StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

STVARNO SMO DOBRI, BAŠ DOBRI Hrvatska potopila i Amerikance te otišla u četvrtfinale!

17. srpnja 2019. - 10:33
Kako smo odigrali utakmicu protiv Australije, tako smo počeli i zaključili utakmicu protiv SAD-a – sjajno. Poveli smo protiv Amerikanaca sa 4:0. Istina, prvi dio druge četvrtine nije bio za pet u obrani, ali kako je i dalje bio u napadu za najveću ocjenu na odmor su naši otišli s lijepih pet pogodaka viška (9:4). Na kraju opet plus 10 (14:4 protiv Australije, a sad protiv SAD-a 17:7) te je prvi cilj na SP-u odrađen za pet i to već kolo prije kraja natjecanja u skupini 'B'. Hrvatska je zgrabila s obje ruke prvo mjesto u skupini 'B', preskočila osminu finala te uskočila u četvrtfinale.

Prvo poluvrijeme opširnije: Andro Bušlje je bio u glavnoj ulozi u prvim minutama Prvo je asistirao Josipu Vrliću za 1:0, potom je dva puta dobio bitku u obrani, u dva metra s Alexom Obertom, a nakon toga je naciljao za 2:0. Xavi Garcia je dvije minute i 28 sekundi prije kraja prve četvrtine izborio peterac kojeg je realizirao Ante Vukičević, a minutu i 43 prije kraja prvih osam minuta Luka Lončar je uspio isto - izborio je peterac, ali je Lorenu Fatoviću pobjegla lopta te ništa u tom trenutku od novog, četvrtog pogotka Hrvatske. Međutim, što nije uspio tad Fatović, jest Maro Joković s igračem više 49 sekundi prije kraja prve četvrtine. Cijelo to vrijeme sjajan je bio naš vratar Marko Bijač, koji je prvi put po loptu u mrežu išao 22 sekunde prije kraja te prve četvrtine kad su Amerikanci iskoristili (tek) četvrtog igrača više (Johnny Hooper je bio strijelac).

Kao i u prvoj četvrtini, tako i u drugoj – prvi je pogodio Vrlić. Oslobodio se Jessea Smitha, primio loptu u dva metra te šraubom prevario Alexa Wolfa, čuvara mreže SAD-a. Chancellor Ramirez je zatim iskoristio neopreznost naših u obrani te naciljao donji desni kut gola Bijača, ali odgovorio je odmah Joković. Sjajno je pogodio iz daljine. Amerikanci su potom realizirali igrača više, točnije Hannes Daube nakon čega je Bijač sjajnim dodavanjem 'izbacio' Garciju u kontru. U susret našem najiskusniji igraču krenuo je vratar SAD-a, ali nije uspio spriječiti pogodak. I dalje je napad bio sjajan - Joković je proigrao Vukičevića za njegov drugi pogodak, a osmi Hrvatske. Napad poslije Hrvoje Benić je pogodio 'iz aviona' za 9:4 na poluvremenu.

Nastavak utakmice – nastavili su naši. Pobjeda nije dolazila u niti jednom trenutku u pitanje. Na početku treće četvrtine odmah plus šest (10:4 Joković), pa plus sedam (11:4 Bušlje). Našu seriju od 4:0 prekinuo je Ramirez. Vrlić je pogodio i u trećoj četvrtini. Pogodio je i Vukičević te smo u posljednju četvrtinu ušli sa sedam pogodaka viška (13:6).

Zadnja četvrtina – prvi put su prvi u četvrtini pogodili Amerikanci. Potom igrač više za naše te prvi pogodak Lončara protiv SAD-a (14:7). Nakon što smo se obranili s igračem više, sjajan je bio Bijač, Benić je podigao na plus osam (15:7). Ivica Tucak je zatim odlučio odmoriti Bijača te je među vratnice prvi put na SP-u stao Ivan Marcelić, koji se odmah istaknuo. Upisao je veliku obranu. Zatim smo dočekali asistenciju Vukičevića, koji je našao Anđela Šetku pred golom SAD-a (16:7). Marcelić upisuje potom i drugu obranu, a Lončar tri minute i 49 sekundi prije kraja utakmice svoj drugi pogodak (17:7). Marcelić je svojih pet minuta odradio za pet - nije primio pogodak, a imao je pet obrana. 

Hrvatska u petak, 19. srpnja, igra protiv Kazahstana, najslabije reprezentacije skupine. Potom će imati četiri dana slobodno. Četvrtfinale igra u utorak, 23. srpnja, u 8.30 sati, a suparnik će joj biti pobjednik susreta C3 - D2, prevedeno netko iz drugog razreda (Novi Zeland prije Južne Afrike bi trebao biti C3, a D2 Njemačka ili Japan, teško Brazil. Dakle, tko bude D2 trebao bi biti suparnik aktualnim svjetskim prvacima u borbi za polufinale).
SAD – Hrvatska 7:17
GWANGJU Gledatelja 300. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Daniel Flahive (Australija).
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE: Wolf (6 obrana), Hooper (1), Vavić, Obert (1), Hallock (1), Cupido, Daube (1), Famer, Bowen (1), Ramirez (2), Smith, Irving, Holland (2 obrane). Izbornik: Dejan Udovičić.
HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, Fatović, Lončar (2), Joković (3), Benić (2), Vukičević (3), Bušlje (2), Miloš, Vrlić (3), Šetka (1), Garcia (1), Marcelić (5 obrana). Izbornik: Ivica Tucak.
Igrač više: SAD 10/2, Hrvatska 9/5
Peterci: SAD - , Hrvatska 2/1
Četvrtine: 4:1, 5:3, 4:2, 4:1.
Skupina 'B'
Rezultati, 1. kolo, ponedjeljak, 15. srpnja: SAD - Kazahstan 16:7, Hrvatska - Australija 14:4; 2. kolo, srijeda, 17. srpnja: Kazahstan - Australija 8:17, Hrvatska - SAD 7:17

Poredak: 1. Hrvatska 6 bodova (+20), 2. SAD 3 boda (-1), 3. Australija 3 boda (-1), 4. Kazahstan bez boda (-18).

Raspored, 3. kolo, petak, 19. srpnja: Australija - SAD, Hrvatska - Kazahstan (13.30 sati po hrvatskom vremenu).

18. travanj 2024 14:16