Sport Vaterpolo

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

VATERPOLISTI MOMČAD GODINE Bijač, Macan, Lončar, Joković, Garcia, Bušlje, Sukno....

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

Hrvatski olimpijski odbor proglasio je na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta održanoj 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin, najuspješnije u 2016. godini. Uz brojne olimpijce, bivše i aktivne sportaše, sportske dužnosnike i djelatnike, dobitnicima nagrada tom su prilikom čestitali i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić te državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Olimpijska i europska pobjednica u bacanju diska, osvajačica Dijamantne lige Sandra Perković proglašena je najuspješnijom sportašicom, dok je u muškoj konkurenciji nagrada pripala olimpijskom pobjedniku i europskom viceprvaku u trapu Josipu Glasnoviću.

Hrvatskoj karate reprezentaciji u sastavu Anamarija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić pripala je titula najuspješnije ženske sportske ekipe za osvojeno drugo ekipno mjesto na Europskom prvenstvu u Montpellieru. Osvajači olimpijskog srebra na OI Rio, Hrvatska vaterpolska reprezentacija u sastavu Marko Bijač, Luka Bukić, Damir Burić, Andro Bušlje, Maro Joković, Luka Lončar, Josip Pavić, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Javier Garcia Gadea, Ivan Krapić, Marko Macan i Sandro Sukno, proglašeni su najuspješnijom muškom sportskom ekipom.

U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade. Jedna je pripala jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za olimpijsko i svjetsko zlato te europsko srebro, a druga dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću za zlatno olimpijsko i europsko odličje te prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Zbog toliko uspješne sportske godine i velikog broja vrhunskih rezultata, među kojima se olimpijska zlata nenadmašiva u značaju, u kategoriji najuspješnijeg trenera HOO-a je ove godine nagradio Nikolu Bralića, trenera zlatnog dvojca na pariće, Edu Fantelu, trenera zlatnih jedriličara te Edisa Elkasevića, trenera zlatne Sandre Perković. Igranjem finala Davis Cupa, najprestižnijeg natjecanja u muškom tenisu, u zagrebačkoj Areni Hrvatska Davis Cup reprezentacija dala je nemjerljiv doprinos promidžbi Hrvatske izvan njezinih granica te joj je time zasluženo pripala nagrada HOO-a za sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu.

Hrvatski fair play odbor odlučio je ove godine Nagradu za fair play dodijeliti veslaču i osvajaču srebrne olimpijske medalje Damiru Martinu. Nastupom na Ol Rio 2016. Damir Martin je u dramatičnoj i neizvjesnoj utrci samaca završio na drugom mjestu, iako je na službenom semaforu neposredno nakon prolaska čamaca kroz ciljnu ravninu osvanulo njegovo ime kao pobjednika. Taj je događaj uzburkao i podijelio veslački svijet, no Damirovo ponašanje i stavovi u izjavama neposredno nakon utrke "da najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već natjecati se, da nije toliko važno nešto osvojiti već se dobro boriti" oduševili su njegove navijače i cjelokupnu sportsku javnost.

Dobitnici ovogodišnjeg posebnog priznanja HOO-a za promicanje sporta su Jurica Gizdić za osobit doprinos hrvatskoj sportskoj publicistici te Bruno Kovačević za osobit doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove. Jurica Gizdić je sportski kroničar i plodonosni publicist sa 68 autorskih knjiga i monografija sa sportskom tematikom od kojih su četiri monografije u nakladi i sunakladi HOO-a o nastupima hrvatskih sportaša na olimpijskim igrama tijekom prošlog i ovog stoljeća. Bruno Kovačević autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima - paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te obitelji Kostelić (Dnevnik pobjednika i Gnothi Seauton).

Nagrađeni najvećom Nagradom HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u  području sporta su bivša rukometašica Mirjana Ognjenović, osvajačica dviju olimpijskih medalja, predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Milan Markežić, jedan od najuspješnijih teniskih trenera u svijetu, polufinalist Wimbledona i finalist Roland Garrosa Nikola Pilić, zatim Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac.

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije