StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠNI TURNIR KUPA HRVATSKE ZA VATERPOLISTE

TKO ĆE PODIĆI 'KANTU' Xavi Garcia ili Ivan Marcelić?

23. prosinca 2018. - 16:04
Sve je spremno za veliko finale. Dijeli se u Gružu ove nedjelje prvi domaći trofej. Tko će oko 17.30 sati podići 'kantu' Kupa Hrvatske, Xavi Garcia ili Ivan Marcelić, kapetan Jug Croatia osiguranja ili kapetan zagrebačke Mladosti? Hoće li Jug CO po 14. put osvojiti naslov ili će deveti put slaviti Mladost? Jug CO želi četvrti uzastopni naslov, a Mladost je zadnji put Kup osvojila 2011. godine.

- Ne, nikad nisam kao kapetan podigao trofej - rekao je Garcia, koji je čast da bude prvi među jednakima u Jugu dobio ovog ljeta. Ukoliko on, a ne Marcelić, bude taj koji će prvi danas podići kantu, nastavit će svoj sjajan niz. Ma što sjajan - fantastičan. Sedmi put uzastopno će osvojiti Kupa Hrvatske. Naime, Xavi je 2012., 2013. i 2014. slavio s Primorjem EB. U ljeto 2015. je osvanuo, srećom, u Gružu, te nastavio: pobjednik Kupa Hrvatske s Jugom 2015., 2016. i 2017. godine.

Znate li tko je vodio Mladost 2011. kad je osvojila Kup Hrvatske, te tko je bio junak finala odigranog u zadarskom Višnjiku? Dakle, Vjeko Kobešćak, koji je u proljeće 2015. godine preko noći osvanu u Gružu. Dobio je poziv kad je išao s Mladosti na utakmicu u Beograd protiv Crvene zvezde. Nakon nje se oprostio od svog kluba, te se uputio u Gruž. Krajem te godine Jug je prekinuo dominaciju Primorja EB, te počeo svoj niz. Osvojio prvi trofej pod vodstvom Kobešćaka. Odgovor na drugi dio pitanja je Cosmin Radu, sjajni centar Mladosti. Te nedjelje, 11. prosinca 2011., postigao je četiri pogotka u finalu. Jug je u Zadru doživio težak poraz. Mladost je slavila sa čak 15:7. Taj poraz je koštao posla Elvisa Fatovića. Veselin Đuho je potom preuzeo Juga. Njega je zamijenio Miho Bobić, a njega Vjeko Kobešćak. Sad je Bobić pomoćnik Kobešćaku. Đuho vodi mlađe uzraste Juga, a Elvis Fatović je izbornik Australije.

Emil Nikolić je prvi koji je kao kapetan Juga podigao pokal Kupa Hrvatske. Bilo je to 1994. godine. Bio je to prvi trofej u Lijepoj našoj koji nije finuo u vitrinama Mladosti. U kapici Juga bili su tada i Elvis Fatović, te Miho Bobić. Marko Bijač je zadnji kao kapetan Juga podigao pokal Kupa Hrvatske. Bilo je to krajem prošle godine na Savi nakon pobjede u finalu 11:4 protiv splitskog Jadrana. 

Mladost prošle godine nije bila sudionik završnog turnira. Međutim, dosta toga se promijenilo ovog ljeta. Mladost je bolja. Bolji je i Jadran. Jug sad igra bolje nego na početku sezone. Mladost ima sjajnog reprezentativca Srbije Miloša Ćuka, koji je ovo ljeto stigao na Savu. Bio je sjajan u Barceloni na EP-u. Cosmin Radu je i dalje onaj stari. Vratar Ivan Marcelić je u odličnoj formi. Vrlo dobre partije pružaju Lovre Miloš, Antonio Petković, Konstantin Kharkov, Marino Čagalj... Vratio se Ivan Buljubašić. Jug CO? Protiv Mornara BS jučer u polufinalu tek lakši trening. Sjajan u srijedu navečer u Euroligi protiv WASPO Hannovera. Pola Juga je u reprezentaciji Hrvatske. U drugom polufinalu Kupa Hrvatske u subotu navečer Mladost i Jadran su odigrali sjajnu utakmicu.

Jug CO i Mladost ove sezone 1:1 u pobjedama. Jug CO je slavio na Savi u kvalifikacijama Kupa (10:9), Mladost pak prije toga u Gružu u Regionalnoj ligi (9:7). 

Veliko finale počinje u 16.15 sati.   

FOTO
Jugaši slave osvajanje Kupa Hrvatske 2015. godine u Zadru
25. travanj 2024 04:05