StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

FELIPE PERRONE, VATERPOLSKI MESSI, 'MOTOR I MOZAK' ŠPANJOLSKE Hrvatska ima najboljeg vratara, ima najbolje bekove, ali ona dva 'otoka'...

25. srpnja 2019. - 00:15
Super. Dobili smo četvrtfinale, i to je naša velika pobjeda. Stoji, Srbiji nedostaje u Gwangju nekoliko udarnih igrača, Savić ih je odlučio odmoriti, ali ova Srbija je dobila ovdje Grčku sa čak 9:3, odigrala vrlo, vrlo dobro protiv Crne Gore. S druge strane nemoje zaboraviti kako Španjolska nije bila u polufinalu od Svjetskog prvenstva u Rimu 2009. godine, kako se nije kvalificirala za Svjetsko prvenstvo 2015. te kako je u Budimpešti bila tek deveta. Zato je ovo velika pobjeda i veliki uspjeh za španjolski vaterpolo – zbori Felipe Perrone, 33-godišnji motor Španjolske. Sjajan igrač. Ma što sjajan. Majstor. Vaterpolski svijet mu tepa kako je on vaterpolski Messi.

Dvije sezone je nosio kapicu Juga. Već nakon što je odveo Juga do prvog trofeja nakon dvije sušne sezone (i jedine dvije u ovom stoljeću), Kupa Hrvatske krajem 2015. na Final fouru u Zadru, napisali smo kako bolji stranac nije igrao u kapici dubrovačkog kluba. Te sezone su Jugaši osvojili sve što se moglo osvojiti. Popeli se na krov Europe, a upravo je Perrone bio MVP Final Sixa europske Lige prvaka u Budimpešti. Jug je s Perroneom igrao svih devet finala u te dvije sezone. Prvih osam je dobio, a samo nije 2017. uspio obraniti naslov prvaka Europe. Poražen je u finalu od Szolnokija, Mađara. I sad u Gwangju je izgubio samo od Mađara (Mađarske), i to u skupini s 13:11 zbog čega je sa suigračima morao igrati i osminu finala.

- Protiv Mađara nismo dobro igrali u obrani. Igramo brzi vaterpolo, a da bi to mogli igrati, mora funkcionirati obrana. Protiv Srbije je to bilo daleko bolje te smo mogli držati naš ritam. Svi znaju kako mi igramo. Ne igramo statično.

Nakon što su izborili polufinale, napustili svlačionicu, sjeli su na tribine taman u trenutku kad su se predstavljale reprezentacije Hrvatske i Njemačke.

- Pogledali smo prve dvije četvrtine te smo potom otišli u hotel na ručak. Nismo gledali do kraja, ali puno puta smo igrali protiv Hrvatske, igrači se poznaju jer svako malo sa svojim klubovima igraju međusobno te sve znamo jedni o drugima. Kratko o Hrvatskoj - Hrvatska igra možda najbolji vaterpolo na svijetu.

Španjolska se, podvukao je Perrone, neće predati, a na pitanje što je najjače oružje Hrvatske ispalio je kao iz topa.

- Ona dva 'otoka' na centarskim pozicijama, dva velika 'otoka', hahaha, Luka Lončar i Josip Vrlić, su nešto što bi nam moglo zadati najviše problema. Hrvatska ima najboljeg vratara, ima najbolje bekove, ali kako igraju njih dvojica na centru to je strašno. To je vrh. Da, baš su poput otoka. Najveća snaga Hrvatske su dva sjajna centra.

S Vrlićem i Lončarom je igrao skupa u kapici Juga, s Vrlićem još i u kapici Barcelonete te reprezentaciji Brazila pod vodstvom Ratka Rudića (nakon OI u Riju 2016. opet je zaigrao za Španjolsku). Perrone je oduševljen viđenim na vaterpolskom turniru u Gwangju.

- Pazite, Crna Gora je ostala izvan osam najboljih. Australija je bila tako blizu polufinala protiv Mađarske. Ali, stoji ono što sam već rekao kako je Hrvatska od svih pokazala najviše. Međutim, i ostali su pokazali dosta, dosta više te je trebalo biti odličan da bi se napravio rezultat.

Kratko o novim pravila. Što kaže Perrone?

- U nekim utakmicama je bilo previše isključenja i sve se svodilo na igrača više i igrača manje. Kako mi, tako i suci se adaptiraju na nova pravila. Međutim, u većini utakmica su gledatelji mogli uživati u vaterpolu. Mogli su gledati lijepi vaterpolo jer nije bilo previše isključenja.

Mađarska i Italiju su drugo polufinale. Tko je tu favorit?

- Mađari su favoriti, ali Talijani nisu bez izgleda, međutim, sva naša energija je usmjerena na utakmicu protiv Hrvatske te ne razmišljamo o drugom polufinalu. Utakmica protiv Hrvatske ne donosi samo finale, ne osigurava samo medalju na SP-u, već osigurava nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. Znaš, pokušao sam se sjetiti, ali koliko znam nikad na svjetskim prvenstvima Hrvatska i Španjolska nisu igrali važnu utakmicu kakva će biti ova. Da, nikad nismo bili suparnici u nokaut fazi. Zar ne?

Da, skupa smo 'kopali'. Debi na SP-ima je Hrvatska imala baš protiv Španjolske. Bilo je to u Rimu prije 25 godina. Poraz 11:6. Drugi i posljednji put na SP-ima bili smo suparnici 2001. u Fukuoki. I tu smo izgubili (6:4). Najviše pamtimo poraz od Španjolske u finalu Olimpijskih igara u Atlanti 1996.

- Da, točno sam rekao. Bilo je tih velikih utakmica na drugim natjecanjima, ali ne i na svjetskim prvenstvima. Ovo je prvi veliki dvoboj na SP-u – dodao je Perrone te nastavio:

- I Hrvatska, a i mi smo dvije reprezentacije koje igramo čisti vaterpolo. Brzi vaterpolo. Tko bude gledao, uživat će. U Zagrebu u polufinalu Europa kupa je bila sjajna utakmica. U Beogradu u polufinalu Svjetske lige također sjajna. Rezultatski za nas ne, izgiubili smo. Međutim, bili smo blizu. Imali smo priliku. Valjda ćemo je iskoristiti sad u Gwangju – dodao je te potvrdio.

- Kad završi Svjetsko prvenstvo idem doma na Korčulu.

Da, tko ne zna, Perrone je hrvatski zet.
Hrvatska - Španjolska u četvrtak od 10 sati
Četvrtfinala, utorak, 23. srpnja: Srbija - Španjolska 9:12, Hrvatska - Njemačka 10:8, Mađarska - Australija 10:9, Italija - Grčka 7:6

Polufinala, četvrtak, 25. srpnja, 10 sati: Hrvatska - Španjolska (HTV 2), 11.30 sati: Mađarska - talija

U subotu, 27. srpnja, dijele se medalje na SP-u

20. travanj 2024 05:43