Sport Vaterpolo

ZAVRŠNI TURNIR MLAĐE KADETSKOG PRVENSTVA HRVATSKE U VATERPOLU

PRVAKA ODLUČILI PETERCI, I TO ZADNJA PETA SERIJA Srebro ostalo u Gružu, zlato otišlo na Kantridu

ZAVRŠNI TURNIR MLAĐE KADETSKOG PRVENSTVA HRVATSKE U VATERPOLU
Aljoša Lončarić je prije prve utakmice u skupini protiv riječkog Primorja, a gledajući prethodne tri utakmice prvog dana, dakle, preostalih šest sudionika završnog turnira mlađe kadetskog prvenstva Hrvatske podvukao: 'Ovo bi na kraju trebalo biti i finale, Primorje i mi'.

Pogodio je, a uoči finala podsjetio je na te svoje riječi. I onda, a i ovaj put, s njim se složio Željko Vukčević, prvi trener mlađih kadeta Jug Croatia osiguranja. U skupini je ogled Juga CO i Primorja EB završio bez pobjednika (11:11), tako je bilo i u finalu (10:10), ali za razliku od ogleda u skupini u finalu nije moglo ostati bez pobjednika, te su peterci odlučivali tko će slaviti, a tko tugovati. Slavilo je na kraju Primorje EB. Zadnja peta serija je odlučila. Jugaši nisu pogodili, Primorjaši jesu...

Prošle godine je ova generacija Juga uzela bronce na završnici prvenstva i Kupa Hrvatske. Ne zaboravljaju u Gružu kako su u vrh došli kad su im se priključili najbolji iz Cavtata, ekipe koja je osvojila 'Toma'. Došli su iz Cavtata Nikola Balić, Ivor Miljan Popović, Nikola Krik te Marko Glavinić. Potonji je bio uvjerljivo najbolji ne samo Jugaš na prvenstvu. Do finala je postigao 28 pogodaka, a u finalu još pet. Ukupno 33!

Finale je pogotkom otvorio Bruno Đuho, potom je pogađao Glavinić za 3:0. Nikola Balić je nizao obrane na vratima Juga. Ivano Vlahović je bio strijelac za 4:1, a Đuho svojim drugim pogotkom pogodio za 5:1, i to je bio rezultat prve četvrtine. Potom su se promijenile sedmorke, tko je igrao u prvoj četvrtini, taj je sjeo na klupu. Primorje je uzvratilo na isti način te je na poluvremenu bilo 6:6. Nanizalo je tri pogotka dok Jug nije stigao do prvog, a pogodio je za domaćina Pero Perak kad je Primorje imalo igrača manje. Potom u samoj završnici druge četvrtine nova dva pogotka za Primorje.

Nastavak utakmice otvorio je prekrasnim pogotkom Glavinić. Iskosa, prebacio je vratara Primorja EB za 7:6. Još se jednom tresla mreža Primorja u trećoj četvrtini. Pogodio je Đuho, i njemu je to bio treći pogodak na utakmici. Primorje je u svom zadnjem napadu u trećoj četvrtini uspjelo doći do pogotka (8:7).

Zadnja četvrtina: Viktor Tončinić je svojim četvrtim pogotkom izjednačio na 8:8, a odmah je uzvratio Glavinić. Njegov četvrti pogodak te opet Jug ima prednost (9:8). Balić brani kad je Primorje imalo igrača više. Zatim je Glavinić zaradio igrača više, potom su u kućici Primorja dva igrača, a to korsiti Glavinić – peti njegov, a deseti Jugov zgoditak (10:8). Odmah odgovara Tončinić – njegov peti, a deveti pogodak Primorja u trenutku kad su četiri i pol minute do kraja četvrte četvrtine. Đuho je nakon toga napravio treće isključenje, ali opet brani Balić. Zatim Jug ima igrača više, a nakon minute dogovora, koju je pozvao Vukčević, nema pogotka. Brani se Jug, nije Primorju pošlo za rukom proigrati Tončinića u dva metra. Dvije minute prije kraja igrač više za Jug, ali opet ništa. Primorje je izjednačilo na 10:10 šestim pogotkom Tončinića minutu i 6 prije kraja. Pospremio je odbijanac u mrežu Juga. Glavinić je 50 sekundi prije kraja izbacio svog čuvara, ali je udarac Stjepana Brajovića završio u riječkom bloku. Obranio se i Jug – te je bilo jasno kako će peterci odlučivati o prvaku.

Peterci, prva serija: 11:10 Glavinić, 11:11 Gabriel Burburan, druga serija: 12:11 Stjepan Brajović, 12:12 Viktor Tončinić, treća serija: 13:12 Božo Brajović, 13:13 Borna Krota, četvrta serija: 14:13 Ivor Miljan Popović, 14:14 Luka Franulović, peta serija: 14:14 Nikola Bjelopera (obrana Mauro Dipić), 14:15 Ivan Šurbek.
Doprvaci Hrvatske - mlađi kadeti Jug Croatia osiguranja
Igrači: Luka Ljepava, Petar Kulaš, Ante Jerković, Ivano Vlahović, Nikola Bjelopera, Pero Perak, Božo Brajović, Nikola Krik, Marko Glavinić, Stjepan Brajović, Bruno Đuho, Ivor Miljan Popović, Nikola Balić, Niko Đerek i Luka Ćurlin.

Trener: Željko Vukčević, pomoćni trener: Aljoša Lončarić.
Naj, naj, naj...
Najboljim vratarom izabran je Mauro Dipić iz riječkog Primorja EB, a za najboljeg igrača izabran je Jugaš Marko Glavinić, koji je ujedno s 33 pogotka najbolji strijelac turnira.

Galeb MR je dobitnik trofeja Fair play. 

OVK POŠK je treći. Dobio je Zadar 1952. sa 14:12 u utakmici za broncu. Zagrebačka Mladost je peta, Galeb MR šesti, splitski Jadran sedmi, a Mornar BS osmi. 
 

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije