StoryEditor
TenisWTA Croatia Bol Open

Feliks Lukas: Turnir u Bolu može postati i ‘combined event’

20. lipnja 2017. - 21:48
konferencija_kzrgios5-090617

Pobjedom srpske tenisačice Aleksandre Krunić okončan je drugi po redu WTA Croatia Bol Open. Krunićka je u finalu bila bolja od Rumunjke Alexandre Cadantu te je tako preuzela titulu od prošlogodišnje pobjednice, Luksemburžanke Mandy Minelle.

Za direktora turnira Feliksa Lukasa to je tek vrh sante leda. I ako ste mislili da se sada popeo na taj vrh, prevarili ste se. Ipak se radi o “ledu”, kad u organizaciji ovakvih događaja dodirneš vrh, opet sklizneš malo dolje i onda opet grabiš natrag prema vrhu. Tako je i s Lukasom, valja tek okončati sve vezano uz organizaciju ovogodišnjeg turnira, a onda se vrlo brzo, uz malo predaha, okrenuti idućem.

– Igračice su prezadovoljne. Neke su plakale kad su išle ća. Rekle su da im je najveći problem oko Bola što je previše opušteno pa se teško natjeraju trenirati. Ali nakon naporne zemljane sezone ovo im odlično dođe da se rekuperaju. Apsolutno svi u teniskome svijetu znaju za Bol. Dolazak Nicka Kyrgiosa koji je jedna od najvećih mladih zvijezda bio je velika stvar, njegov dolazak u Bol dao nam je posebnu promidžbu. Rekao je da su u ovo bila tri najbolja dana u zadnjih nekoliko mjeseci za njega i da će se sigurno vratiti i dogodine, ako bude u mogućnosti.

Zadovoljni su bili i visoki gosti, sponzori, političari?

– Sponzori su dobili VIP usluge kakve nema niti jedan drugi ovakav “event”. Dolazili su jahtama u Bol, imali raznovrsni gastro-sportsko-zabavni program. Bila je to atmosfera, ambijent, kakav bi mjesto kao Bol moralo imati stalno, taj jedan “upper class” turizam.

Ipak, bilo je i puno problema?

– Teško je na otoku, u Dalmaciji generalno, a posebno na otoku organizirati bilo što. Tko krene organizirati turnir u balotama, neće mu biti lako, a posebno nešto zahtijevno kao WTA turnir. Svim volonterima i skupljačima loptica treba osigurati smještaj i hranu, brinuti se za zabavni program koji je opet bio u centru mista, sve je bilo pod nama.

Kako ste to izgurali?

– Fizički i psihički teže nego prvu godinu. Nismo znali prošle godine što će se sve događati i držao nas je entuzijazam. Sada smo gledali objektivnije, na puno više detalja koji mogu biti bolji, a bodu oči. A bilo ih je. Ali kad vidiš da je odjek u Hrvatskoj i van Hrvatske bio ogroman, vrati se elan. Ratko Tomljanović, naš proslavljeni rukometaš i otac tenisačice Ajle, kaže da radim previše za ovaj rang turnira jer da ovo nema niti na International levelu. Ja znam da je tako, 80 posto turnira na duplo većoj financijskoj razini, koji imaju i prihode od WTA i TV prava, a mi imamo samo trošak, radi manje od nas. Prije svega želimo da tenisačice imaju sve što treba.

Koliko ste “čvrsti u sedlu” za nastavak “jahanja”?

– Turnir i generalno situacija u ženskom tenisu je sada na stabilnim nogama. Po najavama imam već veći interes sponzora. Do sada sam im morao gurati event, a sada oni znaju o čemu se radi. Moram se što prije rekuperat’ i uhvatiti organizacije i  uvjeren sam da će dogodine turnir biti perfektno organiziran. Ove godine mnoge stvari nismo mogli platiti nego smo ovisili o dobroj volji pojedinaca, volontera koji nemaju izskustva i ne može taj dio onda biti idealan. Nismo dosegli vrh, ali napravili smo više nego prošlu godinu, bilo je više sadržaja, veći je marketinški odjek turnira. Svi u Hrvatskoj znaju za WFA turnir, ali je i prostor za napredak velik. 

Što treba raditi da bude bolje?

– U što kraćem roku početi pregovore za iduću godinu. Postoji interes, ljudi su vidjeli da ova priča podiže destinaciju, javljaju se i druge tvtke, ali i drugi gradovi koji su zainteresirani. Ali Bol ima svoju priču... Trebam donijeti dugoročnu odluku na koji način dignuti turnir. Prije mi je to bilo na fazi nadanja, a sada sam uvjeren da se turnir može dići na veću razinu. Sponzori su se zainteresirali, možda u budućnosti ovo bude i “combined event”, muškarci i žene paralelno. Samo moram pronaći prave partnere za suradnju.

Hoće li to biti moguće?

– Mislim da će se ekonomska situacija u Hrvatskoj dizati. Tržište će rasti i neke tvrtke koje su naši sponzori, banke, osiguravajuće tvrtke, vraćati u sponzoriranje ovakvih evenata i tu vidim šansu za rast i najbolje tek dolazi.

Iva Majoli je na ekshibicijski meč dovela Martinu Hingis. Kakva je bila poznata Švicarka, nekadašnja prva igračica svijeta?

– Hingis je stvarno bila puno opuštenija u Bolu nego kada smo se upozali u Miamiju. Svidjelo joj se, komentari i nje i tenisačica i Anke Huber koja je došla s njima su predivni. Poslale su i poruke zahvale. Bol ima specifičnost. Otok, koliko je god težak za organizirati nešto, daje ljudima posebni doživljaj. I nije nitko otišao ravnodušan.

Što još poboljšati?

– Visoki su standardi. Mislim da ću ići u smjeru da se poveća proračun turnira i da dovedem nekoga od aktualnih mlađih zvjezda poput Eugenie Bouchard. Možda i muške uključiti u priču ekshibicije, da finalni vikend bude teniska fešta, pogotovo ako bude uvečer, to bi značilo jako puno za cijelu priču. U nedjelju uvečer, za finale, lakše bi došli i neki naši tenisači koji su na Roland Garrosu do kraja.

Di su gledatelji?

Mnogi su, pogotovo u televizijskom prijenosu, primijetili da nije bilo previše gledatelja tijekom finalnog dvoboja. Igralo se točno u podne, mnogi su turisti i domaći radije izabrali osvježiti se u moru, nego pržiti na prejakom suncu.

Kako to promijeniti?

- Problem je prije svega što reflektori nisu zadovoljavajući na Bluesun teniskom centru. Glavni sponzor nije imao mogućnosti to popraviti. Nadam se da će se dogodine to riješiti, da će zadovoljiti standarde. Kada je meč u podne, po 30 stupnjeva, ni najveći tenisi fanatici nisu se lako odlučili doći.

Bi li bilo dovoljno osposobiti reflektore na Centralnom terenu?

- Centralni bi bio dovoljan. Onda bismo mogli napraviti i rasvjetu, dodatni šou. Nije dovoljno dati samo tenis, publici treba doživljaj, a teško je pružiti im “experience” dok se prže na suncu. Ako se reflektori osposobe, stavit ćemo makar najvažnije mečeve u noćnim satima. Da se skupe stranci koji vole i prate tenis, a moramo aktivirati i naše domaće ljude, što vjerujem da možemo, interes postoji, to će dati dodatni zamah ovom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 19:26