StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA, FINAL 8 / HANNOVER 2019.

VJEKO I ALEX NA PRESICI Ferencvaros ima širinu, malo manju nego PRO Recco, ali najbliži su po tome prvom favoritu Final 8!

5. lipnja 2019. - 21:24
Trener Vjeko Kobešćak i Alex Papanastasiou su bili od Jugaša na konferenciji za novinare. Gruž su napustili jučer. Kasno sinoć su doputovali u Hannover. Final 8 europske Lige prvaka počinje sutra, 6. lipnja. Prvo četvrtfinale se igra od 16 sati. Upravo će oni prvi u bazen WASPO Hannovera, domaćina završnog turnira. S druge strane bit će Ferencvaros, mađarski prvak, kojeg su na konferenciji za novinare predstavljali trener Zsolt Varga i igrač Miklos Gór-Nagy.

Jugaši su peti put uzastopno, a 13. put ukupno sudionici završnog turnira, koji je prvo izdanje imao u sezoni 1996./97. i koji se ove godine održava po 23. put. U ovom formatu, osam momčadi na završnom turniru, igra se drugi put. Na prvom Final 8, prošle sezone u Genovi, grčki Olympiacos je otišao do kraja. Josip Pavić, Andro Bušlje, Paulo Obradović i ostali u kapici momčadi iz Pireja brane sad u Hannoveru naslov. Prvi put se završni turnir igra u Njemačkoj. Jug je 2018. na Final 8 u Genovi zaustavljen od PRO Recca u polufinalu (i rumunjskog suca Adriana Alexandresca), a potom je od CNA Barcelonete izgubio za broncu. Polufinale je izborio dobivši Mađare (Szolnoki je 2018. branio naslov).

Jugaši treći put u zadnje četiri godine prvog dana završnog turnira igraju protiv mađarskog sastava. Prije četiri godine su u četvrtfinalu dobili u Budimpešti ZF Eger, a prošle godine na sjeveru Italije Szolnoki. Ove sezone nikad prije nisu osigurali plasman na završni turnir, a na kraju su bili pobjednici skupine u kojoj su bili bez poraza protiv Olympiacosa (pobjeda u Gružu, remi u Grčkoj), bez poraza od BPM Sport Managementa (pobjeda u Gružu, remi u Italiji), dok su u obje utakmice dobili WASPO Hannover, koji je kao domaćin imao osiguran nastup na završnom turniru. 

Ferencvaros je pak ove sezone osvojio europski Superkup (dobio Olympiacios), a prethodne dvije sezone je slavio u LEN Eurokupu. U svojoj skupini europske Lige prvaka bio je četvrti. Gledao je na kraju u leđa PRO Reccu, CNA Barceloneti i AN Brescii. U prvenstvu Mađarske je obranio naslov. Krajem prošle godine je uzeo mađarski Kup. 

PRO Recco je za većinu prvi favorit za naslov, ali u toj ulozi je bio i protekle tri sezone (2016. i 2017. na završnom turniru u Budimpešti dobio ga je oba puta u polufinalu Jug CO, a prošle godine u finalu, i to u Genovi, gdje je bio domaćin, Olympiacos). Na vratima PRO Recca je ove sezone Marko Bijač, u dva metra od prije neki dan Nikša Dobud, na vanjskoj poziciji Luka Bukić, na klupi Ratko Rudić... 

Jug CO se s PRO Reccom može ogledati tek posljednjeg dana Final 8. Ne prije. Prođe li Ferencvaros ide u polufinalu na pobjednika CNA Barceloneta - AN Brescia. Kobešćak je skupa s igračima u pripremi nastupoa u Hannoveru razmišljao samo o Ferencvarosu. 

-  Jedino sam njih gledao. Druge ćemo analizirati na licu mjesta, naravno, ovisno o rezultatu, ako prođemo četvrtfinale. Ferencvaros ima vrhunsku momčad koja je velikanu mađarskog sporta donijela niz trofeja u posljednjih nekoliko godina. Ta momčad ima širinu, malo manju nego PRO Recco, ali najbliži su po tome talijanskom prvaku, prvom favoritu Final 8 - naglasio je Jugov trener.
Final 8 Hannover 2019.
Četvrtak, 6. lipnja
Četvrtfinala, 16 sati/susret 'A':
Jug CO - Ferencvaros, 17.30 sati/susret 'B': CNA Barceloneta - BPM Sport Management, 19 sati/susret 'C': WASPO Hannover - PRO Recco, 20.30 sati/susret 'D': AN Brescia - Olympiacos.

Petak, 7. lipnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, 15 sati:
poraženi 'C' - poraženi 'D', 16.30 sati: poraženi 'A' - poraženi 'B', polufinala, 19 sati: pobjednik 'C' - pobjednik 'D', 20.30 sati: pobjednik 'A' - pobjednik 'B'

Subota, 8. lipnja
15 sati:
utakmica za 7. mjesto, 16.30 sati: utakmica zua 5. mjesto, 19 sati: utakmica za 3. mjesto, 20.30 sati: finale.

25. travanj 2024 12:28