslov prvaka. Dobila je Porporelu u finalu boljim izvođenjem četveraca. Ne, nije pogreška – slavila je na četverce jer u Divljoj ligi vrijede stara pravila. Dakle, korner je i nakon bloka obrambenog igrača. Nema šuta nakon što je na igraču napravljen prekršaj jer je teško procijeniti je li igrač unutar ili izvan pet metara budući utakmice sudi jedan, a ne dva suca, i to uglavnom s jednog mjesta, sa stijene, pontona, iz barke, naravno, negdje po sredini terena iako se zna dogodit da je sudac negdje metar, dva lijevo, a negdje više desno.

Što se samog natjecanja tiče, kvalifikacije su završene u protekle subote. Sad počinje glavni turnir. U igri za naslovom prvaka ostalo je 16 vaterpolskih družina, koje su podijeljene u četiri skupine. U skupinama se igra jednokružno, svatko sa svaki. Po dva najbolja iz svake skupine će u četvrtfinale, a tad se zna – tko naniže tri pobjede – taj je prvak.

Predviđeno je da se finale igra u staroj gradskoj luci, u legendarnom Portu, u utorak, 20. kolovoza. Porat je kultno mjesto. Tu je do početka 60-ih i izgradnje bazena u Gružu bio domaći teren dubrovačkim vaterpolistima i plivačima. Naravno, u Portu će se pjeniti 20. kolovoza u slučaju da to vrijeme dopusti jer se sve utakmice osim finalnog dana igraju na dubrovačkim plažama. Znalo se dogoditi da se zbog velikog nevremena, koje je trajalo danima, datum finalnog dana odgađao nekoliko puta te se odigrao 16 dana nakon što se znalo tko će igrati za broncu, a tko za zlato.

Uglavnom, ostalo je 16 najboljih sastava u najvećem amaterskom vaterpolskom natjecanju na svijetu. Kao i u kvalifikacijama, tako će se i u glavnom turniru, sa stijena, iz barki i iz mora, pratiti zgode i nezgode 'velikih majstora vaterpola'. Ostalo je zapisano kako se u Divljoj ligi nađe i pokoji stari iskusni lisac, znalac, ali to ne pomaže ako nema snage za plivat.

Glavni turnir – i to je pravilo - otvara prvak. Eliti je suparnik na startu Uvalica, kojem je Porporela domaći teren. Prvak je bio lišen igranja kvalifikacija, kao i preostalih šest najboljih sastava iz 2018. godine (doprvak Porporela, brončani Kokoti, te četvrtfinalisti Turčin Danče, Vila Šeherezada, PVG Gruški muo i Crvene stijene Orašac. FUN H2O Mlini je prošle godine izborio polufinale, ali se ogriješio o pravila te je diskvalificiran i ove je godine svoj put počeo u kvalifikacijama. Zbog toga se otvorilo mjesto više za sastava iz kvalifikacija – devet, a ne osam).

I da, piše se kako je ovo 36. Divlja liga, međutim, ovo je 36. Divlja liga u nizu. Tradicija je počela prije gotovo sto godina, ali u arhivi nemaju sve zabilježene utakmice, svaki pogodak, a u većini slučajeva ni koji je bio rezultat finala. Tako je najstariji pobjednik, koji se zna – Porporela 1950. godine. Ali, dobro se zna kako se igralo početkom 20-ih prošlog stoljeća (tisućljeća), potom 30-ih te 50-ih, 60-ih i 70-ih, a od 1983. godine, kad je natjacanje po tko zna koji put obnovljeno, igra se neprekidno, i sve se zna!
DANAS PORPORELA, SUTRA PLAT Glavni turnir, 1. kolo
Utorak, 6. kolovoza, kupalište Porporela, 16.15 sati, skupina 'A': Elita – Uvalica, 17.05 sati, skupina 'B': Porporela – Komarda, 17.55 sati, skupina 'A': Pasjača Popovići - Betula Danče, 18.35 sati, skupina 'B': Turčin Danče - Kamen mali.

Srijeda, 7. kolovoza, kupalište Plat, 16.15 sati, skupina 'C': Kokoti – Lozica, 17.05 sati, skupina 'D': Vila Šeherezada – Lukovica, 17.55 sati, skupina 'C': PVG Gruški muo - Soderini Orašac, 18.35 sati, skupina 'D': Crvene stijene Orašac - FUN H2O Mlini.
 

17. travanj 2024 22:24