StoryEditorOCM
VaterpoloZAGREB DOMAĆIN ZAVRŠNOG TURNIRA EUROPA KUPA ZA VATERPOLISTE

MAĐARSKA PODIGLA POKAL NA SAVI Ne pitajte kakav je bio igrač više

7. travnja 2019. - 23:55
Hrvatska nije uspjela obraniti domaći teren, te nakon što je u Rijeci prošle godine osvojila prvo izdanje Europa kupa, to isto nije napravila na završnici drugog u Zagrebu. Mađarska je na Savi podigla pokal pobjednika. Uzvratila za poraz u finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti. Istina, bolje da je tako, nego da je obrnuto.

Do Mađarske i finala u Zagrebu Hrvatska je na završnim turnirima Europa kupa imala savršen učinak. Dobila je u Rijeci sve četiri utakmice, a u Zagrebu do finala Grčku te Španjolsku. U finalu je imala katastrofalnu realizaciju igrača više. Realizirala je tek dvanaestog igrača više.

Hrvatska je vodila samo jednom, i to s 3:2 početkom druge četvrtine. Loren Fatović je 16 sekundi prije kraja prve četvrtine izjednačio na 2:2, a za 3:2 pogodio Maro Joković 5 minute i 55 sekundi prije kraja druge četvrtine u kojoj je do njenog kraja primila tri pogotka u nizu. Nije imala rješenje za Krisztiana Petera Manhercza koji je od pet prvih pogodaka Mađarske postigao tri. Najgore, nisu uspjeli zaustaviti niz Mađara u nastavku. Gergo Kovacs je bio strijelac za 6:3. Mađarska je imala odgovor na svako približavanje Hrvatske te je u još dva navrata u trećoj četvrtini imala tri pogotka viška (7:4 i 8:5), kao i u dva navrata u posljednjoj četvrtini (9:6 i 10:7)...

Broncu je osvojila Španjolska pobijedivši Italiju s 9:7. Time je izborila posljednje osmo mjesto na završnom turniru Svjetske lige koji se igra krajem lipnja u Beogradu, a na kojem pobjednik osvaja glavnu nagradu - prvu ulaznicu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Hrvatska će igrati u Beogradu kao i Mađarska, zatim četiri najbolje reprezentacije turnira u Perthu (Australija, Japan, Kanada i Kazahstan), te Srbija, domaćin, koja je nastup na Europa kupu zaključila na šestom mjestu (poraz od Crne Gore u utakmici za peto mjesto, Grčka je sedma, a Rusija osma u Zagrebu).

Prije završnih utakmica drugog izdabnja Europa kupa održan je u zagrebačkom hotelu Westin ždrijeb skupina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u vaterpolu kojemu je domaćin južnokorejski grad Gwangju od 12. do 28. srpnja. Petra Bukić i Sandro Sukno su odredili skupine ženskog turnira, a muškog Ratko Rudić i Zlatko Dalić. Hrvatska je 'upala' u skupinu sa SAD-om, Kazahstanom i Australijom koju vodi Elvis Fatović, otac Lorena Fatovića. Hrvatska SP otvara protiv Australije (14. srpnja). Potom dva dana poslije igra sa SAD.om, a novih 48 sati poslije s Kazahstanom. Skupina 'B' se potom križa sa skupinom 'D' u kojoj su Italija, Japan, Njemačka i Brazil. U skupini 'A' su Srbija, Južna Koreja, Crna Gora i Grčka, te u skupini 'C' Južnoafrička Republika, Novi Zeland, Španjolska i Mađarska.
FINALE Mađarska – Hrvatska 10:8
ZAGREB Plivalište uz Savu. Gledatelja 1.000. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Sergey Naumov (Rusija).
MAĐARSKA: V. Nagy, Angyal (1), Manhercz (3), Zalanki (1), Vamos (1), Nemet (1), Jansik, Kovacs (1), Erdelyi (1), De. Varga, Batori (1), Pohl, Vogel. Izbornik: Tamas Märcz.
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović (3), Lončar, Joković (2), Buljubašić (1), Vukičević, Bušlje (1), Miloš, Vrlić (1), Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak
Igrač više: Mađarska 8/2, Hrvatska 15/1
Peterci: Mađarska 1/0, Hrvatska 2/1
Četvrtine: 2:2, 3:1, 3:2, 2:3.
Zagreb 2019.
Petak, 5. travnja
Četvrtfinala: 
Mađarska - Crna Gora 11:7 (sudio Mladen Rak), Španjolska - Srbija 13:12, Italija - Rusija 11:9, Hrvatska - Grčka 13:11.

Subota, 6. travnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta
: Crna Gora - Rusija 15:9, Srbija - Grčka 14:10, polufinala: Mađarska - Italija 12:11, Španjolska - Hrvatska 9:12.
 
Nedjelja, 7. travnja
Utakmica za sedmo mjesto
: Rusija - Grčka 14:15, utakmica za peto mjesto: Crna Gora - Srbija 16:14, utakmica za treće mjesto: Italija - Španjolska 7:9, finale: Mađarska - Hrvatska 10:8

20. travanj 2024 02:10