StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

LEN-A 'SKRATILA' SVOJ POPIS LAUREATA Nije sve počelo 2008., Miho Bošković je dva puta, a ne jednom bio najbolji!

Piše i snimio: Tonči Vlašić
22. siječnja 2018. - 22:46

Marko Bijač je najbolji vaterpolist Europe u izboru LEN-e u 2017. godini. Krovna europska organizacija vodenih sportova je objavila kako po deseti put dodjeljuje nagradu, kako je sve počelo 2008. godine te je objavila listu dobitnika, a na njoj je prije Bijača iz Hrvatske upisan samo Miho Bošković za 2012. godinu. Zar Bošković nije bio najbolji i 2007. godine?

Još i danas se pamti vijest, koju je LEN-a odaslala krajem 2007. godine, a u kojoj se ističe kako je kapetan dubrovačkog Jug Croatia osiguranja Miho Bošković izabran za najboljeg vaterpolistu Europe. U obrazloženju izbora stajalo je da je Bošković bio najbolji igrač najbolje reprezentacije Svjetskog prvenstva u Melbourneu i da je izabran za najkorisnijeg igrača završnog turnira najelitnijeg europskog, a samim tim i svjetskog klupskog natjecanja. Stajalo je isto tako kako su u izboru LEN-a sudjelovali predstavnici 51. zemlje članice LEN-a, koji su izabrale pobjednike u devet kategorija. Uz Boškovića nagradu za najboljeg plivača dobio je Talijan Filippo Magnini, a za najbolju plivačicu Laure Manaudou iz Francuske. Najbolji skakač u vodu 2007. bio je Rus Gleb Galperin, a kod djevojaka taj naslov je pripao Ruskinji Juliji Pakhalini. Najbolja vaterpolistica je bila Španjolka Blanca Gil Sorli, a kod sinkroniziranih plivačica najboljom je proglašena Španjolka Gemma Mengual. Najbolji u daljinjskom plivanju su bili Nijemac Thomas Lurz i Ruskinja Larisa Ilčenko.

- Nagrada koje sam dobio 2007. je istog izgleda kao i nagrada koju sam dobio pet godina poslije – istaknut će danas Bošković, koji je, našli smo i tu vijest, 2012. godine dobio 36,7 posto glasova u anketi Europske federacije. Najvećeg konkurenta imao je tada u vrataru zagrebačke Mladosti i suigrači iz reprezentacije, Josipu Paviću, koji je bio dobio 25 posto glasova.

I kad je Bošković u ljeto 2016. s 33 godine zaključio sjajnu karijeru čitav vaterpolski svijet je istaknuo podatak kako je dva puta, 2007. i 2012., bio izabran za najboljeg igrača Europe, kao i činjenicu da je čak tri puta za redom bio izabran u najbolju momčad Svjetskih prvenstava. Prvi put 2007. na SP-u u Melbourneu, potom u Rimu 2009. te dvije godine poslije u Šangaju. Bošković je i prvi hrvatski vaterpolist kojem je pripao naslov najboljeg igrača završnog turnira Eurolige.

- Najponosniji sam na činjenicu kako sam tri puta uzastopno izabran u najbolju momčad Svjetskog prvenstva. Činjenica kako sam u kontinuitetu bio izabran od stručnjaka u naj-momčad je nešto što se ne zaboravlja, ali ipak ta pojedinačna priznanja bi stavio na drugo mjesto. Važno je bilo s momčadi ostvariti uspjeh, i da momčad nije ostvarivala uspjehe, ne bi sigurno bilo ni tih pojedinačnih priznanja – rekao nam je u svom oproštaju od igračke karijere, u rujnu, 2016. godine.

Miho je uvijek, kad je dobivao nagrade, isticao: hvala suigračima, trenerima, svima u i oko momčadi/reprezentacije. Ovo je i vaša nagrada.

Posebno je to naglašavao 2007. i 2012. godine kada je bio izabran za najboljeg igrača Europe! Sad samo da LEN-a ispravi svoju pogrešku jer je jasno kako nije sve počelo 2008. godine kad je Mađar Peter Biros dobio nagradu za najboljeg vaterpolistu Europe. Ne stoji kako je ove godine nagrada dodjeljena jubilarni deseti put.

15 trofeja s klubovima i 10 medalja s reprezentacijom
Miho je u karijeri osvojio 15 klupskih trofeja od čega dva europska, naslov prvaka Europe i europski Superkup. Bio je osam puta državni prvak, sedam puta Hrvatske i jednom Mađarske, te pet puta pobjednik Kupa Hrvatske. S reprezentacijom Hrvatske ima deset velikih medalja od čega zlato u četiri velika natjecanja. Osvojio je Svjetsku ligu, bio svjetski i europski prvak te olimpijski pobjednik!

25. travanj 2024 15:08