StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

PREDALI KRUNU, NIŠTA OD FINALA Hrvatska i dalje bez pobjede protiv Španjolske na SP-u

25. srpnja 2019. - 13:24
Predali smo krunu prvaka te ćemo igrati za broncu u Gwangju. Španjolska je otišla u finale. Nakon deset godina osvojila je medalju (srebro u Rimu 2009. bila im je zadnja medalja). Izborila je plus plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Naši u polufinalu nisu bili ni blizu igara iz prvog dijela prvenstva te su doživjeli bolan poraz. Pogotovo su bili loši u napadu. Ostali su bez pogotka u trećoj četvrtini, a u prve tri četvrtine postigli su ukupno samo dva pogotka. Treći put smo igrali protiv Španjolske na SP-u. I treći put smo izgubili.  

Obranili smo se u prvoj situaciji s igračem manje u 3. minuti, žurili su Španjolci, a naši bili na pravom mjestu. Međutim, u drugoj situaciji nismo. Felipe Perrone je prvi pogodio u polufinalu te u 5. minuti doveo Španjolsku u vodstvo. Potom su naši izborili prvog igrača više te u istom napadu dobili dvojicu igrača više, ali pogriješili. Ostali bez šuta prema Danielu Lopezu. Zatim Španjolska ima igrača više, i ima sreće. Anđelo Šetka je išao pomoći, skrenuo je udarac Blai Mallaracha te je opet lopta završila iza leđa Marka Bijača (2:0). Drugog igrača više smo opalili, ali je Lopez zaustavio udarac Lorena Fatovića te odbio loptu u korner. U nastavku napad, taman kad su se snage trebale izjednačiti u bazenu, Maro Joković je sjajno pogodio (1:2). Španjolska je izborila igrača više u zadnjim sekundama prve četvrtine.

Naši su uzeli loptu na početku druge četvrtine, izborili igrača više, ali Xavi Garcia je naciljao Lopeza. Potom Španjolska ima igrača više. Srećom, Perrone nije uspio proigrati na drugoj stativi Sergia Cabanasa. Španjolska se potom obranila s igračem manje (Lovre Miloš je uzdrmao gredu). Zatim je Miloš isključen, a Španjolska ovaj put ne griješi te smo opet bili na minus dva (1:3). Fatoviću nakon toga Lopez brani udarac. Srećom, obranili su se naši u idućem napadu, ali opet je Lopez uspješan. Sad je zaustavio udarac Hrvoja Benića. Garcia zatim blokira udarac Alvara Granadosa. Benić trese gredu, ali lopta je i dalje za Hrvatsku. Josip Vrlić je zaradio igrača više, ali zaustavljen je pokušaj Jokovića. Bijač brani udarac Alberta Munarriza, ali je i dalje . Zatim igrač više kojega je izborio sjajni Roger Tahull, kojeg je iskoristio Munarriz te Španjolska ima tri pogotka viška. Srećom, odmah smo izborili igrača više, i što je najvažnije, pogodili (Garcia 54 sekunde prije kraja druge četvrtine). U posljednjim sekundama imali smo igrača više za novi pogodak, ali Ante Vukičević nije potegao iako je imao dobru poziciju, a Šetka, koji jest, pucao je iskosa, nije pogodio.

Nije pogodio Vukičević s igračem više na početku treće četvrtine. Jest Mallarach na drugoj strani kad je bio isključen Fatović (5:2 za Španjolsku). Blokiran je potom pokušaj Jokovića. Nakon toga su se naši obranili, ali olako prokockali napad. Perrone je potom izborio peterac. Granados je tukao, Bijač bio na lopti, međutim ona je ipak završila u mreži (6:2). Lopez je ponovno slavio nakon udarca Fatovića. Upisao novu obranu. Fatović je zatim opet blokiran. Srećom, Mallarach je zatresao gredu minutu i pol prije kraja treće četvrtine. Nažalost, Benić je blokiran. Zatim je isključen, a kako mu je to bilo treće isključenja za njega je utakmica bila završena. Španjolska je zatražila minutu dogovora. Nije uspjela otići na plus pet, ali ni naši u preostalih pola minute nisu uspjeli spustiti se ispod četiri uoči četvrte četvrtine. Garcia je pogodio okvir gola. Hrvatska je u trećoj četvrtini ostala bez pogotka.

Luka Lončar je izborio peterac na početku posljednje četvrtine kojeg je realizirao Joković. Obranili smo se s igračem više, i to je Španjolska dva puta uputila udarac. Zatim smo izborili igrača više. Ponadali se kako bi ipak mogli, ali Šetka tuče u Lopeza. Napad poslije nije uspio ni Andro Bušlje. Pogodio je gredu. Tri minute prije kraja obranili smo se s igračem više (blokirali smo pokušaj Perronea). Kad je Fatović blokiran s igračem više dvije minute prije kraja, a Španjolska krenula u napad, bilo je jasno kako je našem sjajnom nizu, koji je počeo u Budimpešti 2017. i koji je trajao deset utakmica (toliko smo pobjeda nanizali do polufinala Gwangjua) završen.

Do kraja smo, istina, postigli dva pogotka, ali zadnji samo 14 sekundi prije kraja utakmice.

- Nažalost, odigrali smo naslabiju utakmicu na prvenstvu. Obrana je koliko toliko funkcionirala. Napad je bio slab. Nije išlo. Imali smo veliku priliku. Nismo uspjeli ovdje izboriti Olimpijske igre. Igrat ćemo kvalifikacije. Nadam se da ćemo u utakmici za treće mjesto biti bolji te osvojiti brončanu medalju  - istaknuo je Andro Bušlje, naš kapetan. 
IZGUBLJENO POLUFINALE
Španjolska – Hrvatska 6:5
GWANGJU Gledatelja 300. Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i Adrian Alexandrescu (Rumunjska).
ŠPANJOLSKA: Lopez (9 obrana), Munarriz (1), Granados (1), De Toro, Cabanas, Larumbe, Barroso, Fernandez, Tahull (1), Perrone (1), Mallarach (2), Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin.
HRVATSKA: Bijač (6 obrane), Macan, Fatović (1), Lončar, Joković (3), Benić, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia (1), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
Igrač više: Španjolska 11/4, Hrvatska 13/3
Peterci: Španjolska 1/1, Hrvatska 1/1
Četvrtine: 2:1, 2:1, 2:0, 0:3
 

25. travanj 2024 10:09