StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA: JUG CO - AN BRESCIA (SRIJEDA, 14. OŽUJKA U 18.30 SATI)

LUKA LONČAR 'Dođe nam ova utakmica s Bresciom kao neko malo finale'

Piše i snimio: Tonči Vlašić
14. ožujka 2018. - 13:01

Prije pet sezone je nosio kapicu Brescie protiv koje igra ove srijede. Luka Lončar se nakon epizode u Italiji vratio na svoju Savu, a prije tri sezone opet je napustio Mladost te preselio u Gruž. U Dubrovniku živi 30-ak metara od radnog mjesta. Toliko je udaljenost od hrama vaterpola i zgrade u kojoj stanuje s obitelji. Bit će tako još koju godinu. Ugovor mu ističe 2020. Tada će imati 33 godine.

- U odnosu na igrače s kojim sam igrao, trojica su i danas tamo. Prije svega prvi vratar Marco Del Lungo, koji je danas prvi vratar talijanske reprezentacije. Uistinu kvalitetan vratar. Zatim, iskusni Christian Presciutti, kapetan i motor momčadi te Alessandro Nora, koji je njihov najbolji šuter. I da, trener je isti. Alessandro Bovo je sve odlično posložio.

Je li Brescia jača bila prije pet godina ili danas? Jesu li ambicije kluba tada i danas bile iste?

- Igrački su jači danas. To sigurno. Ambicije su i tada bile napasti PRO Recco u domaćim natjecanjima bez obzira što Brescia nema budžet kakav ima PRO Recco. Zatim, onda je bilo: u Europi što napraviš, a danas je isto što se tiče PRO Recca u domaćim natjecanjima, a u Europi su im se apetiti povećali. Bili su dva puta sudionici završnog turnira europske Lige prvaka. Žele to i ove sezone, a igrati na završnom turniru najelitnijeg europskog klupskog natjecanja znači biti u vrhu europskog vaterpola.

Neki dan je Luka igrao protiv 'svoje' Mladosti. 'Njegova' je i Brescia. Kako mu je uoči ogleda protiv klubova čiju je kapicu nosio?

- Recimo kako je u pripremni utakmice malo veća nervoza. Hoćeš se pokazat da su izgubili puno što te nisu zadržali, ali kad krene utakmica zaboraviš to. Tada želiš prije svega pokazat klubu čiji si danas dio koliko vrijediš, doprinijeti svojom igrom uspjehu svoje momčadi.

Htio to priznati Lončar ii ne, nervoza je uoči Brescie i iz razloga jer je to utakmica protiv izravnog suparnika za plasman na završni turnir europske Lige prvaka. Zbog čak četiri kiksa u prvih sedam kola natjecanja u skupini, Jugašima je svaka utakmica drugog dijela 'biti ili ne biti'. Prve dvije su odradili za pet. Dižu se. Prvi su (i do danas jedini) koji se mogu pohvaliti da su dobili Olympiacosa, lidera skupine. Potom uspjeh kod OSC-a, kojeg su izbacili iz utrke za mjesto na završnom turniru. Brescia stiže u Gruž s pobjedom 9:8 u prvom međusobnom ogledu te s bodom više.

- Da, i ova je utakmica 'biti ili ne biti'. Opet izravan suparnik, koji ima bod više. Dođe nam ova utakmica kao neko malo finale. Dobijemo li, preskačemo Bresciju na tablici. Olakšavamo put do Genove.

Radno mjesto Luke Lončara je u dva metra. Tko ga čeka tamo?

- Ha, bekovi Brescie. Zeno Bertoli i Nicholas Presciuti, a sve nas čeka na kraju vratar Marco Del Lungo. Trebat će nakon borbe sa svojim čuvarima biti siguran u realizaciji kako bi ga savladali.

U Gružu se ističe: Brescia ima odlični centarski par, Petar Muslim i Nikola Vukčević. Čiji je centarski par bolji?

- Naš. Vjerujem Luki Lozini, koji je napredovao i koji igra sve bolje, a imam vjeru u svoje mogućnosti. To ćemo dokazati.

Uvijek kad Jug CO igra kontra Brescie mora se 'svađat' sa svojima. Prije 12 godina kad je prvi put osvojio europski Superkup najveći problem su mu bili Samir Barać i Igor Hinić. Sad Petar Muslim.

- Ne možeš se boriti za vrh bez naših igrača. Da, Brescia simpatizira nas hrvatske igrače. Tko god je igrao, ostavio je Kad sam ja igrao bio je uz mene i Marko Elez. Hrvatski vaterpolo i Brescia se vole. Pozitivna je to priča s naše, ali i njihove strane.

Kakav je Petar Muslim?

- O njemu sve govore njegovi rezultati. Prije opasan na lijevoj strani, ulazi je na poziciju centra. Sad se potpuno preselio u dva metra jer je Bresciji nedostajao kvalitetan igrač na poziciji centra – podvukao je Luka, koji je već podijelio desetak ulaznica za utakmicu.

- S obzirom da se igra velika europska utakmica, točnije važna utakmica, izuzetno važna, bit će sigurno do početka utakmice još onih koji će me pitati za ulaznicu. Otići će svih 20-ak, koliko ih dobijem kad se igra europska utakmica. Da, ovo je baš važna utakmica.

Gruž u 18.30 sati
RASPORED 10. kolo
Srijeda, 14. ožujka, Pirej:
Olympiacos - OSC (17.30 sati), Dubrovnik: Jug CO - AN Brescia (Gruž, 18.30 sati), Beograd: Partizan - WASPO 98 Hannover (18.30 sati), Moskva: Dinamo - CNA Barceloneta (19.15 sati)

POREDAK Skupina 'A'
1. Olympiakos 
22 boda, 2. CNA Barceloneta 18 bodova, 3. AN Brescia 17 bodova, 4. Dinamo Moskva 16 bodova, 5. Jug CO 16 bodova, 6. OSC Budimpešta 7 bodova, 7. WASPO 98 Hannover 6 bodova, 8. Partizan bez boda.

25. travanj 2024 07:17