StoryEditorOCM
RukometRUKOMETNI KLUB HRVATSKE MLADEŽI DUBROVNIK U SUBOTU, 21. RUJNA, POČINJE SVOJU PRVU SEZONU U NAJVIŠEM RANGU

POVIJESNA UTAKMICA U GOSPINOM POLJU Silvio Ivandija: 'Važan nam je start, ta prva utakmica kod kuće s Umagom!'

17. rujna 2019. - 15:06
RKHM Dubrovnik – Umag u subotu, 21. rujna, u 18 sati u Sportskoj dvorani u Gospinom polju. Već se zna kako će premijerni nastup dubrovačkog kluba u PAKET 24 Premijer ligi suditi zadarske zviždaljke Ante Pavić i Mate Torbarina, a kako će nadzornik HRS-a biti Siniša Rudić, legendarni hrvatski sudac, koji je u paru s Antom Josićem sudio na brojnim svjetskim i europskim prvenstvima, čak pet puta finale europskih kupova...

RKHM Dubrovnik je prošle sezone dominirao u južnoj skupini Prve hrvatske lige, drugom razredu. I prije zadnjeg kola je osigurao prvo mjesto te povijesni uspjeh – prvi put mjesto u najvišem rangu natjecanja. Zato je utakmica s Umagom povijesna. Prva prava prvoligaška. Je li RKHM Dubrovnik spreman za najveći rang?

- Ako uzmete zadnje tri sezone stoji činjenica kako je klub koji je ušao u Premijer ligu odmah ispadao iz nje. Ostanak je naš prvi i glavni cilj, ali ako se ukaže prilika za plasman u Ligu za prvaka, pokušat ćemo i to ostvariti – istaknuo je Silvio Ivandija. Pomoćnik izbornika seniorske reprezentacije Hrvatske Lina Červara preuzeo je prošlo ljeto vođenje prve momčadi RKHM Dubrovnik, koja je od prvog kola zasjela na prvo mjesto te na njemu, što je najvažnije, i dočekala kraj sezone.

- Da, dominirali smo prošle sezone u južnoj skupini Prve hrvatske lige, kod kuće bili izuzetno uspješni, dobili smo sve utakmice u Gospinom polju, a sad očekujem da tako bude i u svakoj utakmici nove sezone bez obzira što nas čeka daleko, daleko teži posao. Treba napomenuti kako nam u prvom dijelu sezone nisu suparnici dvije naše najjače momčadi, PPD Zagreb i Nexe, koje se uključuju tek poslije, kad počne Liga za prvaka.

Nisu prazne rubrike dolasci i odlasci dubrovačkog premijerligaša. Dolasci, piše: Mario Mustapić iz Slivna, desno krilo, koji je prošle sezone igrao za Rudar (Rude), a koji je ponikao u Opuzenu. Igrao je potom za Metković tri sezone, zatim bio u PPD Zagrebu tri sezone nakon čega je otišao u MRD Dobova, slovenskog prvoligaša. Potom, 26-godišnji Kosovar, reprezentativac Deniz Terziqi, lijevi vanjski, koji ima dosta europskog iskustva. Sezonama je nastupao u Challenge Cupu. Plus dijete kluba, povratnik iz druge momčadi PPD Zagreba 19-godišnji Marino Gabrieri...

- Možda uspjemo postići dogovor s još jednim igračem. Uglavnom, zaključno s danas to su tri nova igrača u odnosu na prošlu sezonu. Prvoj momčadi smo priključili Denisa Topuzovića i Pera Kosovića. Novo ime je i vratar Kristijan Raguž iz Čapljine, koji je došao u Dubrovnik u školu. Branit će za drugu ekipu, a bit će po potrebi i s prvom momčadi – podvukao je Ivandija.

Otišli su Josip Jurić Grgić, Sandro Zujić, Kristijan Janđel i Teo Putica. RKHM Dubrovnik slabiji ili jači u odnosnu na prošlu sezonu?

- Žao nam je što vratar Janđel nije i dalje s nama. Obveze na poslu ga u tome spriječavaju. Zatim, otišao nam je najbolji igrač u drugom dijelu sezone Jurić Grgić, koji je nastavio karijeru u Austriji, gdje igra jako, jako dobro. Zujić je prešao u Poreč... Čujte, iskusniji smo svi skupa za jednu sezonu borbe za najveći rang. Svi igrači su napredovali. To je najveći plus.  

RKHM Dubrovnik je odigrao četiri pripremne utakmice.

- Doma smo igrali s njemačkim četvrtoligašem te smo dobili obje utakmice. U gostima ostvarili pobjedu i poraz. U Tivtu smo dobili Partizan s dva razlike, a izgubili od Lovćena, prvaka Crne Gore s jedan razlike. Osvježili smo ekipu s novim igračima. Možda smo kasnili s nekim stvarima što se tiče priprema za novu sezonu, dogodilo nam se nekoliko ozljeda, što nas je također poremetilo, sad je na zadnjoj utakmici Marino Knez izvrnuo skočni glob te će propustiti nekoliko prvih utakmica nove sezone. Ali, iako će trebati vremena da sve sjedne na svoje mjesto, ipak smo uspjeli dosta toga napraviti što smo željeli te s velikim optimizmom krećemo u prvenstvo. Važan nam je start, ta prva utakmica kod kuće s Umagom. Bez obzira što nam je suparnik ekipa koja godinama igra Ligu za prvaka, što je to sigurno kvalitetna momčad, vjerujem kako možemo do pobjede, koja bi nam puno značila. Donijela bi sigurnost za dalje.

Naučili su raspored sezone napamet. Nakon Umaga idu u goste Bjelovaru, zatim stiže Spačva...

- Uglavnom, svi suparnici, već sam rekao kako se PPD Zagreb i Nexe uključuju u natjecanje poslije, dakle, svi suparnici su korak ispred nas jer imaju iskustvo igranja u Premijer ligi. Umag je doživio neke promjene. Tomislav Severac, ljevi vanjski, njihov najbolji igrač je otišao ovo ljeto u Nexe. Jači su za Igora Vujića, koji je godinama igrao u Španjolskoj, bio i u PPD Zagrebu, a koji se vraća nakon što je propustio jednu sezonu. Vujić je Umažanin, dakle, domaći igrač, koji igra na poziciji srednjeg vanjskog, a na toj poziciji igra i iskusni Tomislav Bošnjak, koji ima isto iskustva igranja vanka. Na desnom krilu su jači za Filipa Glavaša, najboljeg igrača Zameta prošle sezone. Imaju na toj poziciji i  kadetskog reprezentativca Marina Sinčića, zatim tu je vratar Fran Lučin, koji je prošle sezone bio prvi vratar Zameta - istaknuo je Ivandija.

- Uglavnom, dolazak jedne takve ekipe je pozivnica ljubiteljima rukometa da dođu u subotu u Gospino polje, i ne samo da na djelu vide ekipu koja izaziva respekt, a što je Umag, već i da vide nas te nas podrže u našem prvom nastupu u najvećem rangu protiv jedne takve više nego dobre ekipe.
1. KOLO PAKET 24 PREMIJER LIGA
Vinkovci: Spačva Vinkovci – Zamet, Varaždin: GRK Varaždin 1930 – Bjelovar, Gorica: Gorica – Poreč, Zagreb: Dubrava – Sesvete, Dubrovnik: RKHM Dubrovnik - Umag.

25. travanj 2024 02:51