StoryEditorOCM
RukometRUKOMET

ZA 40.ROĐENDAN Po peti put u društvu prvoligašica

Piše Branko Kulidžan
13. rujna 2018. - 17:22
Ženski rukometni klub Dalmatinka osnovan je daleke 1978.godine na inicijativu tada entuzijasta i zaljubljenika u rukomet. Klub je kroz 40. godina postojanja mijenjao ime, počeo djelovati kao "Azbest", zatim "Kartonplast", "Ploče", "Ploče-Kartonplast", "Dalmacija", "Dalmacija-Interšped", "HRK Dalmacija-Mediteran osiguranje"i na kraju "Dalmatinka" koje ime je zadržao do današnjih dana.

U novojoj Hrvatskoj rukometnoj povjesti bili su četiri puta u najelitnijem prvoligaškom društvu što im je poslo za rukom i peti put da budu rame uz rame s Podravkom, Lokomotivom i mnogim drugim u ovoj jubilarnoj godini postojanja. Prvi put su zaigrale u prvoj ligi 1994. godine i zadržale se tri sezone, sljedeći put su ušle u elitni razred 2010. godine i zadržale se tri sezone, kasnije su još prvoligašice bile 2014. i 2016. godine.

Vrijedan spomena uspjeh su imale 2012. godine kada su u kupu Hrvatske osvojile 3. mjesto. Osim seniorske ekipe u redovnom natjecanju igraju Hrvatsku ligu kadetkinje rodjene 2002. godine, zatim mlađe kadetkinje 2004. godište, djevojčice rođene 2006.godine, dok druga seniorska ekipa igra 3. ligu. Kroz sve godine postojanja klub je dao veliki broj reprezentativki u svim kategorijama, a u novije vrijeme ponikle u Dalmatinki s ponosom i uspjehom su nosile ili nose dres Hrvatske seniorske reprezentacije Amela Suljic, Ivana Jelčić, Marta Žderić, Tea Pijević, Valentina Blažević, zatim Žana Marić dok je nosila dres Dalmatinke, dok je još na širem popisu Anamarija Boras.

Na svjetskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj obol reprezentaciji je dala Magdalena Žderić, dok su na svjetskom kadetskom prvenstvu u Poljskoj za reprezentaciju igrale Petra Marinović i Ema Barbir. Trener Ivan Jerković u stručnom stožeru reprezentacije ostavio je dubok trag pomoćnik izbornika kadetske reprezentacije bio je od 2005-2010.godine, pomoćnik u seniorskoj reprezentaciji je bio od 2012.-2014.godine, dok je još izbornik kadetske i juniorske reprezentacije od 2013.- 2018.godine.

Za Dalmatinku u ovoj sezoni igrat će: Andrijana Vlatka Jelčić, Petra Marinović, Petra Sršen, Lana Jarak, Anamarija Nikolac, Ema Barbir, Marija Radoš, Klara Arar, Iva Žderić, Magdalena Žderić, Lucija Cvijanović, Renata Kežić, Antonija Rotim, Andrea Klarić, Matea Krilić, Anđela Zelić, Josipa Oršulić, Ana Stanković, Gabrijela Čupić i Anđela Lovrić.

-U prvenstvo ulazimo isključivo s igračicama iz našeg pogona, tu su još povratnice iz drugih klubova uz dva pojačanja. Osnovni cilj nam je osigurati ostanak te pružiti što jači otpor prema svim ekipama. Kroz prvenstvo očekujem da tehnički i taktički napredujemo, a uz naše vjerne navijače mislim da nećemo plesati samo jedno ljeto, rekao je trener-Ivan Jerković. Za uspjeh kluba uz igračice i trenera zaslužni su Zdenko Mateljak predsjednik kluba, Ante Jerković direktor kluba, te katica za sve tajnik Stipe Tomašević. U 1.kolu u Domu sportova u Pločama "malene" dočekuju ekipu Zrinski iz Čakovca. Susret se igra 15. rujna s početkom u 19 sati. 
20. travanj 2024 02:02