StoryEditorOCM
RukometRUKOMETNI KLUB HRVATSKE MLADEŽI DUBROVNIK

OSJEČANIN OTIŠAO, OSJEČANIN DOLAZI Nekadašnji pomoćnik Ivandije dolazi u Gospino polje, Dragić: 'Preporučili su ga Babić i Gobac', PPD Zagreb povukao Srnu 

6. studenog 2019. - 13:32
Vedran Ćurak će biti novi trener naše prve momčadi. Do jučer je bio trener mlađih uzrasta u Rukometnom klubu Osijek, prije toga trener prve momčadi Osijeka. Najveće uspjehe u trenerskoj karijeri ostvario je kao izbornik mlade reprezentacije Hrvatske koja je prije nekoliko godina osvojila srebro sa SP-a, dok je s kadetskom reprezentacijom bio još uspješniji, bio je svjetski prvak. Preporučili su mi ga bivši izbornik Željko Babić te Zoran Gobac. Ćurak će doći u Zagreb na utakmicu s Dubravom. Ne mogu sad odgovoriti na pitanje hoćemo li uspjeti riješiti papire na vrijeme tako da već protiv Dubrave bude imao pravo biti na klupi. Ukoliko to ne uspijemo, tada će debi imati u od 8. kolu kad nam u goste dolaze Sesvete – rekao je Ivo Dragić, čelnik Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik.

Čurak je, kao i Ivandija, rođeni Osječanin. Rukomet je počeo trenirati u tadašnjem Metalcu kod osječkog trenera Slavka Ćaveta Stojkovića. Ubrzo je kao daroviti klinac privukao pozornost Rukometnog kluba Zagreb, u kojem je krajem osamdesetih započet veliki projekt.

- Zagreb je tada ušao u Prvu jugoslavensku ligu, kada su okosnicu momčadi počeli stvarati od igrača koji su tada osvojili Svjetsko juniorsko prvenstvo. Za trenera su doveli tadašnjeg izbornika te selekcije Kasima Kamenicu. Istovremeno, počeli su skupljati i najdarovitije mlađe igrače. Za rad s mlađim uzrastima doveli su iz Metkovića Iliju Puljevića, a od igrača od kasnije poznatijih stigli su, osim mene, Venio Losert, Enes Halkić, pa nešto stariji Željko Babić, Slavko Goluža, Božidar Jović, dakako i Patrik Ćavar koji je već bio priključen prvoj momčadi. Već s 15 godina debitirao sam u Prvoj jugoslavenskoj ligi. Bilo je to protiv Crvenke u Kutiji šibica - prisjetio se u jednom razgovoru.

Ćurak neće zaboraviti ni osvajanje Kupa europskih prvaka ratne 1992. godine, kao najmlađi član tadašnjeg europskog prvaka Zagreba.

- Nisam igrao one finalne utakmice protiv Teke Santander, ali sam prije toga dobivao minutažu u Europi. Tada smo, zbog rata, domaće utakmice igrali u Gopingenu i u Beču. Međutim, nisam se dugo zadržao. Pokraj Puca, Gudelja, pa kasnije i Goluže, nisam dobivao minutažu koja je potrebna za razvoj mladog igrača. I danas sam pobornik toga da igrač treba igrati pa makar i u nižoj ligi, a ne sjediti na klupi u europskom prvaku.

Slijedile su posudbe u Sisak, dvije godine u slovensko Krško gdje mu je trener bio Abas Arslanagić. Malo je nedostajalo da 1995. godine, kada je Abas došao za kormilo Zagreba, ponovno se vrati među “zagrebaše”. Nije se to dogodilo pa su uslijedile godine u tada vrlo jakom Metkoviću pa 1999. odlazak u Italiju. S Pratom je igrao Ligu prvaka, a u Italiji je i počeo trenersku karijeru.

Prvi ozbiljan posao bilo mu je vođenje Ženskog rukometnog kluba Osijek, zatim je bio pomoćni trener Silviju Ivandiji na klupi rukometaša Osijeka koje je vodio nakon odlaska Ivandije u Katar…

Novost iz RKHM Dubrovnik je i odlazak juniorskog reprezentativca Zvonimira Srne, osvajača srebra s juniorskog SP-a ovog ljeta. Metkovac je prije četiri godine stigao u Gospino polje. Bio jedan od najzaslužnijih za uspjehe Dubrovnika.

- PPD Zagreb je ovo ljeto potpisao ugovor sa Srnom te je on igrao na posudbu za nas. Sad odlazi gore. Ukoliko ne izbori mjesto tada će igrati za Goricu. Za nas veliki gubitak, ali ponos jer je jedan takav igrač rastao u našem klubu – istaknuo je Dragić.
24. travanj 2024 08:03