StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU DAVIS CUPA

FOTO / FRANCUSKA SE POKLONILA HRVATSKOJ Nitko to nije napravio u finalu od 1966. godine!

Piše PSD.
26. studenog 2018. - 11:19
LILLE Tekst i slike: Tonči Vlašić

Nije mu bilo lako. Prije dvije godine, u finalu protiv Argentine u Zagrebu, Marin Čilić je u prvom meču posljednjeg dana poveo s 2:0 u setovima protiv Juana Martina del Potra. Hrvatska je zadnji treći dan finala dočekala s vodstvom 2:1. Ali, Čilić nije uspio dobiti meč. Izgubio je, te je finale otišlo u peti meč, a u njemu je pritisak 'ubio' Iva Karlovića. Hrvatska nije uspjela nakon 2005. po drugi put osvojiti Davis Cup.

Dvije godine poslije Čilić je opet bio u istoj situaciji. Ali, ovaj put protiv Francuske, i to na njenom terenu, pred 25.000 gledatelja, bio je dominantan. Suparnik Lucas Pouille je pokušao sve, ali je naš prvi reket bio baš sjajan.

- Takav je bio i Borna Ćorić prvog dana, te Čilić u oba meča – podvukao je francuski izbornik Yannick Noah, koji je i prije finala obznanio odluku da se u 58. godini života povlači iz tenisa. Bio je ovo njegov treći mandat na mjestu izbornika francuske Davis Cup reprezentacije.

Nakon utakmice serviran je podatak kao se ovakva dominacija u pojedinačnim mečevima u finalu Davis Cupa nije vidjela od 1966. godine kad je Australija dobila Indiju i osvojila 'salataru'. Sad, 52 godine poslije, ni Hrvatska nije izgubila niti jedan set u singlu. U finalu su Ćorić te dva puta Čilić napravili čistih 9:0!

Francuska je branila naslov. Bila je opet domaćin velikog finala. Opet je birala podlogu. Opet je imala veliku podršku s tribina u Lilleu. Međutim, ovaj put za razliku od 2017. kad je dobila Belgiju s 3:2, nije imala odgovor na Ćorića i Čilića, te je Hrvatska ostala zadnja koja je osvojili trofej u ovom formatu Davis Cupa.

- Ne postaje se svaki dan najbolji na svijetu, ovo ćemo proslaviti na pravi način i ne sumnjam da ćemo imati veličanstven doček u ponedjeljak popodne kad se vratimo u Hrvatsku - poželio je Čilić. 
Put do zlata
1. kolo, Osijek, od 2. do 4. veljače: Hrvatska - Kanada 3:1, četvrtfinale, Varaždin, od 6. do 8. travnja: Hrvatska - Kazahstan 3:1, polufinale, Zadar, od 14. do 16. rujna: Hrvatska - SAD 3:2, finale, Lille, od 23. do 25. studenog: Francuska - Hrvatska 1:3 (Jeremy Chardy - Borna Ćorić 2:6, 5:7, 4:6, Jo-Wilfried Tsonga - Marin Čilić 3:6, 5:7, 4:6, Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut - Ivan Dodig / Mate Pavić 6:4, 6:4, 3:6, 7:6 (3), Lucas Pouille - Marin Čilić 6:7 (3), 3:6, 3:6.
Hrvatska deseta po uspješnosti
Hrvatska je deseta na rang listi najuspješnijih država u 118. godina dugoj povijesti Davis Cupa. Ima sad dva naslova (2005. i 2018.) te još jedno finale (2016.).

SAD je najuspješnija država sa čak 32 naslova pobjednika, dok je Australija 'salataru' osvojila 28 puta. Po deset puta su slavili Velika Britanija i Francuska, sedam puta Švedska, pet puta Španjolska, tri puta Češka i Njemačka, dva puta Rusija i Hrvatska, te po jednom Argentina, Italija, JAR, Srbija i Švicarska

20. travanj 2024 14:05