StoryEditorOCM
TenisREKONSTRUKCIJA TENIS TERENA U LAPADU

PET TERENA ZA PET Hrabra, ali napokon prava ideja

21. prosinca 2016. - 16:14

Godinama se čekalo uklanjanje kuće na tenis terenima u Uvali Lapad, a kad se to uspjelo napraviti, teniski centar je dobio dva terena više. Sad je vrlo blizu početak rekonstrukcije čitavog centra kako bi se natkrila dva terena, uredile tribine centralnog terena kapaciteta 800 mjesta, svi potrebni prateći prostori ispod tribina te restoran i kavana s terasom.

Projekt, čija se lokacijska dozvola očekuje za koji dan, a početak radova početkom iduće godine, predstavio je autor, dipl. ing. arh. Stijepo Butijer.

- Sve je usuglašeno s Hrvatskim teniskim savezom, projekt su vidjeli i neki od vodećih ljudi svjetskog i europskog tenisa. Dakle, Dubrovnik bi „sutra“ imao sve preduvjete za organizaciju ATP i WTA turnira – istaknuto je na predstavljanju projekta.

- Razgovarali smo o ovome deset godina, prije četiri smo krenuli intenzivnije i evo nas danas pred realizacijom. Bila je ovo hrabra ideja, što se tiče objekta. Dvorana će se u potpunosti uklopiti u prostor. Izgledom i osvjetljenjem predstavljat će i novu fokalnu točku ovog dijela Lapada. Dakle, natkrit će se dva od postojećih pet teniskih terena. Konstrukcija kojom se natkrivaju dva tenis terena koncipirana je kao lučna drvena konstrukcija od lameliranih nosača obloženih trevirom. Konstrukcija je raspona 38,45 metara. Okvire čine lamelirani nosači s jedne strane oslonjeni na temeljnu stopu, a s druge strane na čelični stup. Visina dvorane je deset metara, što opet zadovoljava propise međunarodne teniske federacije. Minimum je 9,20 metara visine. Konstrukcija je od prešanog drva koja se radi u Hrvatskoj. Bočne strane se otvaraju. Ta prozirna 'koltrina' je od plastike  – naglasio je Butijer.

Sveukupna natkrivena površina je 1377 kvadrata

- U Uvali Lapad su u tijeku radovi na uređenju plaže, zatim tenis centar. U dvorani će se moći igrati zimi, ali i tijekom ljeta. Dakle, i kad je vanka minus deset stupnjeva, ali i kad je vanka, što se ono reče, plus 50 jer će ta dva terena biti pokrivena, u hladu. Zatim, što je važno naglasiti, niti jedna kuna iz gradskog proračuna se neće potrošiti. Projekt će se pokriti iznajmljivanjem restorana, kavane i od najma terena. Inače, cijela priča, kad je o tenisu riječ, bit će potpuna kad se završi i teniski centar u Gospinom polju. Tamo je u planu na dva gornja terena umjesto zemlje staviti betonsku podlogu, kakva je na Australian Openu ili US Openu, te natkriti ta dva terena – rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Grad Dubrovnik je u svom priopćenju istaknuo kako je u Prijedlogu Proračuna za 2017. godinu za izgradnju dvorane predviđeno 7,5 milijuna kuna.

Realizacijom projekta u Uvali Lapad dobili bi kompleks u centru turističkog dijela Grada kakvog nema u Hrvatskoj – istaknuto je na predstavljanju projekta na kojem su uz gradonačelnika i dipl.ing. arh. Stijepa Butijera bili predsjednik Tenis kluba Dubrovnik Zoran Grbić te Igor Deranja i gradski pročelnik Miho Katičić.

S obzirom na situaciju sa sportskim objektima u gradu, činjenicom kako je Dubrovnik po tom pitanju na samom dnu, napokon smo dočekali jedan pravi projekt. To nije slučaj s najavom rješavanja problema dvoranskih sportova (najavljivana rješenja ne omogućuju domaćinstvo niti jednog značajnijeg sportskog događaja u dvorani) te nogometa (Dubrovnik je jedino središte u Hrvatskoj koje u 25 godina Lijepe naše nije ugostilo niti jednu selekciju Hrvatskog nogometnog saveza) i atletike (Županija nema niti jednu atletsku stazu u 21. stoljeću, županijsko prvenstvo se održava u drugoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, točnije u Makarskoj).

Uređenje unutrašnjosti Bazena u Gružu, u koje su uloženi milijuni, napravljeno je loše te Dubrovnik ne može biti domaćinom  važnijeg državnog plivačkog prvenstva. O vanjskom izgledu objekta ne treba previše trošiti riječi. To je kratko i jasno ruglo grada.

20. travanj 2024 07:37