StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠNI TURNIR KUPA HRVATSKE U VATERPOLU: JUG CO - HAVK MLADOST 8:7

SJAJNO FINALE U GRUŽU Pljesak svima, a Kup opet njima!

23. prosinca 2018. - 20:07
Sjajno 27. finale Kupa Hrvatske, odlične obje momčadi, a na kraju isti pobjednik kao i protekle tri godine. Mladost je odigrala odličnu utakmicu u domu svog suparnika, ali nije uspjela zaustaviti njegov niz jer je i Jug također bio tako dobar.

Xavi Garcia je po prvi put u karijeri kapetan te je kao prvi među jednakima po prvi put imao čast podignuti pobjednički pokal, a to je njegov sedmi uzastopni trijumf u Kupu Hrvatske. Taj fantastičan niz počeo je 2012. s riječkim Primorjem EB s kojim je slavio i 2013. te 2014. godine. Potom je u ljeto 2015. stigao u Gruž. Jug CO je po 14. put pobjednik Kupa Hrvatske. Mladost je ostala na osam naslova. Zadnji je osvojila 2011. s Vjekom Kobešćakom na klupi. Kobešćak je zadnje četiri godine u Gružu. Svake je godine nakon finala imao pobjedničko kupanje... 

Prva četvrtina finala bila je bez pogodaka.

- Rijetko se to događa – naglasio je Maro Joković, Jugov reprezentativac koji je ponio trofej za najboljeg igrača Final foura. Jug je na početku kontrolirao obranu. Ivan Marcelić na vratima Mladosti je imao pod kontrolom sve pokušaje Jugaša. Bio je sjajan, ali bio je i Toni Popadić na vratima Juga CO.

Domaćin, koji je u finalu bio u ulozi gosta (Mladost u bijelim kapicama, Jugaši u tamnim), nije uspio početkom druge četvrtine zaustaviti Miloša Ćuka, koji je prvi pogodio. Taj prvi pogodak postignut je nakon 9 minuta i 15 sekundi finala. Tada kreće Jug. Luka Lončar je s igračem više pogodio za 1:1, Hrvoje Benić iz daljine, te za 3:1 Maro Joković, njegov prvi od tri pogotka. Branitelj naslova je vodio sa 4:2 na poluvremenu, u trećoj sa 5:3. Tada kreće Mladost. Niže tri pogotka. Konstantin Kharkov je asistirao, prvo Cosminu Raduu, a potom Ivanu Buljubašiću, te je Mladost izašla iz minusa. Nakon toga je pobjegao Lovre Miloš te je opet povela. Ipak, nije s pogotkom prednosti dočekala posljednju četvrtinu jer je Daniil Merkulov realizirao igrača više 1,7 sekundi prije kraja treće četvrtine.

- U drugom poluvremenu je Mladost kaznila svojom kvalitetom naš pad u igri – priznao je Joković.

Vodila je Mladost još jednom. Opet je potegao Miloš. Njegov treći pogodak. Odgovorio je Joković. Još je jednom naciljao iz daljine. Milimetarski precizno. Nakon toga bitka za osmi pogodak u kojoj je minutu i 28 sekundi prije kraja Luka Lončar izborio peterac, te isključio Radua (treća osobna, iz istog razloga je Jug bio bez Marka Macana i Hrvoja Benića, a Mladost bez Marina Čaglja, Matiasa Biljake i Ivana Buljubašića u završnici). Loren Fatović je preuzeo odgovornost te pogodio na oduševljenje Jugovih navijača. 

- U završnici nam je nedostajalo malo energije, te malo sreće. Čestitam Jugašima – rekao je Lovre Miloš, s tri pogotka prvi strijelac Mladosti u finalu.

- Svaka čast Mladosti na sjajnoj partiji u finalu. Protivnik dostojan finala. Naravno, presretan sam što smo mi slavili. Nema baš odmora. Iza Božića nastavljamo se pripremati za nove trofeje – rekao je Joković.

- Bila je ovo fantastična vaterpolska predstavu. Imali smo svoje prilike, ali ih, nažalost, nismo iskoristili. Bili smo posebno mobilizirani. Što se tiče umora, s obzirom na dan prije tešku utakmicu polufinala sa splitskim Jadranom, to se zaboravlja. Nažalost, ponavljam, nismo uspjeli zadati Jugu udarac, koji bi nama donio Kup – priznao je Zoran Bajić, trener Mladosti. Za kraj trener pobjednik – Vjeko Kobešćak.

- Jedno ovako finale je dobitak za hrvatski vaterpolo. Ovo je nama bila peta, šesta utakmica ove sezone da smo je dobili s pogotkom razlike. Pokazali smo opet karakter u ovim situacijama. Obrana nas je spasila. Imali smo problema u realizaciji kroz cijelu utakmicu. Naravno, pita se i suparnika, koji je bio baš odličan. Bit će ovo dramatična sezona. Non stop ističem. Dobili smo ovu prvu bitku za trofej. Sjajno – naglasio je Kobešćak.

Garcia je otvorio šampanjac, okupao se i Jugov predsjednik Tomislav Dumančić. Nakon što su dobili zlatne medalje iz ruku Mladen Drnasina, predsjednika HVS-a, te pokal iz ruku Zlatka Mateše, predsjednika HOO-a, Jugaši su otišli podno zapadne tribine. Zapljeskali navijačima. Zahvalili im na podršci. Jug slavi svoj 63. trofej!
FINALE Mladost – Jug CO 7:8
DUBROVNIK Bazen u Gružu. Gledatelja 600. Suci: Andreja Stanojević (Jagodina) i Nenad Golijanin (Beograd). Opunomoćenik: Mlađan Prvan (Split). Supervizor: Milivoj Bebić (obojica iz Splita).
MLADOST: Marcelić (11 obrana), Radu (1), Miloš (3), Čagalj, Ćuk (1), Petković, Anzulović, Lazić (1), L. Bajić, Biljaka, Buljubašić (1), Harkov, Jurlina, Herceg. Trener: Zoran Bajić.
JUG CROATIA OSIGURANJE: Popadić (10 obrana), Macan, Fatović (2), Lončar (1), Joković (3), Garcia, Lozina, Merkulov (1), Čulina, Stahor, Benić (1), Papanastasiou, Vukojević, Žuvela. Trener: Vjekoslav Kobešćak.
Igrač više: Mladost 13/4, Jug CO 16/5
Peterci: Mladost -, Jug CO 1/1
Četvrtine: 0:0, 2:4, 4:2, 1:2
Jugu i Trofej 'Toni Nardelli'
Vaterpolski klub Jug CO je osvojio i Trofej 'Toni Nardelli', koji HVS dodjeljuje klubu koji je imao najviše uspjeha s mlađim uzrastima u godini na izmaku. Uručio ga je predsjedniku Jug CO Tomislavu Dumančiću Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a.

Dario Trojan je uručio Trofej 'Turbo MVP Final foura' Maru Jokoviću.

20. travanj 2024 10:45