StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠNI TURNIR SVJETSKE LIGE ZA VATERPOLISTE

SRBIJA UZELA GLAVNU NAGRADU Prolom oblaka u Beogradu, i Marko Bijač je otišao u zadnji napad po izjednačenje, na kraju je tukao, ali nije pogodio

23. lipnja 2019. - 20:30
Srbija je osvojila i deseti put Svjetsku ligu, a uzela je i dodatnu nagradu sa završnog turnira koji je odigran u njenom domu. U vodi beogradskog Tašmajdana osigurala je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. Našima je ostalo srebro te ih čekaju kvalifikacije za to najveće svjetsko natjecanje. Na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju 2016. Srbija i Hrvatska su igrale također u finalu. Tada je Srbija bila uvjerljiva, dok se ovaj put pobjednik nije znao do posljednje sekunde.

Naši su imali napad za izjednačenje nakon što je 17 sekundi prije kraja Xavi Garcia skrivio peterac, a realizirao ga Filip Filipović. Dvanaest sekundi prije toga Ante Vukičević je svojim petim pogotkom s igračem više izjednačio na 11:11. Marko Bijač, naš vratar, je u otišao u napad na kraju. Na kraju je on i šutirao, ali nije pogodio te je domaćin mogao slaviti.

Najavljeno nevrijeme u nedjelju predvečer u Beogradu se na kraju dogodilo. Zbog toga je finale počeo više od četiri sata prije (16.45 sati umjesto 21 sat). Međutim, opet se igralo pod reflektorima (druga i treća četvrtina budući su crni kišni oblaci zauzeli nebo nad Beogradom), dok se posljednja četvrtina igrala po kiši, pljusku, na kraju je čak i zapuhalo.

Naši su bolje otvorili utakmicu. Nakon što je Vukičević zatresao vratnicu Ivan Buljubašić je za 1:0 odbijanac pospremio iza leđa Branimira Mitrovića, kojeg je potom savladao i Vukičević realiziravši peterac koji je izborio Maro Joković. Mitrović je bio sjajan dvije minute prije kraja prve četvrtine kada je zaustavio udarac Andra Bušlje, ali i minutu poslije kad se sjajno oslobodio svog čuvara Josip Vrlić te tukao iz dva metra.

Nakon što nismo iskoristili i drugu veliku priliku za otići na 3:0, Srbija je pogodila prvi put. Miloš Ćuk je pogodio u glavu suigrača, Milana Aleksića od kojeg se lopta odbila te zavšila u mreži. Vrlić je sekundu prije kraja prve četvrtine izborio novi peterac kojeg je realizirao Joković. Početkom druge četvrtine Aleksić je povukao Luku Lončara, a Loren Fatović pogodio za plus tri Hrvatske (4:1). Potom smo prvi put pogriješili u obrani nakon čega je krenula serija Srbije od 5:0 za vodstvo 6:4 (Dušan Mandić, Stefan Mitrović, Filip Filipović, Andrija Prlainović i još jednom Mandić). Niz Srbije prekinuo je Vukičević 40 sekundi prije kraja prvog poluvremena s igračem više, a nakon što je početkom nastavka pogodio još jednom u kontri za 6:6, dočekali smo pogodak Fatovića za novo vodstvo naših (7:6). Srbija je nakon toga izborila peterac te ga realizirala za 7:7 (Mandić). Ipak, zadnju četvrtinu smo dočekali s prednošću zahvaljujući 'bombi' Bušlje iz daljine.

U posljednjoj četvrtini Srbija je izjednačila. Nebo se potom otvorilo nad Beogradom, ali je utakmica nastavljena. U takvim uvjetima Vrlić je na sjajno dodavanje Jokovića realizirao igrača više za 9:8. Potom Srbije nije realizirala igrača više, ali je 4 minute i 32 sekunde prije kraja Mandić povukao sjajan potez. Šraubom je izjednačio na 9:9. Naši su potom izbacili Nikolu Jakšića (treće isključenje), a Vukičević svojim četvrtim pogotkom opet doveo Hrvatsku u vodstvo (10:9). Bijač potom brani udarac Prlainovića, Vukičević ne uspjeva odvesti naše na plus dva (greda), a Filipović potom bježi Šetki te šalje loptu iza leđa Bijača (10:10). Naši nisu iskoristili igrača više, a na drugoj strani pokušaj Ćuka završio je u bloku. Nakon toga se Srbija obranila te krenula u napad kojeg je vukao Filipović, a kako se naša obrana nije posložila, 'desetka' Srbije je pogodila (11:10). Nakon toga peti pogodak Vukičevića za 11:11 29 sekundi prije kraja, zatim peterac za Srbiju, i napad u kojem je Bijač pokušao pogoditi te izboriti peterce.

Hrvatska je na završnom turniru Svjetske lige prekinula jednu neugodnu tradiciju – osvojila je prvu medalju na jednom natjecanju u Beogradu (svoju sedmu u Svjetskoj ligi – zlato, tri srebra i tri bronce), ali nije uspjela i drugu – ostvariti pobjedu protiv Srbije u Srbiji. Naši se sad okreću novom natjecanju - glavnom ove 2019. - Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangju gdje brane zlato iz Budimpešte i gdje mogu novim uspjehom osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju
Finale SVjetske lige 2019.
Srbija – Hrvatska 12:11
BEOGRAD
 Bazen Tašmajdan. Gledatelja 5500. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Georgios Stavridis (Grčka).
SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić (4), Stojanović, Ranđelović, Ćuk (1), D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić (1), Filipović (4), Prlainović (1), S. Mitrović (1), B. Mitrović (9 obrana). Izbornik: Dejan Savić.
HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Benić, Fatović (2), Lončar, Joković (1), Buljubašić (1), Vukičević (5), Bušlje (1), Miloš, Vrlić (1), Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
Igrač više: Srbija 14/5, Hrvatska 16/5
Peterci: Srbija 2/2, Hrvatska 3/3.
Četvrtine: 1:3, 5:2, 1:3, 5:3

 

20. travanj 2024 13:12