StoryEditorOCM
VaterpoloKONAVLJANIN, 32-GODIŠNJI VATERPOLIST OLYMPIACOSA, AKTUALNOG PRVAKA EUROPE

PAULO OBRADOVIĆ 'Kad pogledaš momčad Juga, tu je dosta novih igrača, mladih, koji su potencijal i koji se trebaju tek dokazat, ali...'

23. siječnja 2019. - 11:39
Zovi kad očeš – poslao je SMS, odgovorio na pitanje: 'Kad se možemo čuti?'.

Nismo odmah 'uskočili' u bazen. Nije odmah tema bio dolazak u Gruž Olympiacosa, vladara Grčke, ali i aktualnog prvaka Europe, te super derbi 7. kola skupine 'B' europske Lige prvaka s Jugom, već smo slučajno počeli o tome kako ne treba danas 'godina dana' da se iz snimke utakmice izvuče ono najvažnije, te 'prostre' pred igrače u pripremi utakmice. U nekim sportovima je to otišlo tako daleko da samo nakon utakmice upišeš ime igrača, i dobiješ sve njegove akcije iz te utakmice.

- Prije o tome nisam vodio baš računa, a bilo je oko mene onih koji bi 'razbijali glavu'. Gledaš ih, a oni se 'ubili' oko toga gdje tko puca, kako ćemo protiv ovog, a kako protiv onog držati blok. Dobro, danas je takvo vrijeme, dosta toga se zna, te tako znaš da se ne moraš za svaku utakmicu baš dobro pripremiti. Pričam kad igraš u klubu koji je vrhunski. Hoću reći, nećeš se 'ubit' pripremajući isto za recimo danas jedan, što ja znam, Solaris, kao što se trebaš pripremiti za Mladost.

Kad je već razgovor Paulo otvorio na ovaj način odmah nam je na pamet pao Frano Vićan, legendarni vratar, i njegova zadaća u kojoj je svatko tko je išta značio u svijetu vaterpola imao svoje mjesto.

- Bogati, da jesam li bio s Franom kad je listao zadaću? Frano i ja smo bili non stop skupa. I sad smo odlični. Neki dan kad je Mladost bila naš gost u Ligi prvaka, bili smo na večeri skupa. Čujemo se svako malo.

I? Ti ništa, a on sa zadaćom.

- A što ćeš – 'lud čovjek', hahah, šalim se. Ma, meni je to bilo smiješno. Plakao bih od smijeha kad bi on krenuo pripremati utakmicu. Ma, slušaj sad, ovo moram reć. U to što ću reć sam sto posto uvjeren. Frano bi mogao još uvijek braniti. On je tako atletski građen, zdrav je, te dobar u glavi. Sto posto vjerujem da se sad skine, i skoči, može braniti bez problema, i to još nekoliko godina. A to, kako se on pripremao, to je čudo. Pripremao se baš za svakog igrača. Sto nekakvih sitnica bi on gledao.

Dok priča Paulo o Franu, tko se ne sjeća kako jedino njega nisi mogao uoči utakmice zazvat i pitat. Točnije, zvao si, ali se ne bi javio.

- Ma gdje ćeš ga dobit. Nitko ga nije mogao dobit. Ne bi uspjela ni žena. Ma, Frano je bio čudo. Sjajan. I kažem, da skoči opet, opet bio bio takav. Čudo je moj Frano.

Kad je onda Paolo uzeo 'zadaću u ruke'?

- Kad je Vjeko (Kobešćak) došao za trenera u Juga. Tada sam počeo malo više voditi računa o tom načinu pripreme za utakmicu. Vjeko sjajno priprema utakmice. Najbolje od svih što ja znam.

Kako se u Olympiacosu pripremate za utakmice?

- Ne idemo u tako duboke analize kao Jug s Vjekom. Pogotovo što se tiče grčkih natjecanja. Razlike su velike u kvaliteti. Bude utakmica da se uopće ne pripremamo za nju već dođemo na bazen kao na trening.

Je li tebi, a i tvojim suigračima, iznenađenje svih šest pobjeda Juga u skupini europske Lige prvaka?

- Meni nije jer je Jug najviši nivo. Sad ćeš ti i netko drugi odmah reć, evo ga 'pila naopako', ali ako bi mi uzeli bodove Jugu u Gružu, to bi u ovom trenutku baš bilo čudo. Jug igra odličan vaterpolo. Brz. Atraktivan. Kad pogledaš momčad Juga, tu je dosta novih igrača, mladih, koji su potencijal i koji se trebaju tek dokazat, ali Jug ima već sad glavu i rep, centra, beka... Ma to su sve sami reprezentativci, neki su standardni, a neki koji sad ulaze povremeno bi poslije trebali postati standardni. Jug igra istu igru kao i prethodnih nekoliko sezona bez obzira na promjene u sastavu, ustvari, igra kako je to Vjeko posložio kad je došao. Kao i mi, jak je kod kuće. Bilo bi mi iznenađenje da Jug ne pođe na Final 8, a sad nakon ovakvog starta, svih šest pobjeda, to se neće dogoditi. Jug je godinama radi dobro. Vjeko je to jako, jako dobro posložio.

Još ako Jugu zaigra Sandro Sukno. Počeo je igrati na treninzima, znaš li to?

- Ne znam to. Što se tiče Sandra, to svima kažem, Bog mu dao zdravlja, to je najvažnije. Ako bude tako, te zaigra i nastavi gdje je stao, svi će biti sretni. Jugu će to, naravno, biti samo plus.

Je li u vaterpolskoj Grčkoj udarna vijest bio iznenađujući poraz Juga u Beogradu od slabašne Crvene zvezde u 9. kolu Regionalne lige?

- Meni, koji pratim Juga, to je bilo iznenađenje. Zatim, Bušlji i Paviću, dok naši suigrači, Grci, to nisu ni spomenuli.

Olympiacos je u skupini 'B' osvojio 11 od mogućih 18 bodova. Treći ste. Jug CO ima svih 18, a BMP Sport Management 13 bodova. HAVK Mladost je na 8, Szolnoki ima 6... Jeste li zadovoljni ili ne sa svojim učinkom?

- Ne možemo bit zadovoljni. Krenuli smo baš loše ovu sezonu u europskoj Ligi prvaka. Izgubili smo kod te Verone, tj. tog Sport Managementa u 1. kolu, ali se na kraju pokazalo kako je to jedan izuzetan sastav. Neugodan protivnik koji ima velike izglede da se nađe na kraju na Final 8. Na kraju krajeva to i nije loše za vaterpolo, da se i neki drugi talijanski klubovi, osim PRO Recca, te Brescie, koji su tu godinama, uključe u sam vrh europskog klupskog vaterpola. Opet, taj naš loš start je bio loš iz objektivnih razloga. Prvo, nakon osvajanja naslova prvaka Europe bilo je za očekivati to neko pražnjenje. Grci su čekali na naslov, koliko ono, 16 godina. Zatim, nismo poznavali Veronu uoči te prve utakmice u skupini, tj. prve važne utakmice u novoj sezoni. Znaš, nismo se bili ni nešto dobro pripremili za taj start sezone. Jedan razlog je bio to što nismo mogli na svoj bazen, drugi jer su trojica igrača imala obveze u vojsci. Pa, zatim, ja sam stigao s Malte, gdje sam igrao prošlo ljeto, doslovno na početak sezone. Takoreći bez odmora krenuo u novu sezonu. Plus bilo je nekih problema s ozljedama. Uz to su se dogodile neke promjene u momčadi. Delakas je zaključio karijeru. On je sad pomoćni trener. Došao je mladi Skoumpakis. Ali, nakon samo jednog boda od šest mogućih u prva dva kola, što je bilo loše, uhvatili smo ritam. Imamo dobre šanse da se plasiramo na Final 8. Pokušat ćemo u preostalih osam kola uzet neke bodove i vanka, a doma nastavit pobjeđivati.

Jeste li jači, slabiji ili isti u odnosu na momčad koja je zasluženo trijumfirala u Genovi prošle godine te osvojila naslov prvaka Europe?

- Osobno, još se to nije sve posložilo, ali ja očekujem kako bi mogli biti bolji nego prošle sezone. Skoumpakis, koji je došao umjesto Delakasa, baš je jak bek. Gromada od igrača. Veliki potencijal. Naravno, tek uči. Ali, iz utakmice u utakmicu je sve bolji i bolji. Zatim tu je nekoliko Grka, oko 25 godina, kojima je problem što nemaju iskustva nositi se s tim pritiskom, imperativom. Ali, očekujem kako će i po tom pitanju biti sve bolje i bolje. I sad kad smo uhvatili ritam, znam kako još to nije to, kako imamo dosta prostora za napredak.

Na vrhu skupine 'A' je PRO Recco sa svih 18 bodova. Preostala tri mjesta koja vode na Final 8 drže CNA Barceloneta i AN Brescia s po 13 bodova, te Ferencvaros s 12 bodova. Ispod 'crte' su ZF Eger, Dinamo Moskva, Steaua i Crvena zvezda. ZF Eger i Dinamo Moskva imaju po 6 bodova, Steaua 3, a Crvena zvezda je bez boda.

- Tu je sve gotovo. Nije bilo do danas iznenađenja, a niti očekujem da će se išta promijeniti do kraja. PRO Recco je nedodirljiv po pitanju prvog mjesta, ali nije prvi put da on tako izgleda u skupini. Tako je zadnjih godina. Kasnije, kad dođe na Final 8, tada je to jedna utakmica. Ha, ha, dobio sam ga svaki put zadnje tri godine. Prvo s Jugom, oba puta u na završnom turniru u Budimpešti, i oba puta u polufinalu, a lani s Olympiacosom u finalu, i to je on bio domaćin. Barceloneta je jedan od sastava koji može do naslova prvaka, Brescia je složila jako dobru momčad, i Ferencvaors je najjača mađarska momčad. Sjajna momčad. Igrali smo pred kraj godine s njima za europski Superkup. Izgubili na peterce. Ostali u toj 'A' skupini su neozbiljni za napravit dobar rezultat, pa i za zaprijetiti vodećoj četvorci. Možda sam očekivao da bi mogao Dinamo iz Moskve zaprijetiti. Možda i uspije otkinuti kod kuće kome koji bod, ali da će uspjeti izboriti Final 8, to ne vjerujem. Tu u skupini 'A' je sve jasno tko će na Final 8.

Zar nije jasno i u skupini 'B'?

- Nije jer je tu Mladost, koja je nama izravan suparnik, kao i Verona. Mladost po meni igra jako dobro. Bio sam i u Gružu na finalu Kupa Hrvatske. Taman sam bio došao doma za Božić, pustio me trener, bio je i Andro (Bušlje), te sam bio na utakmici. Brza momčad. Mladost ima dobrog golmana (Marcelić), centra (Radu), posložila se. Ima igru. Agresivna. Odlično spremljena. Mladostaši sjajno plivaju. Opasni su, a mi moramo ići u Zagreb. Moramo ih shvatiti ozbiljno. Ne očekujem da će se Szolnok uključiti u igru za Final 8, ne ide mu raspored na ruku. Ali ga ne otpisujem. Nikoga ne otpisujem da se razumijemo. Ali, nisu nas dobili doma, nisu sad uspjeli dobiti ni Hannover. Nisu dobili ni u Berlinu Spandau 04. Opet, iskreno, ni mi nemamo više pravo na kiks. Ne daj Bože da kiksamo, recimo, u Splitu, a Jadran može iznenaditi, pogotovo kad igra doma. Ma, taj Hannover, ajme... Dobili su to domaćinstvo, zbog toga imaju osiguran nastup na Final 8, a zadnji su u skupini, i to je sa sportske strane baš loše. Netko tko je zadnji u skupini, koji se sigurno neće naći u borbi za gornji dom skupine, na kraju će igrati na Final 8... To mi se ne sviđa. Stoji, s nama su odigrali 9:9 u 2. kolu, uzeli su bod u Zagrebu i u Szolnoku, ali sve to mi ne izgleda ozbiljno... Po meni oni dižu mjesto Mladosti i(li) Szolnoku, a te dvije momčadi po svemu zaslužuju prije njih biti na Final 8. Naravno, sad će netko reć, to su propozicije. Tako je bilo i prije. Znam da je tako bilo, ali po meni to nije dobro... Međutim, ok, neću više o tome. Uglavnom, naša skupina će biti zanimljiva do kraja. S obzirom na naše kikseve, moramo biti oprezni. Itekako oprezni. Uf, što bi bilo dobro kad bi sad u Gružu štogod uhvatili. Ne moram govoriti koliko bi nam to značilo.

DERBI SKUPINE 'B' EUROPSKE LIGE PRVAKA IZMEĐU JUG CO I OLYMPIACOSA IGRA SE U GRUŽU, U SRIJEDU, 23. SIJEČNJA, S POČETKOM U 20.30 SATI
Moj kum je najbolji igrač desetljeća!
Paulov kum Andro Bušlje, te Luka Lončar, izabrani su za najbolje igrače Hrvatske u 2018. u tradicionalnoj anketi 'Večernjaka'.

- Moj kum je najbolji igrač desetljeća! Najbolji bek svijeta. Po meni je zaslužio daleko više ovakvih i sličnih priznanja. Sad je i kapetan reprezentacije. Neizostavan u svakom uspjehu kluba i reprezentacije. I kad je u pitanju naša reprezentacija, tako je tamo od Melbournea 2007., tako je bilo i svake godine nakon toga. Tako je bilo i prošle godine. Kum je super. Samo pohvale za njega! – istaknuo je Paolo.
Ja ne znam što je njemu!
Sjajan je i treći Hrvat u kapici Olympiaciosa Josip Pavić!

- A dragi Jozo, ja ne znam što je njemu. On je isto 'poludio'. Sve je bolji i bolji i bit će tako i dalje. On može igrat dokle god on bude htio igrat jer će i tada bit još bolji nego je sad. Čudo. Evo je u prošli utorak proslavio 37. rođendan... Ha, da sam ja kojim slučajem bio vratar, ja bih također igrao 'sto godina'. Još kad bih počeom pratiti ove šutere, kao moj Frano (Vićan), analizirati ih, rugao bi im se. Gola mi ne bi zabili. Jozo je inteligentan. Sjajan u svakom pogledu. Pravi profesionalac. Prva liga. Osvojio s nama naslov prvaka Europe, izabran je za MVP Final 8 u Genovi. Sad je kapetan Olympiacosa. Ma, svima nam je u Olympiacosu prošla 2018. bila sjajna. Godina za pamćenje. Baš za pamćenje.
Paulo Obradović
Najveći uspjesi s reprezentacijom Hrvatske? Olimpijski pobjednik (London 2012.), europski prvak (Zagreb 2010.), svjetski doprvak (Kazanj 2015.), te tri puta brončani na SP-ima (Rim 2009., Šangaj 2011. i Barcelona 2013. godine). Najveći klupski uspjesi? Dva puta prvak Europe (Jug CO 2016. te Olympiacos 2018. godine)

17. travanj 2024 11:12