StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA OVE SRIJEDE U GRUŽU

JUG CO - SZOLNOKI OD 19 SATI Evo zašto je ovo velika utakmica!

21. studenog 2018. - 13:47
Szolnoki je umjesto u Tivat sletio jučer u Podgoricu, te je u Dubrovnik stigao kasno, oko 22 sata, i nije trenirao u Gružu dan prije utakmice protiv Jug CO u 3. kolu skupine 'B' europske Lige prvaka. Jug CO juri nastavak pobjedničkog niza u elitnom razredu, želi i dalje biti na stopostotnom učinku, dok je Szolnoki u prva dva kola ostvario polovičan uspjeh. Pobijedio je kod kuće (Jadran Split 10:9), a izgubio u gostima (Verona 7:5). 

Szolnoki je svoj najveći uspjeh ostvario 2017. godine kada je osvojio naslov prvaka Europe, i to je u finalu završnog turnira u Budimpešti, prekrasnoj Duna Areni, pred 11.000 gledatelja, dobio Jug CO, koji je te večeri branio, ali nije uspio obraniti naslov i osvojiti deveti trofej u nizu računajući sva natjecanja u kojima je nastupao. Prošle sezone su se 'potukli' prvog dana Final 8 u Genovi. Jug CO je bio uspješniji, te se plasirao u polufinale, a Szolnoki gurnuo u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. 

Ove sezone su suparnici u skupini, a prvi njihov ogled, ove srijede u Gružu, dočekuju jedni i drugi 'izudarani'. Zagrebačka Mladost je odnijela sva tri boda iz Gruža u regionalnoj ligi, a nakon toga je splitski Jadran uspio uzeti bod Jugašima, i to samo sedam dana nakon što ga je Jug potopio za bodove u europskoj Ligi prvaka. Uz napomenu kako je te večeri, kad je finulo 9:9, splitski sastav bio bliži pobjedi. S druge strane Szolnikija je dva puta 'pogodio' OSC, i u mađarskom prvenstvu, a i u Kupu Mađarske. Plus, europski poraz od Verone u Italiji. 

Viktor Rašović je prošle sezone igrao za Jug CO, a sad je igrač, koji je ovog ljeta u Barceloni sa Srbijom osvojio naslov europskog prvaka, u kapici Szolnokija, koji ima čak četiri srpska igrača. Andrija Prlainović, vaterpolski majstor, propustio je zbog ozljede posljednji Final 8 europske Lige prvaka u Genovi. Sad je u pogonu. Igrač, koji se rodio u Dubrovniku 24. travnja 1981. godine, ima sa Srbijom naslov olimpijskog pobjednika iz Rija 2016., svjetskog prvaka iz Rima 2009. i Kazanja 2015., te europskog prvaka iz Beograda 2006., Eindhovena 2012., Budimpešte 2014., Beograda 2016. i Barcelone 2018. godine. Naslov europskog klupskog prvaka osvajao je s Partizanom 2011., PRO Reccom 2012., Crvenom zvezdom 2013., opet s PRO Reccom 2015., te Szolnokijem 2017. godine.

Najvećem uspjehu Szolnokija doprinio je 2017. i Milan Aleksić, još jedan od najzaslužnijih za podvige reprezentacije Srbije (olimpijski pobjednik, dvostruki svjetski i četverostruki europski prvak). Četvrti igrač iz Srbije u redovima Szolnokija je Đorđe Lazić, koji je ovo ljeto stigao iz Partizana. Živko Gocić prošlu sezonu je zaključio kao kapetan Szolnokija, a ove sezone je velikan svjetskog vaterpola, koji je bio i kapetan Srbije, trener Szolnokija u čijim redovima su od mađarskih velikana vratar Viktor Nagy, najbolji vratar SP-a 2013. kad je Mađarska bila zlatna. Oba puta kad je Hrvatska osvojila naslov svjetskog prvaka Nagy je bio suparnik u finalu (2007. u Melbourneu, a 2017. u Budimpešti). I s EP-a, kao i SP-a, ima tri medalje (srebro i dvije bronce). Zatim, tu je još jedan veteran, Gabor Kis, olimpijski pobjednik iz Pekinga 2008. godine, svjetski doprvak iz Melbournea 2007. godine, te vlasnik srebra i dvije bronce s EP-a. Bence Batori je bio svjetski prvak iz Barcelona 2013., te brončani na EP-u u Beogradu 2016. godine...

Uglavnom, zanimljivo i ugledno društvo je večeras u Gružu kontra Juga, koji, naravno, ima u svojim redovima igrače koji se također mogu pohvaliti s naslovima olimpijskog pobjednika, svjetskog i europskog prvaka, te europskim klupskim naslovima. 

Kad se sve zbroji čeka nas od 19 sati u Gružu baš velika utakmica.  
Jadran (S) - HAVK Mladost 10:12
HAVK Mladost je kao gost dobila u Splitu Jadran s 12:10 u prvoj utakmici 3. kola skupine 'B', jedinoj odigranoj u utorak, 20. studenog, te je s utakmicom više preuzela vodeće mjesto. Ima 7 bodova (dvije pobjede i jedan remi), bod više od Jug CO i Verone SM, koji su odigrali utakmicu manje...

SEMAFOR 3. kolo, utorak, 20. studenog: Jadran Split - HAVK Mladost 10:12, srijeda, 21. studenog: Jug CO - Szolnoki, Olympiacos - Spandau 04, WASPO Hannover - Verona SM.

POREDAK
1. HAVK Mladost 7 bodova / 3 utakmice, 2. Jug CO 6 bodova / 2 utakmice, 3. Verona SM 6 bodova / 2 utakmice, 4. Szolnoki 3 boda / 2 utakmice, 5. WASPO Hannover 2 boda / 2 utakmice, 6. Olympiacos 1 bod / 2 utakmice, 7. Spandau 04 bez boda / 2 utakmice, 8. Jadran Split bez boda / 3 utakmice. 

18. travanj 2024 12:51