StoryEditorOCM
VaterpoloTRENER VATERPOLISTA JUG CO, UOČI UTAKMICE ODLUKE U SKUPINI EUROLIGE U EGERU

VJEKOSLAV KOBEŠĆAK 'Recite vi meni koji je put lakši?'

26. travnja 2017. - 11:59

Jugaši su ove srijede u Mađarskoj. Čeka ih Eger. Pada zastor na natjecanja u skupinama, a zadnje kolo i spomenuti ogled u Egeru odlučuje tko će biti drugi, a tko treći u skupini 'B'. Najboljoj hrvatskoj momčadi za drugo mjesto igra i remi. U skupini 'B' zadnje kolo odlučuje o trećem mjestu, posljednjem putniku na Final Six (Brescia ili OSC). Prvo mjesto u skupini 'B', a samim time i polufinale, odavno je osigurao PRO Recco, a u skupini 'A' je prvi Szolnoki, a drugi Olympiacos.

- Nama je posljednjih 15-ak dana više u glavi bio Eger te Final Six Eurolige, nego domaće prvenstvo. To je jedan luksuz, koji možemo priuštiti. Nije to bahatost, nego je jednostavno je takva situacija, odnos snaga u ovom trenutku. Dakle, i dok smo igrali s Mornarom BS polufinale doigravanja za prvaka Hrvatske, pripremali smo se za Eger. U utakmicu ulazimo s ciljem pobijediti, ali nema imperativa jer će nam podjednako biti teško na Final Sixu, krenuli tamo s druge ili treće pozicije. Ali, pobijediti Egera u Egeru je želja. Eger je momčad koja ima neskrivene ambicije u Euroligi i koja može na Final Six-u otići do kraja. Nama je utakmica u Egeru više priprema i provjera pred Final Six nego što je to utakmica na 'život ili smrt'. Već smo na Final sixu, ali me silno zanima možemo li ostvariti uspjeh u Egeru, a što želimo – istaknuo je Jugov trener Vjekoslav Kobeščak.

Jugaši uspjehom u Egeru, pod ti se podrazumijeva i neodlučan rezultat, na Final Six-u bi prvog dana igrali protiv Brescie. Ako bi bili uspješni u polufinalu bi išli na Szolnoki, a ako dođu do finala onda bi ih tamo čekao uspješniji iz ogleda PRO Recco ili pobjednik Olympiacos – Eger. Ukoliko izgube u Egeru tada ih u četvrtfinalu čeka Olympiacos. Pobjeda ih vodi u polufinalu na PRO Recco, a ako dođu do finala onda na Szolnoki ili bolji iz ogleda Eger – Brescia.

- Recite vi meni koji je put lakši? – upitao je Jugov trener. Odgovor: 'Bilo bi vam slađe kad bi osvojili naslov težim putem, dakle, Olympiakos, PRO Recco te na kraju Szolnoki, domaćin turnira'.

- Da, ali je li bolje jedno ili drugo, sve su to kalkulacije. Tek na turniru se vidi što je bolje a što nije. Uglavnom, izuzetno teško je jedno i drugo. Sve momčadi dolaze s ciljem osvojiti naslov. PRO Recco i Szolnoki kao veći favoriti od ostalih, Olympiacos vrlo, vrlo blizu tom dvojcu, onda mislim kako smo tu Eger i mi te onda dolazi Brescia ili OSC, budući još ne znamo tko će biti treći u skupini 'A'. Odlučit će ovo zadnje kolo iako ja, a vidim i vi, budući ste njih spomenuli u eventualnom našem putu na Final Six-u, očekujem da će to biti Brescia, a ne OSC.

Jeste li kao igrač Mladosti, tamo 90-ih, imali mogućnost razmišljati daleko više o završnici europskog kupa u odnosu na domaće prvenstvo, bez obzira što se prvo dijeli trofej za prvaka Hrvatske, a tek potom odlučuje o prvaku Europe, a što je slučaj danas kad ste trener Juga?

- Ne. Uvijek je prvenstvo Hrvatske bilo jako, uvijek su bile najmanje dvije jake momčadi. Nemojte zaboraviti kako je finale domaćeg prvenstva bilo ujedno finale europskog Kupa prvaka. Splitski Jadran izuzetno jak. Prošle godine smo mi postigli jednu savršenu igru. Ove sezone smo u najvažnijim danima sezone, kad se odlučivalo o trofejima, opet bili takvi, a s druge strane nismo imali nekog konkurenta, koji je kvalitetom blizu nama. Ali, sve su to dobre mlade momčadi, koje su u stvaranju, i koje će vrlo brzo biti konkurenti. Međutim, unatoč tome mi nismo niti jedan trofej, prije Kup Hrvatske, potom Regionalnu ligu, upisali prije nego je završilo natjecanje među osvojene trofeje. Naprotiv, vidjeli ste kako smo pristupali svim tim odlučujućim i najvažnijim utakmicama. Treba istaknuti: mi smo postigli jednu odličnu igru, brzu, igramo odličnu obranu. Svaki put smo pogodili formu za najvažnije utakmice, finala, i u njima bili sjajni. Nemojte zaboraviti kako smo kroz ligu imali padova, sjetite se Primorja u Gružu kada smo jedva ostvarili pobjedu, sjetite se Partizana u Beogradu, utakmice koju smo izgubili, sjetite se Primorja na Kantridi, hercegnovskog Jadrana… Bilo je tu dosta utakmica u kojima smo se tražili, ali smo znali, ponavljam, tempirati formu kad je bilo najvažnije. Sad to radimo za finale našeg prvenstva, a opet treba reći kako moramo biti još bolji nego smo bili u finalima Kupa Hrvatske te Final fouru Regionalne lige da bi mogli opet iznenaditi na Final Six-u Eurolige – zaključio je Kobešćak.

Utakmica Eger – Jug CO počinje u 20.30 sati uz izravan televizijski prijenos na Arenasport 1.

Kržić (ostao) na klupi
U zadnje vrijeme na klupi uz Kobešćaka nisu više Tomaž Jurišić i Maro Balić, već Ognjen Kržić, sportski direktor.

- Jurišić i Balić su i dalje na treninzima s prvom momčadi. Nemojte zaboraviti kako su uz mene od kad sam stigao u proljeće 2015. prvo bili Aljoša Lončarić, zatim Frano Karač, Đani Pecotić, potom Mile Smodlaka te Jurišić i Balić. Svako malo mijenjamo, a sve u cilju naše kvalitete i to do daje rezultate. Ponavljam, Jurišić i Balić su i dalje uz prvu momčad. Sad je tu i Kržić, koji je za vrijeme utakmica uz mene na klupi – pojasnio je posljednju promjenu Kobeščak. Jurišić i Balić su zadnji put na klupi bili protiv CNA Barcelonete, kada su pred kraj utakmice isključeni Balić i Kobešćak te se pretpostavljalo kako će Jurišić voditi momčad u Italiji protiv PRO Recca. To se nije dogodilo. Na klupi je u toj utakmici bio Kržić, koji je za klupsku stranicu izjavio kako nema ambicije biti trener, već kako je tu privremeno zbog nemogućnosti da Kobešćak vodi momčad protiv talijanskog prvaka. Ipak, Kržić je ostao i nakon te utakmice na klupi. Jedini je u zadnjim utakmicama na klupi uz Kobešćaka.

Poredak skupine 'B'
1. PRO Recco 27 bodova, 2. Jug CO 17 bodova, 3. ZF Eger 15 bodova, 4. CNA Barceloneta 11 bodova, 5. Partizan 4 boda, 6. WASPO Hannover 3 boda. U zadnjem kolu ove srijede osim utakmice ZF Eger - Jug CO još igraju Partizan – Barceloneta te Waspo Hannover – Pro Recco.

20. travanj 2024 02:12