StoryEditorOCM
TenisTENIS

DUBROVNIK DUD BOWL Pasko Barović: 'Zovu nacionalni savezi te se raspituju za turnir, a iz Argentine nas je zvao izbornik njihove DAVIS Cup reprezentacije!'

4. lipnja 2017. - 21:12

Na početku su priželjkivali kako će se približiti što prije brojkama, koje imaju turniri koji se održavaju deset i više godina. Govorili: 'Za sve treba vremena, ako budemo i upola tako uspješni kao drugi, bit ćemo zadovoljni'.

Računajući na to radili su noć i dan, razmišljali pritom kao da su organizatori najvećih svjetskih turnira.

- Samo tako možemo uspjeti – isticali su.

Krajem mjeseca počinje četvrto izdanje Dubrovnik DUD Bowl-a za djevojčice i dječake do 11 godina. Već prve godine su nadmašili turnire koji su im bili uzor. Druge i treće, prošle godine, obarali su rekorde. Danas će Pasko Barović reći: 'Dubrovnik Dud Bowl je najbrže rastući turnir na svijetu!'.

U protekle tri godine u Gospinom polju su igrali mališani sa svih kontinenata, iz ukupno 42 države. Posebno valja istaknuti podatak kako su prošle godine igrali na Dubrovnik DUD Bowl-u prvaci iz čak 20 država!

Četvrti Dubrovnik DUD Bowl za uzrast do 11 godina igrat će se od 26. lipnja do 1. srpnja.

- U odnosu na protekle tri godine ove ćemo imati natjecatelje iz nove dvije države. Stižu s Cipra te iz Norveške. Što se tiče turnira za uzrast do 13 godina, koji će se održati u rujnu, svoj dolazak su najavili iz Meksika, Argentine, Tunisa, Libanona te Južne Afrike i to su nas, kad te države spominjem, izravno kontaktirali njihovi nacionalni savezi. Zanimljivo, iz Argentine nas je zvao izbornik njihove DAVIS Cup reprezentacije Daniel Oršanić, čiji je otac Hrvat. Dakle, izbornik reprezentacije koja je osvojila prestižno natjecanje.

Oršanić je vodeći Argentinu prošle godine u finalu odigranom u Zagrebu slavio protiv naših tenisača, Marina Čilića, Iva Karlovića, Ivana Dodiga… Taj je poziv, kad te kontaktira izbornik svjetskog prvaka, za sve u Tenis centru Dubrovnik, Tenis klubu Ragusa te svima koji su u organizaciji Dubrovnik DUD Bowl-a, potvrda kako su uspjeli ostvariti najveću želju.

- Nama je želja biti centar svjetskog tenisa za mlađe uzraste – istaknuo je Pasko Barović te naglasio kako je ovogodišnje izdanje DDB-a - turnir s najvećim nagradnim fondom na svijetu za mlađe uzraste.

- Naši partneri Goran Ivanišević, kao budući mentor pobjednika i najboljih igrača na turniru, te naš partner, IMG Bollettieri, najveća i i najpoznatija teniska akademija na svijetu podržali su turnir. Goran poklanja mentorstvo sedmodnevnog kampa pobjedniku turnira. IMG će nagraditi pobjednika sa sedam dana treniranja u svojoj akademiji u Bradentonu. Tu će pobjednik imati sjajnu priliku besplatno trenirati te se pripremati za USA tour. Sve to prate Wilson i Yonex, kao vodeći brendovi teniske opreme koji daju ugovore za igrače. Već danas imamo kontakte sa kućama, koje sponzoriraju najveće ATP i WTA turnire! Posebno nam je drago što jake kuće sportske odjeće imaju želju nagraditi pobjednike te ih uzeti pod svoje! Ukratko, naš san se polako ostvaruje. Vrlo blizu smo da zaokružimo cijelu priču o razvojnom turniru za mlađe igrače koji kroz ovakav turnir bez obzira na mogućnosti svoje obitelji po pitanju financijske podrške, mogu dobiti ogroman poticaj za daljnju karijeru te tako olakšati mogućnost ostvarivanja svog sna! Posebno tu mislim na svu dubrovačku djecu, koja su dosada nepravedno zanemarena od svih strana. Oni najbolji, a u zadnjih nekoliko godina smo imali nekoliko državnih prvaka i pobjednika najvećih turnira, morali su otići iz Dubrovnika. Primjer je Ana Konjuh. Ovdje prije svega nije imala uvjete za rad tijekom čitave godine, a što je osnovni preduvjet za uspjeh. To je naša najveća borba u zadnje vrijeme. Želimo da djeca u Tenis centru Dubrovnik, Tenis klubu Ragusa, imaju priliku raditi u istim uvjetima kakve imaju njihovi vršnjaci u najvećim akademijama svijeta. Tu ulažemo najviše energije. Radimo, razmišljamo i stvaramo kako bi imali sve najbolje uvjete da uspiju u sportu, a da se pritom ne moraju rao, odlazeći iz Grada, odreći obitelji, škole i prijatelja.

Istaknuo je Barović kako projekt Dubrovnik DUD Bowl svi žele kopirati.

- Kategorije do 11 te do 13 godina dok mi s tim nismo počeli, nisu postojale u svijetu. Zatim, u što su se mogli uvjeriti svi koji su nastupili protekle tri godine, organiziramo događaje kako bi se ti mladi ljudi educirali o sportu, što on znači. Uvijek nam je bila želja, od prvog dana kad smo krenuli u ovaj projekt, da svim igračima, njihovim obiteljima i trenerima, njihovim teniskim savezima, Dubrovnik ostane u najljepšem sjećanju te da se jednog dana opet vrate na druge turnire, dosta jače, koje imamo u planu organizirati. Nama je želja da ovaj projekt jednog dana podignemo do turnira iz ATP ili WTA kalendara – naglasio je Barović.

20. travanj 2024 07:32