StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKA TENISAČICA SE SPREMA ZA PUT U RUSIJU

NOVI POVRATAK ANE KONJUH 'Idemo ispočetka!'

14. siječnja 2019. - 19:08
Na vrhu WTA rang liste je Rumunjka Simona Halep. Jesi li igrala protiv trenutno prve igračice svijeta?

- Jesam. Sjećam se da je bilo neizvjesno u oba seta. Mislim kako je bilo 6:4 u prvom setu za nju, a u drugom me je dobila u tie breaku.

Jesi li igrala protiv Angelique Kerber? Njemica je na prošlotjednoj rang listi bila druga tenisačica svijeta.

- Dva puta. Oba puta me je dobila.

Protiv treće na WTA rang listi nije bilo sreće – 0:3. Pamti se njihov prvi ogled – 2014. u 3. kolu Wimbledona. Iskusna Dankinja Carolina Wozniacki je tada zaustavila niz Dubrovkinje, koja je s pet pobjede iz kvalifikacija stigla do 32 najbolje u svom debiju na jednom Grand Slam turniru.

- Imala sam, ako se ne varam, tada dvije, tri break lopte. Nisam ih iskoristila.

Ukrajinka Elina Svitolina je četvrta na rang listi.

- Nju sam dobila u četvrtfinalu Istanbula, prvom turniru nakon Wimbledona i poraza u 3. kolu od Wozniacki. Ona je bila bolja u iduća dva ogleda. Zadnji put smo igrale na početku prošle godine. Tad sam opet osjetila bol u ruci. Bio je to drugi meč nakon povratka na teren nakon nekoliko mjeseci. Nakon toga sam morala otkazati nastup na Australian Openu. Jednostavno, bol je bila tako jaka da nije bilo smisla igrati...

Gledamo dalje rang listu. Peta je Japanka Naomi Osaka, šesta Amerikanka Sloane Stephens, a sedma Čehinja Petra Kvitova. Protiv Osake vodiš s 1:0, dok protiv Stephens i Kvitove nisi igrala. Dvije Čehinje su u TOP 10. Na osmom mjestu je Karlolina Pliskova. Protiv nje imaš 0:1.

- Da, bile smo suparnice u četvrtfinalu US Opena. Moj najveći uspjeh na jednom Grand Slam turniru.

Taj uspjeh doveo je Dubrovkinju u sam vrh. Bilo je to u ljeto 2016. godine. Deveta je trenutno Nizozemka Kiki Bertens, a deseta Ruskinja Daria Kasatkina.

- Dva puta sam dobila Bertens, dva puta Kasatkinu, ali protiv Darie imam negativan skor. Dva puta me dobila u 2. kolu Grand Slama.

Dakle, dobila je Svitolinu, Osaku, Bertens i Kasatkinu, protiv Stephens i Kvitove još nije igrala. Bez pobjede je protiv Halep, Kerber, Wozniacki i Pliškove.

- Ha, dobila 4 od 8 iz TOP 10 s kojima sam igrala. Dakle, imam 50 posto uspješnosti. Nije loše, zar ne?

Nije, pogotovo kad se zna kako je i protiv Halep, trenutno najbolje, bila vraški blizu pobjede. Takoreći je jedna, dvije lopte su odlučivale, kao i u nekim drugim mečevima s trenutno igračicama iz TOP 10 koje je izgubila, ali i tada je dokazivala kako joj je mjesto u samom vrhu.

Nažalost, Ana je zbog problema s laktom desne ruke nakon tog svog najboljeg plasmana igrala neke druge ‘utakmice’. Više je puta odlazila kod liječnika i u bolnicu, nego na turnire. Pratiš li što se događa trenutno na teniskim terenima?

- Naravno, ne toliko koliko kad sam na Touru, kad sam na turnirima. Nažalost, sve to je zbog situacije u kojem sam bila nekako se našlo u drugom planu. Naravno, tu i tamo se čujem s nekom od igračica, ili razmjenimo poruke putem društvenih mreža.

Ane na Touru nema od ljeta prošle godine, a u 2018. godini odigrala je svega pet mečeva. Godinu je zaključila bez ijedne pobjede u glavnom turniru. Naravno, kad je tako, istopila se bodovna zaliha, te danas Ana na WTA rang listi nije ni među 500 najboljih.

- Nisam igrala od Wimbledona prošle godine. Šetala sam od liječnika do liječnika, sve najpoznatijih svjetskih stručnjaka, od bolnice do bolnice. Tražili smo rješenje za lakat. Nikad nismo dobili točnu dijagnozu što mi je, točnije, nitko nije sto posto siguran koji je problem. Neke savjete smo već bili poslušali jer sam već imala i prije pauze, u međuvremenu dvije operacije, ali nismo riješili problem. On je bio i dalje prisutan, te smo se nakon Wimbledona, dakle, prije gotovo pola godine odlučili na dužu pauzu, izabrali jednu od onih opcija koje su nam ostale.

Gotovo četiri mjeseca nije uzela reket u ruke, a to se nije dogodilo ni nakon jedne od ukupno tri operacije na laktu. Uzela ga jek u listopadu.

- Dva mjeseca rada su za nama, a pred nama još nekoliko tjedana. Za sad je sve dobro. Serviram normalno. Ne osjećam problem u laktu.

Bude li tako i dalje, plan je vratiti se i igrati kvalifikacije WTA turnira u Sankt Peterburgu. Ipak, je li sve u najboljem redu, kao i prije, otkrit će tek nastup na turniru?

- Da, pravi test će biti službeni meč. Ali, ponavljam, na treninzima je sve u redu. Na trening mečevima također. Naravno, pravi odgovor je li sad sve u redu, je li problem prošlost, moći ću dati nakon nekoliko nastupa na turnirima.

Na kontu Ane je ostalo svega 30-ak bodova. Krećeš takoreći ispočetka?

- Baš tako, ispočetka. Imala sam loš tajming za zaključati svoj ranking. Napravila sam to kasno, tako da mi taj zaključani ranking - 255. mjesto - neće donijeti puno. Ali, tko je znao u tom trenutku da će se bol opet javiti, te da neću moći igrati. Uglavnom, s tim zaštićenim rankingom mogu odigrati osam turnira. Ali, kako mi ne ide u prilog ni kalendar, trebat će igrati manje turnire, Futurese i Challengere. Možda dobijem koju pozivnicu za neki manji WTA turnir. Uglavnom, to je put. Htjela bih, naravno, što prije skupiti što više bodova, što prije popraviti svoj plasman. Ne trebam podsjećati kako se na malim turnirima ne može osvojiti bodova kao na velikim, kako se za dva kola na velikom turniru osvoji više bodova nego što donese osvajanje dva, tri manja turnira. Pogotovo sad kad se dosta toga promijenilo, kad je sve manje bodova na manjim turnirima. Uglavnom, sad je još teži put za popeti se do vrha nego je bio unatrag nekoliko godina. Ali, samo da bude sve u redu s laktom.

Zaštićeni ranking nije bio dovoljan za upasti u kvalifikacije prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena.

- Nije, a sad je želja izboriti nastup na Roland Garrosu, međutim, ne ide mi u prilog to što se za Grand Slam turnir gleda rang lista nekoliko tjedana prije njegovog početka, a do tada nemam neke velike turnire. Njih bi mogla imati tek uoči samog Roland Garrosa, pa i ako onda na njima nešto napravim, to mi ne bi ušlo u obzir za nastup na drugom Grand Slam turniru sezone.

Belinda Benčić je jedna od tvojih najboljih prijateljica na Touru. Još od dana kad ste se ‘tukle’ za juniorske Grand Slam naslove. Rezultat je 2015. godine bio 2:2 - Ana je osvojila Australian Open i US Open, a Bencic Roland Garros i Wimbledon. Ni švicarska tenisačica nije imala sreće, te je zbog ozljeda bila duže vrijeme izvan Toura.

- Čujemo se tu i tamo, ali se nismo dugo vidjele. Prvo nje nije bilo dugo na turnirima, a potom mene. I ona je na putu povratka igrala nekoliko Challengera, dobila je koju pozivnicu više jer je bila TOP 10 igračica. Pratila sam sad Hopman Cup gdje je igrala s Rogerom Federerom. Odlično im je išlo. Drago mi je zbog Belinde.

Gdje se Ana pripremala posljednjih mjeseci za novi povratak?

- Većinu priprema sam odradila u Zagrebu. Non stop kondicija. Što se toga tiče, nije bilo odmora. Tenis, kao što sam već rekla, radimo zadnja dva mjeseca. Toliko je prošlo od kada sam opet uzela reket u ruke.

Skoknula je prošli mjesec preko Atlantika do Miamija. Zašto?

- Probala sam tamo novi reket. I ja sam prije, kad sam tek počela igrati na visokom nivou, mislila kako je svaki reket isti, ali s vremenom sam naučila te uvidjela kako nije isto. Puno je tu sitnih detalja, koji igraju ulogu. Žica, težina, balans... Za neke stvari nisam ni znala, kad je riječ o reketu, ni da postoje. Mislila sam prije da sve ovisi o tebi, a ne i o reketu. Uglavnom, složili smo sad u Americi dva nova reketa. Vidjet ćemo koji je bolji. Za koji ću se na kraju odlučiti te igrati.

Što se radilo zadnja dva mjeseca. Na čemu je inzistirao trener Antonio Veić? Je li mijenjao nešto u tvom načinu igre?

- Malo smo korigirali servis, te isto tako forehand. Pokušavamo raditi još neke nove stvari. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati kad izađem na teren. Znate, zadnje dvije godine su bile frustrirajuće. Znam kako su ozljede sastavni dio karijere većine sportaša, ali najgore je bilo što nitko od liječnika nije znao reći točno: Problem je to i to, i treba napraviti to i to. Uglavnom, pokušali smo i s ovom dužom pauzom. Uz podršku obitelji i mog tima evo me ponovno. Nadam se kako će sad sve biti u najboljem redu. Ako bude tako, bit će i rezultata. Iskreno, nedostajao mi je tenis, te jedva čekam da se vratim. Uživam kad sam na Touru. Sad kad sam nekoliko mjeseci izvan njega, tek sad vidim koliko mi nedostaje.
To me svi pitaju
Je li prisutan strah na treninzima nakon ukupno tri operacije? To me svi pitaju, a ja pokušavam o tome ne razmišljati. Razmišljam o tome kako se što bolje pripremiti, te kako se što prije vratiti u vrh. Pokazala sam kako imam igru za TOP 20 (ljeto 2017. godine). Nisam je mogla zadržati zbog operacija, problema s laktom. Sad je, vjerujem, taj problem prošlost. U Rusiju putujem 23. ili 24. ovog mjeseca. Jedva čekam da opet izađem na teren - rekla je Ana.
Sara, jesi li bolje?
Još je jedna sjajna hrvatska sportašica muku muči s ozljedama, te je dugo izvan natjecanja – bacačica koplja Sara Kolak.

- Kako obje imamo problem s laktom, kako smo obje tražile rješenje, tako se čujemo svako malo. Da, iza nje su dvije operacije te također dug oporavak. Uglavnom, svako malo je poruka: ‘Kako ti je? Je li te boli? Jesi li bolje?’ Nismo se još susrele. Rekla mi je kako bi u ožujku trebala početi nastupati. Poželjele smo jedna drugog da bude sve u redu. To nam je na prvom mjestu – istaknula je Ana.

20. travanj 2024 04:39