StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

MARKO BIJAČ, HRVATSKI BROJ JEDAN, NAJAVLJUJE POLUFINALE PROTIV ŠPANJOLSKE 'Znamo da je veliki ulog u igri. Vjerujem u nas!'

24. srpnja 2019. - 17:57
Svi ga hvale nakon Njemačke, i prije Njemačke, a mi se nadamo kako će i dalje, i ne samo nakon Španjolske. Marko Bijač je i u četvrtfinalu imao velikih obrana. Hrvatska je dobila i četvrtu utakmicu na prvenstvu, savladala Njemačku s 10:8 te otišla u polufinale.

- Dosta teško u četvrtfinalu. Možda iz razloga što smo i mi sami očekivali lakšu utakmicu. Nijemci su ušli rasterečeno u utakmicu. Uspjeli su postići nekoliko laganih pogodaka nakon čega nama u utakmici koja je imala veliki ulog nije bilo lako igrati. Stoji i to kako smo mi bili malo ispod nivoa igara u skupini, ali smo na kraju izvukli utakmicu. Na kraju nije bilo stresa u posljednjim minutama. Da, dobro je završilo - podvukla je naša 'jedinica'.

Njemačka je potvrdila riječi Sandra Sukna uoči četvrtfinala: 'Dosta organizirana i ozbiljna momčad' uz dodatak: 'Možda su igrali najbolji vaterpolo u svojoj skupini'.

- Da. Imali su protiv Italije veću priliku za iznenaditi nego protiv nas. Tu utakmicu od Italije su izgubili s jedan razlike. Odigrali su sve utakmice iznenađujuče dobro. I protiv nas. Međutim, za sve, a tako i nas, mi smo imali na papiru najlakšeg suparnika u četvrtfinalu. To je bilo i nama u glavama. Ponavljam, dobro je na kraju završilo. To što u četvrtfinalu nije bilo najbolje, što nismo bili na nivou kao u skupini, nije nas koštalo. U polufinalu smo i svi očekujemo kako će protiv Španjolske biti dosta bolje - poželio je vlasnik medalja s posljednja tri SP-a (bronca 2013., srebro 2015. te zlato 2017.).

Svi smo očekivali kako će Hrvatska nakon osvajanja skupine igrati u polufinalu s obzirom na suparnika – Njemačku (a tko nije?), a koga je Bijač očekivao za protivnik u polufinalu, Srbiju ili Španjolsku?

- Očekivao sam jednu neizvjesniju utakmicu između Srbije i Španjolske. Očekivao sam kako se do zadnjeg trena neće znati pobjednik, ali Španjolska je povela sa 6:1 te više pobjednik nije dolazio u pitanje. Španjolci su pokazali svoju kvalitetu. Vrijeme do polufinala ćemo potrošiti pripremajući se za suparnika kojeg smo ove godine dobili u polufinalu Europa kupa u Zagrebu te u polufinalu Svjetske lige u Beogradu. Dobro ih znamo.

Tko je najopasniji po naš gol?

- Alberto Munarriz najviše prijeti. Fizički je superioran. Bit će ga najteže zaustaviti. Zatim Blai Mallarach s druge strane. Vrhunski šuter. Dakle, što se tiče šutera, njih dvoje su najopasniji. Ali, fizički su svi jaki, plivački sjajni i mogu držati naš ritam, a sa čime smo lomili suparnike u dosadašnjem dijelu prvenstva. Oni taj naš ritam mogu pratiti.

Protiv Španjolske imamo 0:2 na svjetskim prvenstvima, ali to stoji punih 18 godina. Marko je imao tri godine kad je upisan prvi poraz (1994.), a deset kad je Španjolska slavila i drugi put. Međutim, ove godine je 2:0 za Bijača i ekipu (12:9 u Zagrebu, 10:8 u Beogradu).

- Ha, dakle, cilj nam je da nakon utakmice u četvrtak na Svjetskim prvenstvima bude 2:1 za njih. Imaju Španjolci kvalitetu. Jako su opasni. Vidjelio smo to u obje utakmice ove godine protiv njih, a vidjeli smo to i u drugim utakmicama koje smo gledali - naglasio je osmi najtrofejniji hrvatski reprezentativac (12 medalja, prvi je Andro Bušlje s 21 medaljom).

Španjolska je uigrana - dodajemo. Čak deset ih je iz istog kluba (Barceloneta). Jedan je bio suigrač Bijača dvije sezone – Felipe Perrone.

- Sve počinje od Perronea. On je 'mozak' Španjolske. Zna nas u dušu te ne sumnjam kako će suigrače dobro pripremiti. Perrone je iskusan. Sjajan igrač - hvali ga Bijač.

Na drugoj strani ždrijeba Mađarska je dobila s jedan razlike Australiju, kao i Italija Grčku. Elvis Fatović, koji je u karijeri igrao s Markovim ocem Marom u Juga, koji je od 2013. izbornik Australije, teško će se i nakon 'sto godina' moći pomiriti s porazom od Mađarske.

- Ne želim ulazim u sudačke odluke, ali po meni jedna jako, jako dvojbena odluka je odlučila pobjednika. U tom zadnjem napadu Australije pri rezultatu 9:9 vrlo lako se mogao dosuditi peterac. Suci se nisu oglasili. Nakon toga Mađari su zvali time out te se spretno i sretno plasirali u polufinale pogotkom Vamosa. Zadnje četvrtfinale između Italije i Grčke nisam stigao pogledati. S Italijom smo trenirali te znam kako je riječ o vrlo dobroj momčadi. Očekujem kako će oba polufinala biti do kraja neizvjesna. Naravno, priželjkujem kako ćemo u našem mi slaviti.

Svi vas 'pritišču'. Nema tko nije istaknuo: 'Najbolja je Hrvatske' ili 'Hrvatska je prvi favorit SP-a'. Jeste li barem malo maknuli taj pritisak s leđa plasmanom u polufinale jer mnogi baš vas vide da budete prva reprezentacija nakon Španjolske, a treća u povijesti, koja je obranila naslov prvaka? Španjolska je to uspjela 2001. nakon što je bila najbolja 1998. godine. Od tada svako prvenstvo prvak je netko drugi.

- Iskreno, ne razmišljamo previše o tome. Idemo iz utakmice u utakmicu. Sad je jedino važno dobiti Španjolsku – istaknuo je Bijač koji pamti po dobru dva od tri svoja polufinala na SP-u. Prvo je izgubio (Mađarska 2013.), a iduća dva dobio (Grčka 2015. i Srbija 2017.).

- Znamo da je veliki ulog u igri. Vjerujem u nas - zaključio je.
Sa Španjolskom u četvrtak od 10 sati
Četvrtfinala, utorak, 23. srpnja: Srbija - Španjolska 9:12, Hrvatska - Njemačka 10:8, Mađarska - Australija 10:9, Italija - Grčka 7:6

Polufinala, četvrtak, 25. srpnja, 10 sati: Hrvatska - Španjolska, 11.30 sati: Mađarska - talija

U subotu, 27. srpnja, dijele se medalje na SP-u

18. travanj 2024 08:00