StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO/EUROPSKI SUPERKUP

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Burna priča u deset četvrtina

13. prosinca 2016. - 18:54

Jug za treći trofej - stajalo je na naslovnici Sportskih novosti. Tog dana, bila je subota, 13. prosinca 1980. godine u Ljubljani se igrala utakmica super finala Europe između Juga i moskovskog CSK VMF-a. U bazenu Tivoli, prije točno 36 godina, utakmica je počela u 16 sati uz izravan televizijski prijenos.

Jug prvi put ili CSK VMF drugi pobjednik europskog Superkupa? Jug te 1980. prvak SFRJ i prvak Europe, a CSK VMF osvajač Kupa SSSR-a i pobjednik Kupa pobjednika kupova Europe. Zagrebačka Mladost je osvojila prvo izdanje europskog Superkupa 1975. godine. Potom je slavio moskovski CSK VMF. Nakon toga je tri godine trofej putovao u Budimpeštu: 1977. i 1979. osvojili su ga igrači Ferencvarosa, a 1978. godine OSC-a.

- Ponove li moji igrači igru kao s Vasasom u prošlu nedjelju, vratit ćemo se na Stradun s još jednim trofejom. Vjerujem u mojih 12 momaka iako sovjetski predstavnik dolazi odmorniji, spremniji i s većim međunarodnim iskustvo - govorio je u najavi utakmice Jugov trener Trifko Banđur. Priželjkivao kako će s Jugom uzeti i treći trofej 1980. godine.

Boško Lozica je 1978. godine s KPK (Korčulanskim plivačkim klubom, tada pobjednikom Kupa pobjednika kupova Eurooe) izgubio super finale od OSC-a. Nadao se kako se to ovaj put neće dogoditi. CSK VMF je pak priželjkivao reprizu 1976. godine te uspio. Predstavnik iz zemlje olimpijskog pobjednika nakon duge borbe s tri produžetka bio je bolji s tri pogotka razlike od Juga u Ljubljani.

I pobjedniku i poraženom komplimenti, jer trebalo je toliko dugo izdržati u vodi. Skoro tri utakmice, kako je rekao izbornik reprezentacije bivše države Trifun Ćirković. Divovska borba u deset četvrtina. Od dvije jake momčadi pobijedila je čini nam se iskusnija momčad s više snage, živaca, momčad koja je manje griješila, a imala više vremena da se pripremi za tako tešku utakmicu - pisalo je u zvješću s utakmice u Sportskim novostima.

Jug je dobio prvu četvrtinu s 2:1, Đuro Savinović je izjednačio, a Goran Sukno pogodio za vodstvo. U drugoj četvrtini Savinović je svojim drugim pogotkom donio Jugu dva pogotka prednosti (3:1), a Goran Sukno za 4:3 što je bio rezultat nakon druge četvrtine. Zatim 2:0 za CSK u trećoj četvrtini u kojoj je Milovan Tomić obranio četverac Aleksandru Kabanovu, kapetanu moskovskog sastava. U posljednjoj CSK vodi sa 6:4, ali Božo Vuletić smanjuje, a 14 sekundi prije kraja četvrte četvrtine Boško Lozica je izborio četverac te ga realizirao. A onda tri produžetka, svaki dva puta po tri minute. U prvom 2:2. U drugom Veselin Đuho je bio strijelac za vodstvo Juga 9:8. Ostatak utakmice protječe u znaku Moskovljana jer Jugaši nisu imali više ni snage, ni živaca... CSK VMF je s tri pogotka u nizu poveo s 11:9. Veselin Đuho je smanjio na 10:11. Potom opet 3:0 serija moskovskog sastava. Utakmicu je zaključio pogotkom Goran Sukno za konačnih 11:14.

Aleksandar Kabanov je izabran za najboljeg igrača super finala, Goran Sukno je dobio pokal za najboljeg strijelca (4 pogotka).

Umor je savladao Jugaše - glasio je naslov u Slobodnoj Dalmaciji. U Sportskim novostima je tiskarskom pogreškom ostalo zapisano: Jug - CSK VMF 11:4.

Točno 36 godina i 1 dan poslije prvog nastupa za europski Superkup, Jugaši, prvaci Europe, u Gružu će igrati protiv talijanske Brescie, pobjednika LEN-a Eurokupa za svoj drugi trofej pobjednika europskog Superkupa. Baš protiv Brescie, i to u njenom plivalištu, Jug je prije deset godina uspio napraviti ono što mu nije pošlo za rukom u Ljubljani 13. prosinca 1980. godine. Sad je prvi put domaćin velike utakmice koja se u Gružu igra u srijedu, 14. prosinca s početkom u 18 sati. I za razliku od prije 36 godina, ovaj je put Jug u prilici osvajanjem europskog Superkupa postati istovremeno vlasnik svih pet trofeja (oba domaća, prvenstva i kupa, zatim pobjednika Regionalne lige, prvaka Europe i osvajača europskog Superkupa).

To u povijesti nije uspjelo niti jednom drugom hrvatskom klubu, i to ne samo u vaterpolu, već u svim loptačkim sportovima. I to ne samo u muškoj konkurenciji.

25. travanj 2024 07:57