StoryEditorOCM
RukometRUKOMET/SVJETSKO PRVENSTVO

NIKŠA KALEB 'Nemojte misliti o finalu. To je daleka priča. Niti maštati kako bi bilo igrati s Francuzima...'

27. siječnja 2017. - 09:46

Prije prvenstva za jedan radio sam spomenuo anegdotu kad smo mi odlazili na Svjetsko prvenstvo 2003. u Portugal. Bili smo na primanju kod požeškog biskupa i tu tom društvu je netko rekao 'odlazite iz zlatne doline, donesite nam onda zlato'. Ja sam u tom trenutku promislio 'a, Bože dragi, što ovaj priča'. Ali, kad su ovi dečki odlazili z Francusku, svi su govorili ako uđu među 8, bit će super, a ja sam rekao 'oni mogu do finala'. Trebaju samo postati svjesni sami sebe. Da su oni ti koji vrijede. Da su oni ti sada na sceni. Nisu više važni Balić, Džomba, Metličić, Kaleb… To su stare priče. Sada imamo njih, nemamo boljih. Ovi dečki mogu jako puno To što se igralo toplo-hladno u prvom krugu, nije ništa strašno. To vam je kao u NBA ligi. Regularni dio se zaboravi kad krene play-off. Eto, Nijemci i Danci su doma, mi u polufinalu, što im je vrijedilo što su blistali prije play-offa. Ništa - istaknuo je Nikša Kaleb, 44-godišnji Metkovac, bivši hrvatski rukometni reprezentativac, koji je hrvatski dres nosio od 2001. do 2008. godine. Na četiri velika natjecanja je stajao na pobjedničkom postolju: 2003. je bio svjetski prvak, 2004. olimpijski pobjednik, 2005. svjetski doprvak, a 2008. europski doprvak.

Uoči polufinala Svjetskog prvenstva: Hrvatska – Norveška, koje se igra se večeras u Parizu (20.45 sati/RTL), Kaleb je istaknuo u razgovoru s Kristinom Leovac za Sportske novosti istaknuo:

- Kad igra Hrvatska, da je ne znam koliko lošija, ja ću uvijek reći da će pobijediti, jer vjerujem u Hrvatsku. Norveška nam je do sada ležala, ali ovo će sigurno biti teža utakmica nego sa Španjolcima. Teža u smislu jer su Norvežani kvalitetnija ekipa, a bit će i motiviraniji samim polufinalem. Ja uvijek polazim od obrane, ona je temelj i priprema napada….

Na kraju je legendarno lijevo krilo, koje je karijeru zaključilo 2008. godine, podvuklo.

- Nemojte misliti o finalu. To je daleka priča. Niti maštati kako bi bilo igrati s Francuzima, pa im vratiti za poraz od njih 2009 u Hrvatskoj. Spominjanje toga nešto je što bi im oduzimao pažnju i koncentraciju, ali i pokazivalo tjeskobu i nešto što nas žulja. A ne treba nas to žuljati ni brinuti, prošlost se ne može vratiti. Imamo utakmicu s Norveškom, samo o tome treba razmišljati.

Francuska je u prvom poufinalu u pariškom Bercyju s 31:25 dobila Sloveniju. Utakmica za treće mjesto igra se već sutra, u subotu, 28. siječnja, a finale u nedjelju, 29. siječnja.

20. travanj 2024 07:20