Sport Vaterpolo

VATERPOLO

LEN-A ODLUČILA Kruna na glavi Marka Bijača, Jugov kapetan najbolji vaterpolist Europe

VATERPOLO

Sandro Sukno je ponio laskavi naslov najboljeg igrača svijeta u 2017. godini u izboru portala Total Waterpolo, FINA, svjetska organizacija je hrvatsku vaterpolsku reprezentacijom proglasila za momčad godine, a Ivica Tucak je dobio priznanje za najboljeg trenera. Sad se oglasila i LEN-a, krovna europska organizacija vodenih sportova. Za nju je najbolji također Hrvat, i to Marko Bijač, vratar Jug Croatia osiguranja i hrvatske reprezentacije, aktualnog svjettskog prvaka.

LEN-a je po deseti put birala najbolje, a u proteklih devet izbora za najboljeg vaterpolistu Europe samo je jednom, i to 2012. godine, kada je Hrvatska osvojila naslov olimpijskog pobjednika, nagrada za najboljeg igrača stigla u Hrvatsku, i to je laureat bio legendarni Jugaš, Miho Bošković.

Bijač je drugi vratar u povijesti izbora, koji je dobio nagradu (prvi je Talijan Stefano Tempesti). Inače, nagrada je najviše puta - pet - otišla u Srbiju, a čak tri puta najboljim je proglašen Filip Filipović (2009., 2014. i 2016. godine), jedini koji je slavio više od jednom. Od reprezentativaca Srbije po jednom su izabrani za najboljeg Vanja Udovičić (2010.) i Duško Pijetlović (2015.).

Nagrada je dva puta otišla u Mađarsku (Peter Biros 2008. i Denes Varga 2013.) te jednom u Italiju Stefano Tempesti (2011.).

Bijač je jedini laureat ove godine iz Hrvatske. Najboljom vaterpolisticom LEN-a je proglasila Lauru Ester, reprezentativku Španjolske. Spomenimo kako su nagrade LEN-e za najboljeg plivača i plivačicu otišle u Veliku Britaniju (Adam Peaty) odnosno Švedsku (Sarah Sjostrom)... 

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije