StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKA LIGA PRVAKA: JUG CO - AN BRESCIA (SRIJEDA, 14. OŽUJKA U 18.30 SATI)

GRUŽ OPREZAN, DOLAZI IZRAVNI SUPARNIK ZA ZAVRŠNI TURNIR 'Nemaju širinu kao Olympiacos, Barceloneta, ali...' 

Piše i snimio: Tonči Vlašić
12. ožujka 2018. - 11:59

AN Brescia je proteklog vikenda u 17. kolu talijanskog prvenstva dobila u Scandoni CN Posillipo sa 7:4. Uzela je sva tri boda u Napulju. Očekivano jer danas CN Posillipo nije ni sjena nekad najvećeg talijanskog kluba, koji je još tamo 80-ih, pa i idućih 20-ak godina, osvajao sve što se osvojiti moglo, ne samo u Italiji, već u Europi. Međutim, onda je Gabriele Volpi odriješio kesu. Krenuo je PRO Recco. CN Posillipo, četverostruki europski prvak, pao je u drugi plan. Danas ima tri puta manje bodova od Brescie, koja u srijedu stiže u Gruž, a koja se s Veronom 'tuče' za poziciju broj dva u talijanskom prvenstvu. Verona je neki dan izgubila kod kuće od PRO Recca, a mogla je pobjedom izjednačiti se s aktualnim prvakom. Ovako, PRO Recco bježi šest bodova Veroni i jugovom suparniku u skupini 'A' europske Lige prvaka. PRO Recco je uzeo sve bodove (51), kao i Jug CO u Regionalnoj ligi. Verona i AN Brescia imaju po 45, CC Ortiga je četvrta s 33 boda…

Idući gost Gruža upisan je zlatnim slovima u Jugovu povijest. Protiv Brescie Jugaši su 2016. godine osvojili europski Super kup te bili u tom trenutku vlasnici svih pet trofeja, a što nije pošlo za rukom niti jednom hrvatskom klubu u loptačkim sportovima, i ne samo u muškoj konkurenciji.

Uz to, u toj utakmici je Jug CO odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj povijesti. Barem što se tiče rezultata. Pamtit će se kako tri četvrtine nije primio pogodak u jednom europskom finalu, a s time se malo tko, možda više nitko, ne može pohvaliti.
Ali, što je bilo, bilo je. Ove sezone AN Brescia vodi protiv Juga s 1:0. Dobila ga je u svom bazenu krajem prošle godine s 9:8. Talijanska momčad je izravni suparnik Jugašima u borbi za plasman na završni turnir.

- Vrlo je važno da mi nastavimo s dizanjem svoje forme. Ona je u rastu. Što se tiče same Brescie, čeka nas teška utakmica, ali svaka je takva u Euroligi, u Gružu te na strani. Nadam se da nećemo raditi greške koje smo radili u prve dvije četvrtine utakmice u Bresciji - istaknuo je Jugov trener Vjeko Kobešćak na redovnom druženju s novinarima uoči europske utakmice. AN Brescia je suparnik Jugašima u srijedu, 14. ožujka, u Gružu s početkom u 18.30 sati. 

AN Brescia ima tri crnogorska igrača u savom sastavu (Vjekoslav Pasković, Mlađan Janović i Nikola Vukčević), jednog hrvatskog (Petar Muslim), nekoliko odličnih talijanskih igrača (Marco Del Lungo, Alessandro Nora, Christian i Nicholas Presciutti...)

- Vrlo iskusna momčad. Tako igraju. Iskusno. Nemaju širinu kao Olympiacos, Barceloneta, ali s tim iskustvom su opasni. Centarski par im je dobar, Muslim i Vukčević. Tu je najveći napredak u odnosu na prethodnu sezonu. Imaju najboljeg talijanskog vratara, ti igrači su prošli sve. Imaju jako dobru bekovsku liniju i odličnog vratara te mogu odigrati kvalitetu zonu. Ne znam što bi nam više odgovaralo, više ili manje izbačaja… - rekao je Kobešćak. Potom se osvrnuo na poredak. Olympiacos je pobjegao (22 boda). Četiri kluba koja su od drugog do petog mjesta su u dva boda (CN Barceloneta 18, AN Brescia 17, Dinamo Moskva i Jug CO po 16). Dakle, jedan od te četvorice će na kraju ispasti. Ostati će na završni turnir Eurolige u Genovi.   
 
- Bez obzira na ovo kolo ostaje borba do kraja. Pobjedom protiv CN Brescie bi zakoračili prema Final 8, porazom bi bilo jako teško. Trebali bi u tom slučaju ostvariti sve pobjede do kraja. Pobijediti i Barcelonetu u gostima, Dinamo Moskvu kod kuće... Sve momčadi u skupini su osim Olympiacosa izgubile bodove kod kuće. Što se nas tiče uoči utakmice s AN Brescia, Loren Fatović je problem, još od utakmice s OSC-om u Budimpešti. Ostali su zdravi - istaknuo je Jugov trener uz kojeg je bio pred novinarima i Marko Bijač.

I Jugov kapetan se prisjetio prvog ogleda i poraza od AN Brescie te najavio 'uzvrat'.

- Važan je ulazak u utakmicu, agresivnost te koncentracija u obrani. Tu leži ključ uspjeha. Brescia je skup iskusnih pojedinaca, koji su dugo na okupu - podvukao je Bijač te zaključio: Ne trebamo se opterećivati sad s time što ako pobijedimo, ili što ako izgubimo.

Naravno, uz dodatak, kako nitko u Gružu ne pomišlja na poraz. 

FOTO Marko Bijač, Jugov kapetan uoči početka konferencije za novinare

Skupina 'A'
Poredak: 1. Olympiakos 22 boda, 2. CNA Barceloneta 18 bodova, 3. AN Brescia 17 bodova, 4. Dinamo Moskva 16 bodova, 5. Jug CO 16 bodova, 6. OSC Budimpešta 7 bodova, 7. WASPO 98 Hannover 6 bodova, 8. Partizan bez boda.

19. travanj 2024 06:52