StoryEditorOCM
Tenis21-GODIŠNJA DUBROVAČKA TENISAČICA OPET JE IMALA ZAHVAT NA LAKTU DESNE RUKE

NOVA OPERACIJA, NOVI MJESECI IZVAN TERENA Ana Konjuh: 'Jedva čekam vratiti se na teren. Ponovno!'

3. ožujka 2019. - 09:31
Ana Konjuh će opet izbivati s teniskih terena. Opet je, četvrti put, morala pod nož. Operirana je u SAD-u ovog tjedna. Otkrila je to porukom na društvenim mrežama.

'Bok svima, kao što većina vas zna - zadnjih nekoliko godina imam problem s desnim laktom' – prvo je 21-godišnja Dubrovkinja, hrvatska FED Cup reprezentativka, podsjetila na problem, zatim na činjenicu kako je imala već tri zahvata, te kako je nakon svakog izbivala s terena po nekoliko mjeseci. Nakon trećeg se na njezin povratak čekalo najduže - pola godine. U sva ta tri slučaja probala je sve kako bi mogla bez problema nastaviti igrati tenis.

'Očito to nije bilo dovoljno' – podvukla je.

Posljednji povratak je bio krajem siječnja ove godine. S pozivnicom je nastupila u kvalifikacijama velikog WTA turnira u Sankt Peteburgu. Iako je izgubila u prvom nastupu najvažnije je bilo nakon velike pauze da nije osjetila nikakvu bol u desnoj ruci. Potom je igrala za reprezentaciju u FED Cupu, odigrala nekoliko mečeva, te dočekala pozivnicu za nastup u glavnom turniru WTA turnir u Budimpešti. Nije imala sreće sa ždrijebom. Čekala je na startu treća nositeljica. Izgubila je. Nije iskoristila svoje prilike, međutim, nije bila nezadovoljna nastupom u glavnom gradu Mađarske. Naravno, opet iz razloga jer je sve prošlo bez problema. Potom je otišla u Ameriku gdje je išla probati novi reket, gdje je nastavila s pripremama, te sa svojim timom dogovarala iduće nastupe, slagala kalendar. Međutim, tada je na treninzima opet osjetila bol. Kako se to ponovilo dan poslije, ponovno je morala pokucati na vrata liječnika. Jedan pregled, drugi, treći... 

'Nakon puno razmišljanja i pregleda odlučila sam se za zadnju opciju, a to je zahvat rekonstrukcije ulnarnog kolateralnog ligamenta' - napisala je u svojoj poruci u kojoj je dodala kako će oporavak sada biti dug, kako sad nakon posljednje, četvrte operacije ne zna točno kad će se opet vratiti na teren, tj. kad će opet zaigrati na jednom turniru. 

'Ovisit će kako će lakat reagirati nakon par mjeseci rehabilitacije i kada bude opet pod stresom' – dodala je. Zahvalila svima na podršci.

'Jedva čekam vratiti se na teren. Ponovno!' – njezina je velika želja.

Prethodne tri operacije su rješavale nastali problem (rog koji je “grebao” hrskavicu, manja oštećenja na samoj hrskavici te tzv. plik koji nije omogućavao punu ekstenziju lakta), ali se tada nije znalo što je dovelo do tih problema. Sad je, ističe se, otkriveno što je uzrokovalo bol. Zbog toga je napravila rekonstrukciju ulnarnog kolateralnog ligamenta, a to, iz iskustva drugih sportaša, koji su imali isti problem, zahtjeva duži oporavak. Znala je to Ana prije nego se odlučila na operaciju. Zna kako će ovaj put morati biti strpljiva, nikako ne žuriti s povratkom.

Drugi sportaši, koji su imali isti problem i koji su se, kao i sad Ana, odlučili na zahtjevnu operaciju, vratili su se nastupima nakon devet, deset mjeseci, neki nakon godinu dana. Međutim, najvažnije je da su se uspješno vratili i da više nikad nisu imali problem zbog kojeg su morali na operaciju. Za nadati se kako će tako biti i u slučaju najbolje dubrovačke tenisačice, nekadašnje najbolje juniorke svijeta, osvajačice tri juniorska Grand Slam naslova, koja je potom s nepunih 16 godina zaključila juniorsku karijeru, te počela profesionalnu. Ana se s nepunih 18 godina upisala među osvajačice WTA turnira trijumfom na travi Nottinghama. Svih tih godina među najboljima, dok nisu počeli problemi, nitko mlađi od nje nije bio bolje plasiran. Najbolji ranking je imala u ljeto 2017. godine kada je bila 20. tenisačica svijeta. Nažalost, nedugo nakon tog svog najboljeg plasmana, mjesta u TOP 20, potvrde kako je igračica za sam svjetski vrh, a što su isticali velikani svjetskog tenisa, morala je po drugi put na operaciju, zatim prošle godine još jednom, sad opet... 
25. travanj 2024 10:34