StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠNICA EUROPA KUPA ZA VATERPOLISTE IGRA SE U ZAGREBU

HRVATSKA SPREMNA Ivica Tucak: 'Petak je najvažniji dan na turniru!'

5. travnja 2019. - 14:02
Andro Bušlje je podigao pokal pobjednika. Zlatne medalje su bile oko vrata naših vaterpolista. Prepune tribine riječke Kantride pljeskale su i pjevale skupa s izabranicima Ivice Tucka. Hrvatska je ispisala povijest novog natjecanja – Europa kupa. Njeno ime je prvo upisano na pobjednički pokal.

Tako je bilo prošle godine. Tu sliku svi sad priželjkujemo vidjeti i na zagrebačkoj Savi, u nedjelju, 7. travnja, negdje između 21 i 22 sata, kad završi finale. Međutim, do te slike naše čeka opet, kao i u Rijeci, težak put. Prošle godine je trebalo biti najbolji u skupini za ući u finale, a u skupini su uz slabašnu Francusku bili Crna Gora, te sjajna Srbija. Uspjeli su, a na kraju dobiti i Španjolsku u finalu, pobjednika druge skupine.

Sad se igra klasičan kup. Naše čeka u četvrtfinalu Grčka, ako prođu u polufinale tamo će ih čekati bolji iz ogleda Srbija - Španjolska, a ako se dođe do finala tada najbolji od preostalog kvarteta sudionika ovogodišnje završnice u Zagrebu. U drugom dijelu ždrijeba su Mađarska, Crna Gora, Italija i Rusija.

- Znam ih ja dobro, ali mislim da ih ipak izbornik zna i bolje. Zato jer to ipak sagledava iz drukčijeg, trenerskog kuta. Spremni jesmo, znamo da neće biti nimalo jednostavno. Niti jedna utakmica neće biti takva, ali vjerujem kako će ovih 7-8 dana što smo skupa dati ploda – istaknuo je Andro Bušlje, naš kapetan. Član je grčkog Olympiacosa, aktualnog prvaka Europe. Dijeli u Pireju svlačionicu s mnogim reprezentativcima Grčke.

Prva utakmica je za sve reprezentacije biti ili ne biti jer poraženi neće vidjeti završnicu Svjetske lige, koja se igra u Beogradu, a gdje je glavna nagrada 'ulaznica za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine'. Pobjednik svjetske lige bit će lišen igranja daljnjih kvalifikacija. Zbog toga će se već danas pjeniti na Savi u sve četiri četvrtfinalne utakmice (prva tri sastava u Zagrebu plasirat će se na završnicu Svjetske lige, a ako Srbija, domaćin završnice Svjetske lige bude među četiri najbolja u Zagrebu, tada i četvrti).

Europa kup je najjači europski turnir ove godine u kojoj nema Europskog prvenstva. U Zagreb su svi doputovali u najjačim sastavima. I prije njegovog početka pljušte pohvale Hrvatskom vaterpolskom savezu.

- Ovo je država vaterpola, strasti za ovim sportom, ali i silne povijesti, kao i iskustva u organizaciji najvećih natjecanja. Meni se onda dosta logičnim čini da smo godinu dana nakon Rijeke, ponovo u Hrvatskoj, na završnom turniru Europa kupa – riječi su Manuela Iberna, predsjednika Tehničkog vaterpolskog odbora FINA, dok je Gianni Lonzi, predsjednik Tehničkog vaterpolskog odbora LEN sve na konferenciji za novinare uoči početka završnice Europa kupa pozdravio s riječima: Lijepo je uvijek biti u državi svjetskih prvaka, te ovdje slaviti naš sport.

Naši priželjkuju kako će na kraju turnira svi opet na najljepši način govoriti o nastupu hrvatske reprezentacije. Marko Bijač, naš vratar, imao je temperaturu. Međutim, njegov nastup nije upitan. Tvrdi to naš izbornik Ivica Tucak.

- Sve će biti u redu i s lakše ozlijeđenim Lorenom Fatovićem. Za nas je petak najvažniji dan na cijelom turniru. Ne razmišljamo o nikakvom daljnjem ždrijebu, sljedećim mogućim suparnicima i slično. Samo nam je Grčka na pameti. Iznimno ih cijenim – podvukao je Tucak.

Ogled Hrvatske i Grčke od 20.15 sati prenosi izravno Planet sport.
Zagreb: Europa kup na Savi
Petak, 5. travnja
Četvrtfinala, 15 sati: 
Mađarska - Crna Gora, 16.45 sati: Španjolska - Srbija, 18.30 sati: Italija - Rusija, 20.15 sati: Hrvatska - Grčka.

Subota, 6. travnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, 15 sati:
 poraženi Mađarska/Crna Gora - poraženi Italija/Rusija, 16.45 sati: poraženi Španjolska/Srbija - poraženi Hrvatska /Grčka, polufinala, 18.30 sati: pobjednik Mađarska/Crna Gora - pobjednik Italija/Rusija, 20.15 sati: pobjednik Španjolska/Srbija - pobjednik Hrvatska/Grčka
 
Nedjelja, 7. travnja
15 sati:
utakmica za sedmo mjesto, 16.45 sati: utakmica za peto mjesto, 18.30 sati: utakmica za treće mjesto, 20.15 sati: finale

25. travanj 2024 18:47