StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

STO POSTO HRVATSKA Tri pobjede u skupini za tri slobodna dana, a potom po nove tri pobjede za treće zlato!

19. srpnja 2019. - 19:15
Kazahstan je prvi pogodak postigao već u prvoj četvrtini, ali do tog prvog sretnog trenutka za najslabiju reprezentaciju skupine to isto je najbolja reprezentacija skupine uspjela već šest puta. Ukratko, Hrvatska je sedmi put uzastopno, a osmi put ukupno nastup u skupini Svjetskog prvenstva zaključila sa sve tri pobjede, ali tek ako isto uspije i u drugom, završnom dijelu prvenstva, tek tada sreći neće biti kraja.

Uspjeli li nakon tri slobodna dana ostvariti nove tri pobjede postat će treća reprezentacija u povijesti koja je obranila naslov svjetskog prvaka. Prva koja je to uspjela bila je reprezentacija bivše Jugoslavije (1986. u Madridu te potom na idućem prvenstvu 1991. godine u Perthu), a druga Španjolska, koja je nakon 1998. u Perthu slavila 2001. godine na idućem prvenstvu u Fukuoki.

Ivica Tucak je protiv Kazahstana prve dvije četvrtine među vratnicama imao Marka Bijača, a zadnje dvije Ivana Marcelića. U drugom poluvremenu je koristio Bijača u napadu (pokušao krajem treće četvrtine napasti sa sedmoricom, isto tako i na kraju utakmice, ali tada je sedmi bio Marcelić u napadu). Prvo poluvrijeme je Hrvatska dobila s 11:2, a drugo 10:3. Hrvatska je dvoznamenkastu prednost dohvatila na početku treće četvrtine (12:2). Na kraju plus 16.

Budući su naši sjajnim predstavama u prva dva kola, kad su nadigrali Australiju (14:4) i SAD (17:7) te oduševili sve, osigurali prvo mjesto u skupini te izravan plasman u četvrtfinale, a utakmica protiv Kazahstana je bila zadnja utakmica prvenstva u skupinama, dan su izgubili prateći rasplet po skupinama, kako će se posložiti 'kostur' završnice. Na kraju je Srbija, iako je bez sedmorice udarnih igrača stigla na prvenstvo, osvojila je skupinu 'A', Mađarska skupinu 'C', a Italija skupinu 'B'.

Naši čekaju u četvrtfinalu pobjednika Njemačka – Južna Afrika, Srbija boljeg iz ogleda Španjolske i Japana, Mađarska će na pobjednika Crna Gora – Australija, a Italija na pobjednika Grčka -  SAD.

Prođu li naši četvrtfinale, a u što nitko ne sumnja, za polufinale će se boriti protiv najuspješnijeg iz trokuta Srbija, Španjolska i Japan, a budu li ovakvi kakvi su bili u skupini, a taj prvi dio prvenstva nitko nije odradio bolje od Andra Bušlje i ekipe, prvi su favoriti za najveći plasman.
Hrvatska - Kazahstan 21:5
GWANGJU Gledatelja 200. Suci: Sebastien Dervieux (Francuska) i Michiel Zwart (Nizozemska).
HRVATSKA: Bijač (4 obrana), Macan, Fatović (2), Lončar (2), Joković (3), Benić (2), Vukičević (2), Bušlje (2), Miloš (1), Vrlić (2), Šetka (3), Garcia (2), Marcelić (4 obrana). Izbornik: Ivica Tucak.
KAZAHSTAN: Lipilin (9 obrana), Medvedev, Zhardan (1), Pilipenko (1), Aubakirov (1), Altayev, Shakenov (1), Berbelyuk, Shvedov (1), Riday, Manafov, Verdesh, Shlemov. Izbornik: Dejan Stanojević.
Igrač više: Hrvatska 9/6, Kazahstan 7/2
Peterci: Hrvatska 3/3, Kazahstan -
Četvrtine: 6:1, 5:1, 5:1, 5:2
 
Skupina 'B'
Rezultati, 1. kolo, ponedjeljak, 15. srpnja: SAD - Kazahstan 16:7, Hrvatska - Australija 14:4; 2. kolo, srijeda, 17. srpnja: Kazahstan - Australija 8:17, Hrvatska - SAD 7:17, 3. kolo, petak, 19. srpnja: Australija - SAD 11:12, Hrvatska - Kazahstan 21:5.

Poredak: 1. Hrvatska 6 bodova (+36), 2. SAD 4 boda (0), 3. Australija 2 boda (-2), 4. Kazahstan bez boda (-34).

19. travanj 2024 16:54