StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

IVICA TUCAK 'Srbiju silno poštujem, ali dajte mi za pravo da vjerujem u svoju ekipu, te da vjerujem kako ćemo i njih preskočiti!'

26. srpnja 2018. - 21:53

Hvale jedni druge, ističu, ovo je trebalo biti finale, ovo su dvije najbolje reprezentacije svijeta, dodaju kako će nijanse odlučivati, a uvjereni jedni i drugi kako će baš oni slaviti te dva dana poslije, u subotu navečer, uzeti protiv Italije ili Španjolske, tko već bude slavio u drugom polufinalu, zlato. Slaviti naslov prvaka Europe.

Hrvatska ili Srbija – ne može veliko natjecanje u zadnje četiri godine proći bez velikog derbija. Bilo je to finale 2015. Svjetskog prvenstva u Kazanju, zatim finale Olimpijskih igara u Riju 2016., polufinale SP-a u Budimpešti 2017. te sad polufinale Europskog prvenstva u Barceloni, najvažnijeg ovogodišnjeg natjecanja. Srbija je ta koja, kao i prošle godine, u ‘klasik’ ulazi s krunom na glavi. Naši su prije godinu dana zaustavili onaj sjajan niz Srbije, koja je od 2014. osvojila svako natjecanja na kojem je nastupila, a nastupila je, ni manje, ni više, nego na njih devet. Da, zvuči nevjerojatno da je uzela devet zlata u nizu. Hvale vrijedan je podatak kako su osvojili zadnja tri naslova prvaka Europe, a ukupno četiri na posljednjih šest Eura!

Ali, nakon tog sjajnog niza od devet zlata u Budimpešti se u polufinalu SP-a ukazala sjajna Hrvatska, koja je na pobjedu protiv najvećeg rivala čekala gotovo sedam godina. Naši su ti koji nižu uspjehe u međusobnim ogledima ove godine. Srbija je pobijeđena oba puta u novom natjecanju, Europskom kupu, u kojem su izabranici Ivice Tucka otišli do kraja.

Naravno, gotovo svi se sad ipak najviše sjećaju ogleda u Budimpešti prošlo ljeto, utakmice koja je bila, kratko i jasno, vaterpolska poslastica! Hrvatska je tada dugo, dugo jurila Srbiju. Povela je prvi put s 11:10. Mandić je izjednačio, a Joković potom pogodio za 12:11. U posljednje dvije minute dvije velike obrane Bijača, drugu, ukupno devetu, upisao je tri sekunde prije kraja.

- Do zlata smo došli najtežim putem – prisjetio se Tucak.

Ni sad u Barceloni put nije lagan. Grčka na putu do prvog mjesta u skupini i plasmana u četvrtfinale, Crna Gora, aktualni doprvak Europe i ovogodišnji pobjednik Svjetske lige stajao je na putu do polufinala, a sad na putu do finala stoji večeras Srbija, olimpijski i europski prvak.

- Ponavljam, dvije najveće reprezentacije svijeta, neka se nitko ne uvrijedi, u proteklih godina osvojili smo sve i jedni i drugi, od svjetskih prvenstava, europskih, Olimpijade... Sastaju se dvije fantastične reprezentacije. Srbiju silno poštujem, ali dajte mi za pravo da vjerujem u svoju ekipu, te da vjerujem kako ćemo i njih preskočiti, uz, ponavljam, dužno poštovanje prema Srbiji. Mi smo protiv Crne Gore u četvrtfinalu pokazali zašto smo svjetski prvaci. Prava smo ekipa, držimo se zajedno, te povlačimo jedni druge u dobrim i teškim trenucima – podvukao je naš izbornik, koji je od 2013. godine, kad je preuzeo reprezentaciju, odveo Hrvatsku do (već) devet medalja.

Zanimljivo, medalju je osvajao u svim natjecanjima osim na EP-u. Ovo je treći Euro Hrvatske pod njegovim vodstvom, te prvo polufinale. Ukoliko uspije zakoračiti na pobjedničko postolje, Tucak će se izjednačiti s Ratkom Rudićem, koji je Hrvatsku deset puta doveo do pobjedničkog postolja. Hrvatsku pobjeda protiv Srbije vodi do četvrte medalje na EP-ima (srebro 1999. i 2003., te zlato 2010.), i ukupno četvrtog finala na EP-ima, te na korak da po prvi put u svojoj povijesti veže dva zlata na dva uzastopna velika natjecanja.

- I to nam je jedan od motiva – rekao je Tucak još krajem prošle godine kad je hrvatska vaterpolska reprezentacija skupljala nagrade za najbolju momčad godine, te se prisjećala kako je bilo lijepo ljeto 2017. u Budimpešti. Sad se nada kako će i ljeto 2018. u Barceloni ostati također u lijepom sjećanju.

Put do toga je opet težak. Opet treba biti bolji od Srbije. Vaterpolski ‘klasik’ počinje u 20.30 sati (HTV 2).

19. travanj 2024 05:39