StoryEditorOCM
VaterpoloZAGREB DOMAĆIN ZAVRŠNOG TURNIRA EUROPA KUPA ZA VATERPOLISTE

OPET ŠPANJOLSKA, OPET 12:9, OPET PRVI TOPNIK FATOVIĆ Hrvatska na korak do obrane naslova, zadnja prepreka Varga i društvo!

7. travnja 2019. - 00:10
Hrvatska drugi put pobjednik Europa kupa ili će Mađarska osvojiti drugo izdanje. Veliko finale na Savi u nedjelju, 7. travnja, počinje u 20.15 sati. Prije toga će za broncu igrati Španjolska i Italija. Naši su ostavili Španjolsku bez finala, a Mađarska je u polufinalu dobila Italiju. Hrvatska i Mađarska su prva dva putnika sa zagrebačkog skupa na završnicu Svjetske lige koja se igra u Beogradu početkom ljeta. Pridružit će im se osvajač bronce na Savi.

Hrvatska je novu medalju osigurala pobjedom protiv aktualnog europskog doprvaka, sastava koji im je bio suparnik u finalu prvog izdanja Europa kupa. Zanimljvo, i tada su izabranici Ivice Tucka slavili s 12:9. I tada je prvi strijelac bio Loren Fatović. Istina, tada je bio dvostruko uspješniji – šest pogodaka. Ovaj put su mu ruke u napadu dali i drugi.  

Španjolska je polufinale otvorila vodstvom 2:0. Ulovili su je naši ekspresno u 3. minuti. Nakon što je opet bila u plusu (3:2) odgovor je bio tri pogotka u nizu (Xavi Garcia, Andro Bušlje i Ante Vukičević). Međutim, nismo uspjeli tada pobjeći. Španjolska je stigla zaostatak. Nakon toga gol Hrvatska – gol Španjolska, i tako sve dok Maro Joković nije pogodio za 10:9. Španjolska više nije uspjela anulirati našu prednost. Loren Fatović je s dva pogotka u završnici, prvo je realizirao peterac, a potom igrača više minutu i 19 sekundi prije kraja za plus tri te je Hrvatska mogla razvući osmijeh. Španjolska je u četvrtfinalu izbacila Srbiju, aktualnog europskog prvaka i olimpijskog pobjednika, ali nije uspjela protiv aktualnog svjetskog prvaka i branitelja naslova Europa kupa.

Mađarska? Do polufinala sigurno preko Crne Gore, a do finala preko Italije nakon što je prvi put povela sekundu prije kraja treće četvrtine, a drugi put 58 sekundi prije kraja kad je Krisztian Peter Manhercz pogodio za konačnih 12:11. Denes Varga igra odlično. Najveća je prijetnja našima u finalu.
POLUFINALE Španjolska – Hrvatska 9:12
ZAGREB Bazen na Savi. Suci: Sebastian Dervieux (Francuska) i Siniša Matijašević (Crna Gora).
ŠPANJOLSKA: Lopez Pinedo, Munnariz (2), Granados (1), Del Toro (1), Barrosso (2), Sanahuja, Pegado, Fernandez, Tahull, Perrone (2), Mallarach, Bustos (1), Lorrio. Izbornik: David Martin.
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović (3), Lončar (2), Joković (2), Bašić, Vukičević (2), Bušlje (2), Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia (1), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
Igrač više: Španjolska 10/5, Hrvatska 11/4
Peterci: Španjolska -, Hrvatska 1/1
Četvrtine: 3:4, 2:1, 3:3, 1:4.
Zagreb 2019.
Petak, 5. travnja
Četvrtfinala: 
Mađarska - Crna Gora 11:7 (sudio Mladen Rak), Španjolska - Srbija 13:12, Italija - Rusija 11:9, Hrvatska - Grčka 13:11.

Subota, 6. travnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta:
Crna Gora - Rusija 15:9, Srbija - Grčka 14:10, polufinala: Mađarska - Italija 12:11, Španjolska - Hrvatska 9:12.
 
Nedjelja, 7. travnja
15 sati, utakmica za sedmo mjesto:
Rusija - Grčka, 16.45 sati, utakmica za peto mjesto: Crna Gora - Srbija, 18.30 sati, utakmica za treće mjesto: Italija - Španjolska, 20.15 sati, finale: Mađarska - Hrvatska
Sedam od osam
Pobjednik završnog turnira Svjetske lige, koji će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu, plasirat će se na Olimpijske igre koje se iduće godine održavaju u Tokiju, te će biti lišen dodatnih kvalifikacija.

Već je poznato sedam od osam sudionika turnira u Beogradu. Srbija kao domaćin, četiri najbolje reprezentacije turnira u Perthu (Australija, Japan, Kanada i Kazahstan), zatim Hrvatska i Mađarska, koje su to izborile plasmanom u finale Europa kupa u Zagrebu, dok će osmi sudionik biti Italija ili Španjolska, tko bude uspješniji u utakmici za broncu na Europa kupu.

19. travanj 2024 23:32