StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKI VJESNIK U WIMBLEDONU

ANA KONJUH 'Nadam se da nećemo nizati samo pobjede u 1. kolu Grand Slama!'

Piše PSD.
4. srpnja 2017. - 17:42

LONDON Tekst i slike: Tonči Vlašić

Trening je imala na 'sedamnaestici', terenu za trening koji je nalazi s druge strane ceste. Prvih pola sata nije bila jedina na travi 'sedamnaestice' za razliku od drugih pola sata. Nakon toga, potvrdio je njezin trener Željko Krajan, to bi bilo to za danas. Neće danas imati još jedan trening. Treba čuvati snagu za nove nastupe, a novi nastup bi Ana trebala imati već sutra, u srijedu, 5. srpnja.

Ana je super raspoložena. Kako i ne bi bila kad joj je start u Wimbledonu bio za pet. Mnogi koji su zastali uz 'sedamnaesticu', pogledali trening te porazgovarali s Aninim roditeljima (Iris i Mario) u utorak prijepodne, to su istaknuli u svojim komentarima. Ani je samo 19 minuta trebalo za uzeti prvi set protiv Sabine Lisicki protiv koje je dobila čak devet gemova u nizu.

- Nisam primijetila koliko je trajao prvi set, ali, da, dobila sam ga baš brzo – istaknula je Ana komentirajući pobjedu 6:1 i 6:4 protiv finalistice Wimbledona iz 2013. godine. 'Mala iz Lapada' je došla na teren znajući da treba biti ta koja će voditi igru. Lisicki je, rekla je odmah nakon meča, 'snimila' na Mallorci. Znala je kako se vraća nakon velike stanke te isto tako za njezine rezultate u Wimbledonu i činjenicu da joj je trava najbolja podloga.

- Ali i meni je trava najdraža podloga – razvukla je osmijeh. Protiv Lisicki se Ana nametnula. Bila je šefica na terenu.

- Set i pol je bilo tako, a nakon toga su lopte bile sporije. Malo sam i ja usporila…

Lisicki je to iskoristila. Vratila break zaostatka u drugom setu, kojeg je Ana otvorila vodstvom 3:0, potom imala i 4:1. Osam godina starija Lisicki je iskoristila u sedmom gemu drugog seta jedinu break priliku u meču. Potom je servirala te izjednačila na 4:4.

- Došlo je nakon tih 4:1 za mene u drugom setu do izmjena, a toga set i pol nije bilo. Tada je ona osjetila da tu može nešto napraviti.

Međutim, u desetom gemu drugog seta, u kojem je Lisicki servirala za ostanak u meču, peti put je Ana u meču napravila break. Lisicki je spasila dvije meč lopte. Drugu je izvukla asom na drugi servis.

- Joj, mislila sam u tom trenutku da je gotov meč. Izgledalo mi je da će biti aut, međutim, lopta padne na pola crte. Potegnula je i pogodila. Ali, idući meč loptu sam iskoristila. Sve u svemu odigrala sam dobar meč.

Sa čime je bila najzadovoljnija?

- Sa servisom osim u tom petom gemu drugog seta kada mi nije ušao niti jedan prvi servis. Zatim, činjenicom da sam ja vodila i kontrolirala igru. Prije meča sam sama sebi rekla: To je ključ pobjede.

Toliko o Lisicki. Sad Anu čeka Irina Camelia Begu. Već je igrala protiv Rumunjke, i to baš u 2. Kolu Grand Slam turnira, ali ne na travi, već na zemlji, u Roland Garrosu 2015. godine. Rumunjka je tada slavila. Tada je ona bila nositeljica. Sad je Ana.  

- Sad se igra na travi. Sad je sve drugačije. Begu je dobra igračica, ali ja sam bolja u odnosu na 2015. godinu i taj naš ogled u Parizu. Uz to sam sad u formi i zdrava sam. Bez problema.

Ana je mnoge prepala prije neki dan kad je zatražila liječničku pomoć na terenu nakon prvog seta meča protiv te potom predala.

- Nažalost, imam taj problem s leđima. Kad se to dogodilo, nisam željela riskirati nastup u Wimbledonu.

U Wimbledonu je 2014. ostvarila svoju prvu Grand Slam pobjedu. Tada je i otišla najdalje – 3. kolo. U Wimbedonu je zadnji put ispala u 1. kolu Grand Slam turnira. Bilo je to prije dvije godine od Alize Cornet, i to je od Francuskinje izgubila baš na terenu broj 14 na kojem je sad dobila Sabine Lisicki. Nakon toga je napravila s uspjehom puna dva 'kruga' na startu Grand Slam turnira. Prevedeno, ukupno osam puta u nizu je nastup na Grand Slam turniru otvorila pobjedom. Taj niz je počela na US Openu 2015. godine. Ističe se kako se na prste mogu nabrojiti igračice koje su to uspjele.

- Nadam se da nećemo nizati samo pobjede u 1. kolu Grand Slama – poželjela je te se potom osvrnula na nastupe drugih hrvatskih reketa prvog dana Wimbledona.

- Jako mi je žao zbog Karla (Ivo Karlović). Slušam, kažu da je bio duplo bolji, ali nakon pet sati i to se dogodi da prvi put gubitak servisa znači i gubitak meča. Marin (Čilić) je dobio. Super. Donna (Vekić) također. Bravo i za nju. Mirjana (Lučić Baroni), nažalost, ne. U jednom trenutku, čekajući svoj meč, vidim na semaforu da Mirjana vodi 5:0 u trećem setu. Kažem tada, super, dobila je. Sat vremena poslije, kad sam opet prošla pored ekrana s rezultatima, gledam Mirjana izgubila. Žao mi je zbog nje i Karla. Bili su i oni blizu. Eto, moglo je biti 5:0 za hrvatski tenis prvog dana Wimbledona iako ni 3:2 nije loše - rekla je Ana, koja će, kao i prije dvije godine, igrati u Wimbledonu i ženske parove (igra s Beatriz Haddad Maia iz Brazila) te mješovite parove (Nikola Mektić).

17. travanj 2024 01:11