StoryEditorOCM
VaterpoloFINALE DOIGRAVANJA ZA NASLOV VATERPOLSKOG PRVAKA HRVATSKE, DRUGA UTAKMICA: JUG CO - HAVK MLADOST (16.30 SATI)

SVI U GRUŽ, 15. PUT U FINALU DVA NAJTROFEJNIJA HRVATSKA KLUBA Stvar gotova kad Jug povede u finalu s 2:0!

11. svibnja 2019. - 13:29
Prošle godine je Jug poveo u finalu s 1:0, a nakon što je Mladost dobila drugu kod kuće sa 6:5, slavio je u iduće dvije te podigao pokal prvaka usred Zagreba. Prije dvije sezone Mladost je doživjela 'metlu' u finalu (3:0). Upravo tako – 31:11 pogodak razlika Jugaša u finalnoj seriji. Nikad nitko nadmoćnije nije stigao do naslova prvaka Hrvatske. U sezoni 2009./10. igrala se majstorica u finalu između Juga i Mladosti. Nitko nije uspio dobiti u gostima. Jug CO je obranio poziciju jedan u doigravanju i naslov prvaka. Sezonu prije bilo je 3:0 za Jug, ali je tada svaka utakmica bila neizvjesna do kraja (11:9, 10:8 i 10:7 nakon što je na poluvremenu Mladost vodila sa 4:2).

Mladost je zadnji put bila prvak 2008., a tada je baš bilo u pogodak u finalnoj seriji (Jug je dobio prvu u produžetku, Mladost drugu na Savi s 10:9, zatim s 8:7 u Gružu te na peterce četvrtu na Savi). Sezonu prije – 2007. – 3:2 za Jug nakon što je Mladost dobila treću u Gružu te imala vodstvo 2:1 i četvrtu utakmicu na Savi. Jug CO je tada slavio s 8:3 te izborio majstoricu, a u njoj pobjedu kod kuće s 11:8. Inače, prva utakmica u Gružu pripala je Jugašima boljim izvođenjem peteraca.

U sezoni 2005./06. Jug je dobio prvu na Savi, zatim drugu u Gružu nakon čega je Mladost izjednačila na 2:2. Majstorica na Savi. Jug CO je dobio s 10:9 te podigao kantu. I u sezoni 2004./05. igrala se majstorica – Mladost je dobila prvu u Gružu, Jug CO drugu na Savi, Mladost treću u Gružu, a Jug CO četvrtu na Savi. Nakon toga je Jug CO dobio petu kod kuće.

Sezona 2002./03. ostala je upamćena po prekidu majstorice koju su skrivili Jugaši, koji su dobili prvu i treću kod kuće, dok je Mladost bila uspješnija u drugoj i četvrtoj na Savi. Majstorica je prekinuta nekoliko sekundi prije kraja u trenutku kad je Mladost povela s dva razlike i kad je bilo jasno tko je prvak. Jugov trener Veselin Đuho je zbog incidenta morao odstupiti s mjesta izbornika reprezentacije. Bila je to prva sezona kad se u finalu prvenstva Hrvatske igralo na tri pobjede. Mladost je branila naslov koji je osvojila godinu prije kad je nakon 11:9 u Zagrebu dobila Juga u Gružu s 9:8 te slavila. U sezoni 2000./01. Jug CO je slavio u finalu s 2:0 iako je Mladost imala 'jedinicu' u doigravanju (12:9 pobjeda u prvoj u Zagrebu, te 9:8 u drugoj u Gružu).

Jug CO i Mladost su još tri puta igrali u finalu doigravanja (1994./95., 1995./96. i 1998./99.). Sva tri puta je slavila Mladost. Prvo finale 1994./95. ostalo je upamćeno po ćinjenici da je prva utakmica na Savi završila bez pobjednika 9:9, te da se druga utakmica u Gružu igrala pred praznim tribinama (Jug CO je bio kažnjen zbog incidenta u ligaškom dijelu – pogođen sudac Željko Klarić), ali ne bez podrške Jugašima. Naime, oko 2000 gledatelja je bilo ispred zatvorenih vrata Gruža, pratilo utakmicu na velikim ekranima uz same ulaze u bazen te navijalo za domaće, koji nisu uspjeli slaviti, međutim, nije ni Mladost (14:14, Zagrepčani su bili bliže pobjedi). Jug u majstorici na Savi nije imao izgleda. Godinu poslije Mladost je dobila prvu na Savi, a kako je druga završila u Gružu bez pobjednika, 'Žapci' su u Gružu podigli pokal. U sezoni 1998./99. Mladost je dobila prvu na Savi. Jug CO drugu u Gružu. U trećoj utakmici na Savi Jug CO je imao napad za pobjedu. Priliku za svoj prvi naslov prvaka Hrvatske. Elvis Fatović, Jugov kapetan nije pogodio, a u preostalom vremenu kapetan Mladosti Perica Bukić je naciljao za slavlje Mladosti.

Kao i prije 24 godine, kad su prvi put igrali finale, tako i ove, Mladost je u doigravanje ušla s prve, a Jug CO s druge pozicije. Jug CO je dobio ove sezone prvu utakmicu finalne serije. Druga se igra ove subote, 11. svibnja, u Gružu s početkom u 16.30 sati. Svaki put kad bi Jug CO poveo u finalu na tri pobjede s 2:0 (nije samo igrao finale na tri pobjede s Mladosti, već i s Primorjem EB) osvojio bi na kraju naslov.
HAVK Mladost - Jug CO 0:1
Prva utakmica, srijeda, 8. svibnja, Zagreb: HAVK Mladost – Jug CO 0:1 (4:10), druga utakmica, subota, 11. svibnja, u 16.30 sati, Dubrovnik: Jug CO - HAVK Mladost, treća utakmica, nedjelja, 19. svibnja, u 16 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug CO, eventualna četvrta utakmica, subota, 25. svibnja, u 18 sati, Dubrovnik: Jug CO – HAVK Mladost, eventualna peta utakmica, srijeda, 29. svibnja, u 18 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug CO.
Dva suca sa strane, dva Splićanina za stolom, dvije televizije: tko će imati dva trofeja nakon finalne serije?
Drugu utakmicu finalne serije sudit će Luca Bianco iz Italije i Vojin Putniković iz Srbije. Za stolom će biti dva Splićanina, delegat Mlađan Prvan i supervizor Milivoj Bebić.

HTV 2
i PlanetSport izravno prenose utakmicu. Jug CO i HAVK Mladost su 15. put suparnici u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Jug CO je uspješniji (8:6). Ovo je deveta utakmica Juga i Mladosti ove sezone u svim natjecanjima (pet pobjeda Juga, jedan remi i dvije pobjede Mladosti). Treći put su ove sezone u finalu (Kup Hrvatske je osvojio Jug CO, a Regionalnu ligu Mladost). 

20. travanj 2024 02:25