Sport Vaterpolo

SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

IDEMO DOBITI I AMERIKANCE Može li Hrvatska već u 2. kolu u skupini osigurati plasman u četvrtfinale? 

SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU
Svi hvale naše nakon startne pobjede protiv Australije 14:4, a oni se sami nisu nadali kako će biti tako dobro već u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, i to protiv na papiru najtežeg suparnika u skupini. Plivački Hrvatska je bila u ponedjeljak sjajna, u obrani također, ali i u napadu. Naš izbornik Ivica Tucak nije skrivao oduševljenje nakon utakmice: 'Ovo je vrh vaterpola, ovo što su odigrali moji momci!' - bila je njegova prva reakcija.

U skupini ih još čekaju dvije utakmice, a prva iduća je protiv SAD-a, koji je također bio uspješan na startu SP-a. Dobio je u 1. kolu očekivano Kazahstan sa 16:7. Našima pobjeda protiv SAD-a osigurava već nakon 2. kola prvo mjesto u skupini, a što donosi izravan plasman u četvrtfinale.

- Zadovoljni smo kako je turnir za nas krenuo, ali unatoč ovoj visokoj pobjedi još ima nekih stvari koje možemo popraviti. Sad nas čeka vrlo važna utakmica protiv SAD-a. Idemo i to pokušati pobijediti - rekao je naš vratar Marko Bijač. Zaustavio je 11 od 15 udaraca Australaca u okvir gola. Bio je, suigrači ga hvale, izbornik Tucak, ali i Australci, baš sjajan.

Protiv Amerikanaca smo na SP-ima igrali sedam puta (šest pobjeda i jedan poraz). Zadnji put smo ih dobili u Budimpešti, također u skupini, i to s 12:7 što je naš najuvjerljiviji uspjeh protiv njih na SP-ima. S tom pobjedom smo počeli put do zlata, kojeg branimo u Gwangju.

Ipak, najslađu pobjedu protiv SAD-a na SP-ima smo ostvarili prije deset godina u Rimu u utakmici za broncu. Bila je to prva pobjeda naših u utakmicama za treće mjesto na velikim natjecanjima (prethodnih deset na svjetskim i europskim prvenstvima te Mediteranskim igrama, Svjetskom kupu i Svjetskoj ligi smo izgubili)).
Skupina 'B'
Rezultati, 1. kolo, ponedjeljak, 15. srpnja: SAD - Kazahstan 16:7, Hrvatska - Australija 14:4. 

Poredak: 1. Hrvatska 3 boda (+10), 2. SAD 3 boda (+9), 3. Kazahstan bez boda (-9), 4. Australija bez boda (-10).

Raspored, 2. kolo, srijeda, 17. srpnja: Kazahstan - Australija (1.30 po hrvatskom vremenu), Hrvatska - SAD (2.50 sati po hrvatskom vremenu), 3. kolo, petak, 19. srpnja: Australija - SAD, Hrvatska - Kazahstan
'A', 'C' i 'D'
Skupina 'A', 1. kolo: Srbija - Crna Gora 10:10, Koreja - Grčka 3:26; 2. kolo: Grčka - Crna Gora, Srbija - Koreja.

Skupina 'C', 1. kolo: Južna Afrika - Španjolska 3:23, Novi Zeland - Mađarska 4:24, 2. kolo: Mađarska - Španjolska, Južna Afrika - Novi Zeland.

Skupina 'D', 1. kolo: Brazil - Italija 5:14, Njemačka - Japan 9:9, 2. kolo: Japan - Italija, Brazil - Njemačka.
Drugi krug SP-a
Pobjednici skupina će se izravno plasirati u četvrtfinale dok drugoplasirani i trećeplasirani razigravati za plasman među osam najboljih, i to se 'križaju' skupine 'A' i 'B' te skupine 'C' i 'D' (A2-B3, A3-B4, C2-D3, C3-D2). U četvrtfinalu, u utorak, 23. srpnja, pobjednik skupine 'A' igra protiv pobjednika C2-D3, pobjednik skupine 'B' protiv pobjednika C3-D2, pobjednik skupine 'C' protiv pobjednika A2-B3 te pobjednik skupine 'D' protiv pobjednika A3-B2.

Polufinala se igraju u četvrtak, 25. srpnja (uspješniji iz ogleda kojeg su igrali pobjednik skupine 'A' i pobjednik C2-D3 ide na pobjednika ogleda između pobjednika skupine 'D' i pobjednika A3-B2) a medalje se dijele u subotu, 27. srpnja.

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije