StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

GRUŽ OSVOJIO 60. TROFEJ Fatović MVP, Jug 13. put pobjednik Kupa Hrvatske!

17. prosinca 2017. - 19:27

Gruž je stigao do svog 60. trofeja u povijesti, trinaestog trijumfa u Kupu Hrvatske! Na završnom turniru Kupa Hrvatske u Zagrebu bila je samo jedna dilema – tko će igrati protiv Juga u finalu, a odgovor na to pitanje dobili smo već nakon prve utakmice na Savi u kojoj je Jadran dobio Mornara. Jugaši su potom u polufinalu nadigrali POŠK-a, a nakon toga u finalu Jadrana.

S obzirom na snagu Juga, razliku u kvaliteti u odnosu na druge u oba domaća natjecanja, pamtit će se činjenica kako Jug nije u prvoj četvrtini postigao pogodak, a glavni krivac je bio Mate Anić sa čak 6 obrana. Nahvalio ga je hrvatski izbornik Ivica Tucak u ponedjeljak nakon utakmice sa Španjolcima u Sisku te u subotu nakon polufinalne pobjede protiv Mornara BS u kojoj je imao čak 16 obrana. Anić je u finalu prvo obranio peterac Vicenzu Renzutu, potom je skinuo i zicer Lorenu Fatoviću…

Splićani su imali prvi igrača više u finalu, ali Duje Pejković nije bio precizan. Nije pogodio okvir gola. Jug također nije iskoristio svog prvog igrača više. Čak tri pokušaja je imao u tom napadu: Maro Joković dva puta, a jednom Xavi Garcia - vratnica, blok i Anić su 'krivci' što nije bilo pogotka. Prvi pogodak u finalu postigao je Jadran. Duje Buzdovačić je realizirao igrača više (dvije minute i pet sekundi prije kraja prve četvrtine).

Jug je prvi pogodak u finalu postigao nakon 8 minuta i 57 sekundi igre. Loren Fatović je naciljao mrežu Jadrana iz vanka te izjednačio na 1:1. Bio je to početak onoga što su svi očekivali. Maro Joković u idućem napadu dubrovačke momčadi, također s igrače više, pogađa za vodstvo. Jadran je imao igrača više za izjednačenje, ali nije uspio, kao ni na drugoj strani Jug te je Jadran imao novi napad za izjednačenje, ali nije došao u priliku za to. Jug nakon toga odlazi na plus dva: Xavi Garcia je iznenadio Jadrana. Nakon toga Viktor Rašović je 'pogodio u oko' Lorena Fatovića na drugoj stativi za 4:1. Uglavnom, ako je prije utakmice bilo onih koji su se nadali kako bi Jadran mogao napraviti čudo. već nakon drugog pogotka Fatovića u finalu bilo je jasno kako od toga neće biti ništa.

- Jug je favorit u oba domaća natjecanja, te Regionalnoj ligi. Za klasu, ako ne i dvije, ispred je ostalih. Imaju veliki broj ekstra igrača. Iako smo mogli postići u finalu još koji pogodak, ovo je realan rezultat. Jug je u ovom trenutku bolji od nas za pet, šest pogodaka - istaknuo je Ivan Asić, trener Jadrana, koji je nagrađen sa srebrnim medaljama.

Na kraju su pobjedničko postolje zauzeli Jugaši te pokupili svo zlato. Na kraju iz ruke Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, Jugov kapetan Marko Bijač je primio i podigao pobjednički pokal.

- Nije bilo lagano jer smo imali jednu utaimicu s dosta grešaka. Trebali bi bolje i ovoga, kako u obrani, tako i u napadu. Čestitam svojoj momčadi, novoj momčadi. Mi smo doživjeli velike promjene u odnosu na prošlu godinu. Nama je cilj osvojiti Regionalnu ligu i prvenstvo Hrvatske te plasirati se na završni turnir Eurolige - naglasio je Vjeko Kobešćak, Jugov trener.

- Bili smo nervozni u prvoj četvrtini, razbranili vratara Jadrana. Poslije smo odigrali dosta bolje. Imali smo poslije jednostavnija rješenja te opravdali ulogu favorita - rekao je Maro Joković, Jugov reprezentativac.

- Potvrdili smo kako smo najbolja ekipa u Hrvatskoj - podvukao je Marko Bijač.

Jug CO – Jadran Split 11:4
ZAGREB Bazen na Savi. Gledatelja 400. Suci: Andrej Franulović (Rijeka) i Miroslav Vlašić (Zagreb), delegat: Albert Brala (Rijeka).
JUG CROATIA OSIGURANJE: Bijač (13 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar (1), Joković (3), Garcia (1), Ivanković, Rašović, Renzuto (1), Pavličević, Benić (1), Lozina, Jarak, Žuvela (1). Trener: Vjekoslav Kobešćak.
JADRAN SPLIT: Anić (8 obrana), Miletić, Marinić Kragić, Krapić, Butić, Pejković, Power (1), Marelja, Visković (2), Milardović, Bušelić, Buzdovačić (1), Strujić, Franičević. Trener: Ivan Asić.
Igrač više: Jug CO 4/8, Jadran Split 2/11
Peterci: Jug CO 1/0, Jadran Split
Četvrtine: 0:1, 4:0, 3:1, 4:2.

Jugu pola, pola ostalima
Jugaši su osvojili polovicu trofeja u Kupu Hrvatske  – 13 od ukupno 26. Druga po uspješnosti je Mladost s osam trofeja, Primorje je četiri puta bilo najbolje, a jednom POŠK.

POBJEDNICI KUPA HRVATSKE
1992. Mladost, 1993. Mladost, 1994. Jug, 1995. Primorje, 1996. Jug, 1997. Mladost, 1998. Mladost, 1999. POŠK, 2000. Jug, 2001. Mladost, 2002. Jug, 2003. Jug, 2004. Jug, 2005. Mladost, 2006. Jug, 2007. Jug, 2008. Jug, 2009. Jug, 2010. Mladost, 2011. Mladost, 2012. Primorje, 2013. Primorje, 2014. Primorje, 2015. Jug, 2016. Jug, 2017. Jug. 
 

Turbo Loren Fatović
Loren Fatović je izabran za MVP Final foura Kupa Hrvatske 2017. godine. Pokal Turbo uručio je Jugašu u ime tvrtke, sponzora nagrade, Korčulanin Dario Trojan.

23. travanj 2024 09:31