StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

AUSTRALIJA OGORČENA Elvis Fatović: 'Ukradena nam je pobjeda!'

24. srpnja 2019. - 01:21
Nismo ga 'okrenuli' odmah nakon utakmice.

- Bolje, bolje da nisi zvao odmah – potvrdio je Elvis Fatović. Australija na čijoj je klupi od 2013. izgubila je s 10:9 četvrtfinale od Mađarske i to je primila pogodak u posljednjim sekundama utakmice. Marton Vamos se digao s deset metara i pogodio. Međutim, boli Fatovića i Australce ono što je prethodilo tom zadnjem napadu (i pogotku) Mađarske. Naime, nakon što se obranila pola minute prije kraja Australija je krenula u napad. Izigrala je u tom svom zadnjem napadu Mađare. Australski centar Joe Kayes je dobio loptu, okrenuo čuvare pred golom, koji su na njemu napravili prekršaj, ali se suci nisu oglasili.

- Ukradena nam je pobjeda. To je sigurno. Ovo su bila neka 'nova - nova pravila', i nažalost, opet neće biti nitko kažnjeg zbog toga te problemi, koje su oni htjeli iskorijeniti s novim pravilima, samo su se povećali. Prije par dana je jedan grčki igrač 'iscipelario' suparnika, sve je bilo vidljivo, ali on unatoč tome nije kažnjen. Dakle, dosta toga je smiješno – nije se smirio Fatović ni nekoliko sati nakon izgubljenog četvrtfinala.  

Inače, bilo je ovo četvrto četvrtfinale Australije u nizu od kad je on na njenoj klupi (i Dean Kontić). Na svakom SP-u je izborio četvrtfinale, a u tri od ta četiri Australci su bili tako blizu plasmana u polufinale (2013. poraz od Hrvatske u produžetku i 2015. od Grčke na peterce).

- Ha, vjerojatno nije slučajnost kad se toliko puta to dogodi, ali mišljenja sam kako nam je ovo sad ukradeno. Malo sam se suzdržao u onom trenutku kad nije sviran peterac jer sam bio na drugoj strani, ali kad sam pogledao snimku, mislim da nije slučajno i ne znam... Osobno ne volim spominjati suce (sudili su Voevodin iz Rusije i Putniković iz Srbije), ali previše je ovakvih i sličnih situacija koje su nam se dogodile da bi mogli reći kako je i ova bila slučajna. Australska federacija nije među najjačim federacijama u vaterpolu. Nema veliki utjecaj... Ma, uvode se nova pravila da bude čišće, a sad je baš sve bilo čisto u tom našem zadnjem napadu, i što se dogodilo - ništa. Želi se razviti vaterpolo izvan Europe, a na ovaj način suzbijaš razvitak jer budžet jedne federacije ovisi o rezultatu. Tako da ovakvim odlukama se radi sve da bi se suzbio vaterpolo izvan Europe.

Reprezentacija SAD-a je posljednja izvan europska reprezentacija koja je igrala u polufinalu SP-a (bilo je to u Rimu 2009. kad je Španjolska bila bolja od nje u polufinalu, a Hrvatska u utakmici za broncu). Australci su polufinale zadnji put vidjeli 1998. godine kad su bili domaćini SP-a u Perthu (medalju sa SP-a i Olimpijskih igara još nemaju). Hrvatska je pak osmi put uzastopno u polufinalu. Elvis, koji je bio na klupi Hrvatske na SP-ima 2009. i 2011. (pomoćnik Ratku Rudiću), gledao je četvrtfinalni uspjeh Hrvatske protiv Njemačke (10:8).

- Četvrtfinale je teška utakmica, a Hrvatska je prije dvadeset dana dobila tu istu Njemačku u Splitu s 12 razlike, i to s pola gasa. Kako je Hrvatska odigrala u skupini – to je bila stvarno rapsodija. Tako da je ta uvjerljiva pobjeda protiv Njemačke, te pobjede u skupini nakon kojih su svi stavili Hrvatskoj zlato oko vrata, utjecale na ovu utakmicu. Međutim, ipak su dobili, a mislim da im je na kraju dobro došla jedna ovakva utakmica uoči same završnice. Španjolska, koja je sad čeka u polufinalu, definitivno je odličan suparnik. Napravila je za sebe odličan rezultat već plasmanom u polufinale, sad je rasterećena te neće biti Hrvatskoj jednostavno, ali je za mene i dalje Hrvatska najveći favorit za naslov. Opet sve četvrtfinalne utakmice su pokazale da nema laganih suparnika. Eto, osim Španjolske, koja je dominirala protiv Srbije, preostale tri utakmice su bile vrlo, vrlo teške.

Opet povratak na izgubljeno četvrtfinale, činjenicu da se suci nisu oglasili u zadnjem napadu Australije unatoč očitom prekršaju. Teško je zbog toga Australiji, Fatoviću i najbližim suradnicima.

- Da, baš nam je teško. Znate da osim nekoliko naših igrača koji igraju u Europi, svi ostali su igrači koji se odriču svojih poslova, konkretno uzimaju neplaćeni godišnji odmor da bi se žrtvovali za nešto što vole, i onda kad ti netko nešto ovako ukrade je bolno. Ne volim ovakve situacije u kojima smo mi svima simpatični, a svaki put nas nekako kazne – zaključio je Fatović.
Sa Španjolskom u četvrtak od 10 sati
Četvrtfinala, utorak, 23. srpnja: Srbija - Španjolska 9:12, Hrvatska - Njemačka 10:8, Mađarska - Australija 10:9, Italija - Grčka 7:6

Polufinala, četvrtak, 25. srpnja, 10 sati: Hrvatska - Španjolska, 11.30 sati: Mađarska - talija

U subotu, 27. srpnja, dijele se medalje na SP-u

16. travanj 2024 15:56