StoryEditorOCM
VaterpoloMEĐUNARODNI VATERPOLSKI TURNIR U GRUŽU OKUPIO MALIŠANE IZ DESET EUROPSKIH DRŽAVA

Znao je Tomo Udovičić pronaći za svakog pokoju minutu!

24. travnja 2019. - 13:39
Frano Vićan unatoč tome što je bio treći vratar u svojoj generaciji nije odustao, a razlog zbog čega nije digao ruke od svega, već nastavio dalje, jest Tomo Udovičić. Vićan se danas može pohvaliti kako je s hrvatskom reprezentacijom 2007. bio svjetski prvak, 2010. europski prvak, 2012. olimpijski pobjednik, a prije toga europski doprvak dva puta, 1999. i 2003. godine. Ček četiri puta je bio sudionik Olimpijskih igara. Sa zagrebačkom Mladosti i Jugom osvojio je sve što se moglo osvojiti u klupskom vaterpolu. Udovičić je bio taj koji je, dok je Vićan sjedio na klupi prije gotovo 30-ak godina, tvrdio: "Taj mali će biti odličan vratar!".

To je tek jedna priča, a takvih je "mali milijun". Da, Tomo Udovičić je znao svim dubrovačkim mladićima pružiti priliku. Legendarni trener mlađih uzrasta znao je pronaći za svakog pokoju minutu u igri, usaditi mu ljubav prema vaterpolu te sportu općenito. Ta njegova vaterpolska djeca su danas vlasnici medalja s najvećih natjecanja. Frano Vićan je samo jedan od njih.


Vaterpolski Dubrovnik danas čuva uspomenu na sjajnog trenera, ali i čovjeka, koji nas je napustio 2007. godine. Prije osam godina, 2011., pokrenut je međunarodni turnir za mlađe uzraste, koji je prvo bio turnir za mališane do 12 godina, a od prošle godine održava se natjecanje u dvije uzrasne kategorije. Druga kategorija je mališani do 14 godina.

Ovogodišnje deveto izdanje, koje je na bazenu u Gružu počelo jučer i traje do nedjelje, 28. travnja, okupilo je 48 sastava iz deset država (Srbija, Crna Gora, Njemačka, Turska, Italija, Španjolska, Slovenija, Grčka, Mađarska i Hrvatska). Dubrovački turnir slovi za neslužbeno svjetsko prvenstvo za uzrast do 12 i 14 godina. Kao i prethodnih godina, tako i ove, mladim nadama svjetskog vaterpola sudit će neki od trenutno ponajboljih svjetskih sudaca (Rus Sergey Naumov, Grk Georgios Stavridis te Poljak Radoslaw Koryzna).

U Gružu se igra od jutra do mraka. Prve utakmice ove srijede, 24. travnja, igra se na dva terena, počele su u 8 sati, a posljednje će krenuti u 20.30 sati.
Najbolji smo, najbolji
Prošle godine je Primorac iz Kotora osvojio naslov najboljeg u uzrastu do 12 godina. Prethodno je beogradski Partizan četiri puta bio najbolji (2011., 2013., 2014. i 2016.), Jug CO dva puta (2012. i 2015.) te Cavtat (2017.).

KPK je osvojio prvo izdanje turnira do 14 godina.

24. travanj 2024 13:16