StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

HRVATSKA U POLUFINALU SA SRBIJOM Prekinuli smo crni niz - nakon osam godina naši među četiri najbolja na Euru!

25. srpnja 2018. - 00:13

Hrvatska je s 9:7 dobila Crnu Goru u četvrtfinalu Europskog vaterpolskog prvenstva u Barceloni. Iako ima silne uspjehe u ovom desetljeću, sa svakih Olimpijskih igara (London 2012. i Rio 2016.) i svjetskih prvenstava (Šangaj 2011., Barcelona 2013., Kazan 2015. i Budimpešta 2017.) vraćala se s medaljom, na EP-u je tek nakon osam godina čekanja opet među četiri najbolje. Europsko prvenstvo u Barceloni je 13-i Euro Hrvatske, ukupno i u nizu. Na zadnja tri je sve bio za zaborav, ali i tom crnom nizu (napokon) je došao kraj te se Hrvatskoj smiješi nova, četvrta medalja na kontinentalnim prvenstvima. Ima do danas dva srebra (1999. i 2003.), i zlato (2010.).

- Utakmica protiv Crne Gore je bila izuzetno teška. Ulog velik. Nismo dobro ušli u nju. Crna Gora je bolje otvorila, ali na kraju je kvaliteta došla do izražaja. Obrana je još bila dobra u početku utakmice, ali je štekalo u napadu – naglasio je naš vratar Marko Bijač.

- Da, nije izgledalo dobro. Bili smo ukočeni u napadu. Slab je bio protok lopte, te je bio slab igrač više. Ali, vjerovali smo. Kvalitetu imamo – nadovezao se hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Ali, Hrvatska je danas moćna, sjajna, s dva vrhunska centra, tri odlična braniča, sjajnim iskusnim igračima na desnoj strani, odličnim mladim igračima na lijevoj. Vrhunskim vratarom.

- Kvalitetniji smo, ali, ponavljam, ne ide uvijek kako bi mi željeli. Treba reći i kako smo znali da neće biti lako jer je protivnik izvrstan, ali i ova pobjeda je dokaz kako radimo u posljednje vrijeme. Ova nova velika pobjeda je prava slika ove reprezentacije – dodao je Tucak.

Do sredine treće četvrtine sve je izgledalo loše za naše, koji su stajali, bili preblizu, nisu izvukli suparnika, te naši centri nisu imali  prostora. S druge strane Crna Gora, koja je u obrani bila (pre)agresivna, u napadu je bila disciplinirana i strpljiva. Naši su u nekoliko navrata s pravom pogledavali prema sucima, koji su progledali Crnogorcima kroz prste, a te odluke izbacile su iz takta većinu naših igrača. Crna Gora je imala nekoliko prilika otići do prednosti od tri pogotka razlike. Srećom, obrana je u tom trenucima bila na mjestu.

Međutim, od kraja treće četvrtine dočekali smo buđenje naših i u napadu. Nestala je nervoza, te smo vidjeli Hrvatska kakvu smo gledali protiv Grčke, a koja se takva bez problema obračunala s Crnom Gorom, te stigla nakon osam godina do borbe za medalju na Europskom prvenstvu!

Hrvatska u polufinalu igra u četvrtak, 26. srpnja, protiv Srbije, koja je u četvrtfinalu s 8:5 dobila Mađarsku. Italija je dobila Rusiju s 11:1, te čeka pobjednika Španjolska - Grčka. 

Hrvatska – Crna Gora 9:7
BARCELONA Plivalište Bernat Picornell. Gledatelja 1800. Suci: Georgis Stavridis (Grčka) i Xavier Buch (Španjolska).
HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan (1), Fatović (1), Lončar (1), Joković (1), Buljubašić (2), Vukičević (1), Bušlje (1), Miloš, Vrlić, Šetka (1), Garcia, Marcelić.
CRNA GORA: Lazović (14 obrana), Dr. Brguljan, Drašković, Petković (2), Đ. Radović, A. Radović, M. Janović (2), Đurđić, A. Ivović (2), Mišić, Čučković, Spaić (1), Ščepanović.
Igrač više: Hrvatska 10/5, Crna Gora 13/6
Peterci: Hrvatska 2/2, Crna Gora -
Četvrtine: 1:2, 1:2, 4:2, 3:1

Crna Gora je vodila 2:0, 3:1, 5:3 i 6:5, a naši su sa 4:0 stigli do 9:6...

20. travanj 2024 04:33